Okamžitá výpověď. Z bytu tak rychle jako z práce nevyletíte

Že můžete dostat okamžitou výpověď z práce, to asi víte, lemplové si možná vybaví i číslo paragrafu. Okamžitá výpověď z bytu, kterou přinesl nový občanský zákoník v roce 2014, v obecném povědomí ještě tak nezakotvila. Nehledě na to, že to s tou okamžitostí není tak žhavé.
Okamžitá výpověď. Z bytu tak rychle jako z práce nevyletíte

Hodinová výpověď ze zaměstnání může mít jen dva důvody. První z nich je, když je zaměstnanec pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin minimálně na dvanáct měsíců nepodmíněně (pokud trestný čin souvisel se zaměstnáním, stačí pro vyhazov "jen" půlroční nepodmíněný trest). To ovšem není zvlášť častý případ. Mnohem častěji se v praxi pracovní poměr „okamžitě ruší“, když zaměstnanec „poruší pracovní kázeň zvlášť hrubým způsobem“.  

Od roku 2014, kdy začal platit nový občanský zákoník, existuje taky okamžitá výpověď z bytu. Na chodníku sice nejste tak rychle, jako když vás vyhazují z práce, fakticky ale jde také o výpověď bez výpovědní doby.

Úroky z prodlení

Když vám někdo dluží – třebas nájemné – každý den se k dluhu připočítává úrok z prodlení. Jeho výši jste si buď předem sjednali ve smlouvě, nebo je daná zákonem a odvozuje se od repo sazby České národní banky. Podstatné je, kdy dluh vzniknul – jiný úrok pasuje k dluhům z loňska a let předešlých, jiný k dluhům z letošního prvního pololetí. A zase jiný bude platit pro dluhy od července dál: 

Pokud vás ale teorie moc nebaví, jen chcete vědět, kolik se k dluhu přičítá, tu je kalkulačka:

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Hodinová výpověď z práce se správně po právnicku řekne okamžité zrušení pracovního poměru. Bylo by tedy možné spekulovat, jestli zákonodárce neměl také u vyhazovu z bytu místo formulace výpověď bez výpovědní doby volit raději analogické okamžité zrušení nájemního vztahu. Faktem ale je, že v pouhém mžiku oka se pronajímatel nájemníka vážně nezbaví. Jak rychlé to tedy je?

Potížista musí dostat šanci

Pronajímatel smí nájemci vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat jeho odevzdání bez zbytečného odkladu, nejdéle do jednoho měsíce od skončení nájmu. Kdy na to má právo? Pouze tehdy, když nájemce zvlášť závažným způsobem poruší nějakou z povinností, které mu plynou ze zákona nebo nájemní smlouvy. Mezi zvlášť hrubé způsoby podle občanského zákoníku patří nezaplacený nájem a služby aspoň za tři měsíce, poškozování bytu nebo domu „závažným nebo nenapravitelným způsobem“, působení závažných škod nebo obtíží pronajímateli nebo sousedům nebo užívání bytu jiným způsobem či k jinému účelu, než bylo ujednáno.

Vykázat problematického nájemce z bytu podle zákona ale není tak úplně jednoduché. Pronajímatel se musí postarat, aby nájemci byla jeho výpověď v písemné forma prokazatelně doručena. Ve výpovědi zároveň musí uvést, v čem spatřuje ono zvlášť závažné porušení povinnosti, a také musí dát nájmeci šanci všechno napravit. Navíc ještě před tím musí pronajímatel nájemce bytu vyzvat, aby „v přiměřené době odstranil své závadné chování“. Jinak jako by výpověď nebyla. To je třeba prvek, který u hodinové výpovědi vůbec není.

Co je málo a co už moc?

Samozřejmě, že leckdy se nájemci vyhazovu kvůli porušování svých povinností brání u soudu. A právě soudy zdůraznily, že ve výzvě k nápravě musí pronajímatel nájemci dát na nápravu přiměřenou dobu. Takže pronajímatel nemůže jednat hned, když zjistí, že mu nájemce třeba ničí byt nebo když dluh na nájemném dosáhne patřičné výše. První musí přijít výzva k nápravě, pak se musí čekat, jestli se nájemce nepolepší, a teprve když lhůta k nápravě, jak říkají právníci, marně uplyne, může se doručovat výpověď.

Kupujete? Poradíme!

Srovnání půjček na bydlení

Chcete taky zažít radosti pana domácího? Nebo se chcete zbavit starostí s domácím? Koupili byste byt, jen jaksi nevíte, z čeho ho platit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Nájemníky – stejně jako zaměstnance – považuje zákon v případných sporech za slabší stranu a různě je chrání. Takže výpověď bez výpovědní doby lze dávat, jen když nájemce porušuje povinnosti zvlášť závažným způsobem (a ani přes výzvu od svého jednání neupustí). Když nájemce porušuje svoje povinnosti méně intenzivně než zvlášť závažným způsobem, plyne z rozsudků našich soudů, že má pronajímatel dát nájemci výpověď běžnou – s tříměsíční výpovědní dobou. V zaměstnání je toto podobné: pokud zaměstnanec porušuje pracovní kázeň „jenom“ závažně, a nikoliv zvlášť hrubým způsobem, zaměstnavatel ho nemůže vyhodit na hodinu, ale musí s ním nějak vydržet aspoň po dobu dvouměsíční výpovědní lhůty.

Háček je v tom, že jak míru porušení pracovní kázně, tak míru porušení povinností nájemce bytu s konečnou platností posuzují soudy, pokud se dotčený zaměstnanec nebo nájemce brání. A samozřejmě se může stát, že ty uvidí, co je zvlášť závažné nebo zvlášť hrubé, jinak než pronajímatel nebo zaměstnavatel. A za nějaký čas...

Paradox: nenapravitelné porušování povinností s výpovědní lhůtou

Jeden paradox občanského zákoníku slovy soudců závěrem: „Je-li z povahy porušené povinnosti vyloučeno, aby nájemce své závadné jednání napravil (odstranil), není ani důvod poskytnout mu přiměřenou dobu na nápravu.“ V takovém případě podle soudu ale na místě výpověď z nájmu bez výpovědní doby, nýbrž klasická výpověď s tříměsíční výpovědní dobou. Takže, pokud si pořádek nesjedná pronajímatel svépomocí, pak musí ve svém bytě potížistu, který provedl i nenapravitelnou věc, trpět ještě nejméně tři měsíce, ne-li déle… V tomhle bode se tedy nový občanský zákoník tak moc nepovedl…

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services