Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 27. 10. 2008 | 3 komentáře
Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry
Ovládání bankovního účtu přes televizi v Česku zavedla Poštovní spořitelna ve spolupráci s Telefonicou O2. Všichni jejich klienti teoreticky mohou účet ovládat z obývacího pokoje pomocí ovladače televize. Jenže zavést to i do praxe nebude zdaleka tak jednoduché.

Poštovní spořitelnase rozhodla držet role inovátora a přináší další neotřelou technologii v tuzemském bankovnictví. Zpřístupnila svým klientům ovládání bankovních účtů prostřednictvím televizní obrazovky a dálkového ovladače. Novinka má ovšem řadu omezení. Týkají se jak požadavků na kvalitnější televizor, tak i připojení a klientského provázání na společnost Telefonica O2nebo na MicrosoftMedia Center. Bez splnění těchto podmínek se do zbrusu nového kanálu přímého bankovnictví nikdo nedostane. To potvrzují zástupci inovátorské banky i telekomunikační společnosti.

Demo verze TV Banky od Poštovní spořitelny

Demo verze TV Banky
Zdroj: Poštovní spořitelna

Televizní bankovnictví funguje podobně jako internetové bankovnictví, využívá i stejná přístupová hesla. Zabezpečení systému TV Bankymá být podle Petra Žákovce z ČSOBna stejně kvalitativní úrovni jako internetbanking. Zájemce o novou službu, musí mít k dispozici počítač s přeinstalovaným programem Microsoft Media Center nebo být v dosahu telekomunikačních služeb společnosti Telefonica O2. Druhý případ se týká oblastí, kde má tato telekomunikační firma natažené kabely, jak potvrzuje ředitel pro rozvoj internetové televize (IPTV) a obsahových platforem společnosti Telefonica O2 Czech Republic Michal Táborský. Potenciální uživatel TV Bankingu musí mít doma pevnou telefonní linku, nebo připojení ADSL od této společnosti.

Podmínkou je rovněž zakoupení služeb O2 TV od společnosti Telefonica, protože právě v její nabídce je TV Banka zakomponovaná. Stejně jako internetové bankovnictví, je i televizní bankovnictví od Poštovní spořitelny poskytované bezplatně v rámci balíčku služeb banky.

Zdarma toto bankovnictví v konečném součtu ale není. Povinným zakoupením služeb O2 TV divák i v té nejlevnější variantě měsíčně zaplatí minimálně 377 korun, respektive 448 včetně DPH. Jako náklad na bankovní služby tento poplatekale nejspíš nebude vnímat ten, kdo si O2 TV pořizuje především kvůli sledování televizních programů.

Demo verze TV Banky od Poštovní spořitelny

Demo verze TV Banky
Zdroj: Poštovní spořitelna

Klienti sice mohou využít některé z marketingových kampaní, které umožňují termínovanou slevu, dlouhodobě je ale třeba počítat alespoň s těmito měsíčními výdaji. Telekomunikační společnosttotiž s klienty sjednává poskytování služby se závazkem na řadu měsíců. Při jeho nedodržení musí klient doplatit rozdíl zvýhodněné a ceníkové ceny za každý započatý měsíc zbývající do uplynutí závazku.

Mezi dalšími požadavky, které je třeba splnit, aby klient mohl využívat TV Banku, je vybavení televizoremna určité technologické úrovni. Nemusí se zrovna jednat o nejnovější a drahé LCD televize nebo plazmové přijímače s digitálním příjmem. Podle Táborského lze využít i starší analogovou televizi s konektorem scart kvůli propojení na set-top-box. Další nutné hardwarové vybavení, tedy například set-top-box či modem klient získá od O2 objednáním služby O2 TV. Tím také telekomunikační společnost ospravedlňuje výši sazby za poskytovanou službu. „Rozhodně nyní neplánujeme vytvořit speciální klon O2 TV jen pro TV bankingtak, aby tato služba byla pro klienty za nižší cenu. TV Banku vnímáme jako další rozšíření našich služeb pro klienty O2 TV,“ vysvětluje Táborský. Snížení ceny podle něj neumožňují právě vysoké náklady na vybavení klienta hardwarem pro používání O2 TV.

Anketa

Kdyby vaše banka umožňovala TV banking, využívali byste jej?

Komu vyhovuje obsluha účtu přes internetbanking, nebude mít nejspíš mnoho důvodů, proč přejít na televizní bankovnictví. Zástupci Poštovní spořitelny i jejich obchodní partneři ovšem předpokládají, že novinka zaujme hlavně ty, kdo se bojí internetu nebo doma nemají počítač.

Poštovní spořitelna má nyní zhruba 250 tisíc uživatelů internetového bankovnictví. Telefonica O2 má přibližně 100 tisíc diváků O2 TV. Kolik společných klientů mají obě firmy, a tedy kolika uživatelů se novinka momentálně týká, nechce ani jedna společnost komentovat. Dá se ale předpokládat, že jich zatím desítky tisíc nebudou. Ostatně to potvrzuje i zkušenost ze zahraničí, kde se televizní bankovnictví už nějakou dobu nabízí (Nizozemí, Španělsko, Velká Británie). Ani tam se zatím nijak masivně nerozšířilo. Další bankou, která uvažuje o zavedení televizního bankovnictví v Česku, je podle mluvčího banky Tomáše Kofroně také Raiffeisenbank. "TV banku chceme nabízet, zatím je vše ale jen ve stádiu příprav," dodává Kofroň. 

Věříte v rozšíření nového typu přímého bankovnictví? Které kanály přímého bankovnictví preferujete nejvíce vy? Které jsou podle vás nejlepší? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Vaše banka vás sleduje. Dělá to pro vaše dobro.

30. 4. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vaše banka vás sleduje. Dělá to pro vaše dobro.

Proti neoprávněnému nakládání s penězi na běžném účtu se může klient bránit třeba tím, že omezí možnosti, jak s účtem manipulovat. Podvodníky, kteří se i přes tuto bariéru k účtu dostanou... celý článek

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

2. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli. celý článek

Partners Financial Services