Nákupy na splátky: 3+1 základní pravidlo, aby vám dobře sloužily a nezpůsobily trable

PR článek | rubrika: FINEXPO | 4. 10. 2021
Osm z deseti Čechů má zkušenost s nákupem na splátky. Aspoň to říkají data České bankovní asociace. Z průzkumu ale také vyplynulo, že jeden z desíti Čechů se v souvislosti s nákupy na splátky chová rizikově. Co přesně to znamená a jak se ujistit, že váš nákup na splátky bude bezpečný?
Nákupy na splátky: 3+1 základní pravidlo, aby vám dobře sloužily a nezpůsobily trable

Zdroj: Hello Bank

Komerční spolupráce

Jak funguje nákup na splátky

Porouchala se vám pračka a potřebujete si pořídit novou? Nebo jste se snad nastěhovali do podnájmu, ve kterém chybí lednice? Nikdy nevíte, jakou nenadálou situaci život přinese. A občas zkrátka finanční obnos na věc, kterou opravdu nutně potřebujete, na účtu chybí. Právě tehdy často přichází na řadu nákupy na splátky. Ten umožní koupit danou věc hned, ale zaplatit ji až později, respektive ve splátkách.

Nákup na splátky si můžete vyřídit nejen přímo v obchodě, ale i online v e-shopu. Pokud nakupujete přímo v kamenné prodejně, předložíte doklad totožnosti a sepíšete žádost o úvěr.

Po schválení žádosti (obvykle to trvá jen pár minut) podepíšete návrh úvěrové smlouvy (v ní budou uvedeny všechny informace, jako jsou výše splátky, počet měsíců splácení, výše RPSN) a zboží si ihned odnesete. Splácet obvykle začínáte od následujícího měsíce. U nákupu online v e-shopech, které nákupy na splátky umožňují, je postup obdobný, jen k ověření totožnosti obvykle potřebujete doklady dva (například občanský a řidičský průkaz).

Nákup na splátky si snadno sjednáte přímo na prodejně nebo případně při online nákupu v e-shopu. Všechno zabere jen pár minut.

3+1 otázka, kterou si položit předtím, než nakoupíte na splátky

Nákupy na splátky jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Abyste se nedostali do dluhové pasti (mimochodem, věděli jste, že aktuálně je v Česku v exekuci více než 700 000 lidí?), položte si před nákupem na splátky čtyři otázky:

1. Skutečně danou věc potřebujete?

„Chtít“ a „potřebovat“ jsou totiž dva odlišné pojmy. Než si bez rozmyslu vezmete nový model telefonu na splátky, rozmyslete si, že ho skutečně potřebujete. Pokud se bez dané věci neobejdete (pračka, trouba, lednice…) dává takový nákup určitě smysl. Jestliže ale chcete jen ukojit svou touhu, uvědomte si, že se zavazujete k mnoha měsícům pravidelného splácení (a tedy i menšího či většího uskrovnění). Skutečně vám za to nová herní konzole stojí?

2. Zvládnete splácet, i když vám vypadne příjem?

Splátky se neptají. Možná je vaše aktuální finanční situace docela dobrá a výpadek příjmu si ani nepřipouštíte. Vždycky je ale lepší mít plán B. Z průzkumu České bankovní asociace vyplývá, že pětina domácností v Česku má v případě výpadku příjmu našetřeno jen na jeden měsíc. To ale není ideální stav. Odborníci doporučují mít odloženo stranou tři až šest měsíčních platů, díky kterým budete vědět, že zvládnete své závazky splácet, i když vám náhle vypadne příjem.

Pokud je tedy vaše „železná rezerva“ prázdná, pak nákup na splátky ještě jednou opravdu důkladně zvažte. A pokud je to jen trochu možné, odložte ho alespoň o pár týdnů až měsíců.

3. Nedokážete si na danou věc našetřit?

Nehoří to? Pokud víte, že danou věc hned nutně nepotřebujete, ale do budoucna ji zkrátka chcete, zkuste si na ni našetřit. Vyhnete se splácení, nebude vás stát na úrocích ani o korunu víc, a z nákupu budete mít i větší radost.

Nákupy na splátky si lidé nejčastěji pojí s pořízením elektroniky, nicméně dnes si na splátky můžete pořídit třeba i nábytek.

Jestliže nepatříte mezi ty, kteří šetření berou jako výzvu a svým způsobem sport a také se u vás koruna příliš neohřeje, zapojte do šetření někoho dalšího.

Poproste partnera, blízkého příbuzného, aby vám vždy hned po výplatě připomněl, po čem toužíte a na co šetříte. Pokud peníze odložíte ihned po výplatě a ve zbytku měsíce s nimi nebudete počítat, je větší šance, že je opravdu ušetříte. Pokud půjdete cestou „Odložím, co na konci měsíce zbude“, je šance na úspěch výrazně menší.

4. Je nabídka férová?

Na trhu se aktuálně nachází nejen bankovní instituce, z nichž některé nákupy na splátky také nabízejí, ale i více než 80 nebankovních poskytovatelů půjček. Právě u nich bývají nabídky nákupu na splátky nejméně výhodné. Ukazatelem (ne)výhodnosti nákupu na splátky by pro vás vždy měl být údaj RPSN (roční procentní sazby nákladů).

V RPSN jsou totiž na rozdíl od výše úroků zahrnuty i všechny další poplatky, jako jsou poplatky za uzavření smlouvy, za správu úvěru, za převody peněžních prostředků a podobně. Čím je RPSN nižší, tím je nabídka výhodnější. Kromě RPSN pak velmi pečlivě nastudujte i sazebník poplatků, které vám poskytovatel naúčtuje, pokud včas nezaplatíte. I tady byste se mohli spálit a zadělat si na nemalý problém. A to zcela zbytečně.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank nabízí rozložení plateb bez úroku. I zpětně

10. 1. 2023 | Petr Kučera | 4 komentáře

Air Bank nabízí rozložení plateb bez úroku. I zpětně

Klienti Air Bank si nově mohou rozložit platbu na tři měsíční splátky, a to bez úroku. Za využití služby zaplatí jednorázový poplatek 50 korun.

Twisto výrazně zdraží, zdarma už nedá ani virtuální kartu

16. 12. 2022 | Petr Kučera

Twisto výrazně zdraží, zdarma už nedá ani virtuální kartu

Služba Twisto od začátku března zdraží na dvojnásobek. Tarif Standard nově přijde na 99 korun měsíčně (dosud 49 Kč), tarif Premium na 199 Kč měsíčně (dosud 99 Kč).

Odložené platby: Do Česka vstupuje Klarna, láká na třetiny

27. 9. 2022 | Petr Kučera | 1 komentář

Odložené platby: Do Česka vstupuje Klarna, láká na třetiny

Ztrátové tuzemské projekty Twisto a Mallpay dostávají silnou konkurenci. Do Česka oficiálně vstupuje Klarna, švédský průkopník odložených plateb. Mezi její první partnery se v Česku... celý článek

Mallpay se mění na Skip Pay. Sází na chytré nakupování

21. 9. 2022 | Petr Kučera

Mallpay se mění na Skip Pay. Sází na chytré nakupování

Služba Mallpay, která se zaměřuje hlavně na odložené platby, změní od 7. října jméno na Skip Pay. „Nový název je posledním krokem transformace, která s sebou mimo jiné přináší výrazné... celý článek

ČSOB ovládla Mallpay. Odložené platby chce dál rozvíjet

5. 4. 2022 | Jiří Hovorka | 12 komentářů

ČSOB ovládla Mallpay. Odložené platby chce dál rozvíjet

ČSOB získala sto procent ve fintechu Mallpay, která poskytuje odložené platby. Dosud byl Mallpay společným podnikem ČSOB a Mall Group, oba partneři měli poloviční podíl.

Partners Financial Services