Kam s ním? Školky jsou plné.

Kam s ním? Školky jsou plné.
Kvůli klesajícímu počtu školek má stále více žen problémy s vyděláváním peněz. Chtějí-li pracovat, musejí často přistoupit na složitou dopravu dětí do školek, nebo se musejí s partnerem střídat v péči o děti. Patrně jedinou pomocí jsou soukromá předškolní zaří-zení. Mají vyšší ceny za starost o dítě, nabízejí ale často i péči až do večerních hodin.

Rok navíc byla doma Leona Studénková z Hradce Králové s dítětem. Bylo to podstatně déle, než původně plánovala. Důvod byl prostý: nesehnala pro svou ani ne tříletou dceru místo v žádné mateřské školce v okolí. Protože dcera je ještě dost malá, nechtěla s ní ale jezdit přes celé město až do školky, kde místo bylo. Auto, které by situaci řešilo, rodina nemá. „O peníze na živobytí se proto musel starat jen manžel, já si jen občas někde přivydělávala,“ říká.
Problémy s tím, kam umístit své dítě, řeší poslední dobou stále větší počet rodin. Rodiče, kteří jsou s dětmi sami se často dostávají do takřka neřešitelných problémů. Pomoci jim mohou jen soukromé školky nebo najaté chůvy. Ne každý ale má na to, aby si chůvu platil a počet soukromých školek se poslední roky také nezvyšuje. Aby to bylo ještě komplikovanější, jsou soukromé školky takřka výhradně jen ve velkých městech.

Malý počet školek znemožňuje ženám nástup do práce. V posledních 15 letech zanikla třetina mateřských škol v ČR, v současnosti jich je zhruba 5 000. Města školky rušila kvůli malému počtu dětí. Od roku 2002 do roku 2005 bylo zrušeno 820 školek, ale za stejnou dobu přibylo přes čtyři tisíce dětí. V poslední době začal počet dětí, které by měly jít do mateřské školky, zase stoupat. Rodit teď totiž začínají silné populační ročníky sedmdesátých let. V roce 2005 se počet narozených dětí poprvé po deseti letech přiblížil stotisícové hranici. V některých školkách nemohou přijmout více než polovinu dětí, které by měly zájem a dokonce zavádí pořadníky zájemců a zájemkyň. V jiných městech musí rodiče vozit děti do školky přes celé město. Nejhorší situace panuje v Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Ostravě a dalších městech, kde se staví nové byty a kam se stěhují mladé rodiny,“ tvrdí Markéta Kadlecová z Občanského sdružení Fórum 50%.
Problémům podle ní napomohl nový školský zákon, který od roku 2004 zajišťuje bezplatnou péči o dítě v poslední třídě školky, než nastoupí do školy. Obce, které školky zřizují, si totiž stěžují na nedostatek peněz a kapacity předškolních zařízení nechtějí nikterak zvyšovat.
I to byl jeden z důvodů, proč se už před lety pustil teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera do privatizace školek. „Ať si ministerstvo hlídá úroveň péče a ať si školky na sebe vydělají. My stejně učitelky dobře zaplatit nemůžeme a jsou s tím vším jenom starosti,“ říkal už tenkrát. Do dnešního dne se sice jeho záměr nepovedl, školky ale o živobytí už bojovat nemusí, protože na rozdíl od situace před pěti lety, teď nemusí o děti bojovat, protože je naopak odmítají.

Pokud se rodině nepodaří sehnat pro dítě školku, zůstane v naprosté většině případů žena nezaměstnaná, protože si většina rodin nemůže dovolit platit chůvu,“ říká Markéta Kadlecová a jako argument přidává, že muži mají i na stejných postech vyšší platy, než ženy. „Chůva je sice prima, protože se o dítě postará. Dítě ale potřebuje kontakt s dalšími dětmi. A na to je školka ideálním prostředím,“ komentuje Jitka Konopásková z Rakovníka, která celý život pracuje s dětmi.

Předškolní vzdělávání – počet škol (stavy k 30. 9.)
(od roku 2005/06 bez škol při zdravotnických zařízeních)
2001/02 2002/03 2003/04 2004/05 2005/06 2006/07
Školy celkem 5 881 5 795 5 067 4 994 4 834 4 815
veřejné 5 780 5 699 4 973 4 899 4 741 4 720
v tom MŠMT 8 8 8 7 8 8
obec 5 594 5 514 4 794 4 726 4 654 4 631
kraj 178 177 171 166 79 81
jiný resort - - - - - -
soukromé 81 76 74 75 72 73
církevní 20 20 20 30 21 22
Pozn.: od r. 2005/06 bez škol při zdravotnických zařízeních.
Už jesle, které mají více zaměstnanců na méně dětí, si za celodenní péči účtují od zhruba tisícovky měsíčně. Školné v mateřských školkách patřících městům bývá ovšem podstatně nižší. Třeba v bývalé největší české školce, která měla na přelomu devadesátých let až deset tříd – v Mostě v Růžové ulici, platí rodiče za dítě 320 korun měsíčně. Pokud se rodina rozhodne dát dítě do soukromé mateřské školky, musí se připravit na mnohem vyšší poplatky. Třeba v Soukromé mateřské a základní škole v Hradci Králové stojí měsíční péče o předškoláka 2547 korun. Přitom tato školka rozhodně nepatří mezi nejdražší. Jak potvrzuje Marta Jurková z odboru předškolního a základního vzdělávání ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, soukromé školky vznikaly právě díky potřebě trhu v místech, kde byl nedostatek míst v jiných předškolních zařízeních. Z celkového počtu školek tvoří ty soukromé stále jen necelá dvě procenta.

Ve srovnání s obecními školkami nabízejí ale soukromé školky celou řadu výhod. Od flexibility nástupu a vyzvedání dítěte až například po výuku cizích jazyků. Není tak třeba problém přivést dítě do školky později než ráno na osmou hodinu či ho vyzvednout až po páté hodině odpoledne. Školky se tím snaží, co nejvíce přizpůsobovat možnostem rodičů.
„Specifikem naší školky je možnost pravidelné i nepravidelné účasti dětí. Děti mohou být ve školce jak na celodenní program, tak pouze na odpolední či dopolední. Stejně tak mohou přijít i jen ve vybrané dny. Možné je využít také nepravidelné návštěvy například pouze na hodinu, když si rodiče chtějí něco zařídit na úřadech, pokud to však aktuální kapacita školky dovoluje,“ říká ředitelka soukromé školky Sion v Hradci Králové Leona Doksanská.

V čele drtivé většiny soukromých školek stojí bývalé ředitelky či učitelky ze školek obecních. I díky tomu většinou nemívají žádné problémy s registrací u ministerstva školství. „Mateřské školy musí dodržovat právní předpisy bez ohledu na to, zda jsou zřizované obcí nebo soukromým zřizovatelem. Kontrolu dodržování právních předpisů, soulad školního vzdělávacího programu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání, průběh vzdělávání a další kontroluje Česká školní inspekce,“ doplňuje Marta Jurková.

Podle některých kvalifikovaných odhadů, které už byly opakovaně citované v televizích, přibude v ČR během šesti let až třicet tisíc dětí. Jak to pohne s počtem soukromých školek zatím není jasné. Faktem ale zůstává, že zatím jsou opravdu spíše jen přepychem, nebo nákladným řešením problému, jak zajistit péči o dítě.

Jaké jsou možnosti škol a školek ve vaší lokalitě? Jaké jsou možnosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2007 10:22, Mamina

18.000,-/měsíc je pro Vás rozumná cena za umístění dítěte do školky? Kolik běžných rodin tuto sumu má?

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2007 8:02, Jarmila

Problém není ani tak v předpisech, jako v organizaci:
- dohled nad dětmi v době, kdy připravujete jídlo. Na jedno a vlastní si dohlédnete, u více a cizích to může být problém.
- pokud je jediná paní na hlídání, nemáte vyřešeno, co v době její nemoci. Ráno přivedete dítě a rázem jste v problému. To u větších školek není, protože je tam víc pracovníků a mohou se zastoupit.
Řešením by mohla být větší podpora ze strany úřadu práce a obecního úřadu pro ženy v předdůchodovém věku nebo případně i v důchodovém věku. Sice nemají patřičné vzdělání, ale mají zkušenosti, vyřešila by se jejich (ne)zaměstnanost a spokojeny by byly i mladé rodiny. Jenže já mám někdy dojem, že ouřady tu nejsou od toho, aby nám pomohly, ale spíš aby nám ztrpčovaly život (protože před nedávnem nařkly Klokánky, že na péči o kojence musejí mít jejich pracovníci střední zdravotnické vzdělání, bez něj nemůžou dítě nakrmit ani přebalit).

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dítě, mateřská, školné

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

25. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

Firmy musí držet rodičům na mateřské a rodičovské dovolené pracovní místo, které odpovídá jejich pracovní smlouvě, až do jejich návratu do práce. Výpověď jim mohou dát jen, pokud zaměstnavatel... celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Partners Financial Services