Máte nárok na přídavek na dítě. Stát pošle e-maily a SMS

Gabriel Pleska, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 9. 2022
Máte nárok na přídavek na dítě. Stát pošle e-maily a SMS

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozešle 90 tisíc e-mailů a esemesek rodičům, kteří pravděpodobně mají nárok na přídavek na dítě, ale nezažádali si o něj. Je to ten klientský přístup, o kterém jsme mluvili, řekl dnes na tiskové konferenci ministr Marian Jurečka.

Data o těchto rodinách má ministerstvo z žádostí o mimořádný jednorázový příspěvek na dítě 5000 korun, který vyplácí od srpna. Na jednorázový příspěvek má podle ministerstva nárok asi 844 tisíc dětí z celkového jednoho a čtvrt milionu. Data o 90 tisících rodin, které by si mohly žádat o přídavek, vyplývají ze zhruba 764 tisíc už zpracovaných žádostí.

„Zjistili jsme, že je tady skupina rodičů, zhruba 90 tisíc, kteří by měli nárok na přídavek na dítě. Rozhodli jsme se, že uděláme krok, který stát ještě nikdy, neudělal, a že oslovíme tyto rodiče formou e-mailu nebo textové zprávy, že s vysokou pravděpodobností mají nárok na tuto formu podpory,“ řekl Jurečka.

„Postupně rozešleme potenciálním příjemcům SMS zprávy, které přijdou od odesílatele označeného jako MPSV JENDA a budou je informovat o tom, že příjemce zprávy má pravděpodobně nárok na přídavek na dítě. Jedná se o stejného odesílatele, jako v případě jednorázového pětitisícového příspěvku na dítě,“ upřesňuje náměstek pro informační technologie na MPSV Karel Trpkoš. „Obdobné zprávy současně budou rozesílány i e-mailem. Klienty oslovíme podle toho, jakou možnost si zvolili při registraci do aplikace JENDA.“

Zároveň ale oba pánové varují, že roste počet podvodných esemesek, které se tváří, jako by odesilatelem bylo ministerstvo sociálních věcí, ale vedou na falešné weby s cílem ukrást osobní data i peníze. „Jediná správná adresa je mpsv.cz,“ zdůraznil Jurečka.

Nárok na přídavek na dítě mají rodiny, jejichž příjem nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. Například samoživitelka s malým dítětem má nárok na přídavek, pokud její příjmy nepřesahují 22 474 Kč měsíčně. 

To není Jurečka, říká George

Takhle vypadá esemeska od falešného MPSV. To pravé by vám jistě netykalo.
Zvětšíte klikem.

Falešné MPSVZdroj: Česká spořitelna

A takhle varuje George ze Spořky.
Zvětšíte klikem.

George varujeZdroj: Česká spořitelna

Žádat můžete online

O přídavek na dítě lze od začátku září žádat online. Kdo chce, může ale dál zajít osobně na úřad – nutné to však bude pouze v některých specifických případech.

K vyřízení žádosti přes internet je potřeba elektronická identita občana. Nejjednodušší je bankovní identita, která bez dalšího zařizování a bez poplatků umožňuje ověřit totožnost stejně snadno, jako se přihlašujete do elektronického bankovnictví. Službu zatím nabízejí Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Air Bank, Fio, Moneta a Raiffeisenbank. Další variantou jsou třeba eObčanka s aktivovaným čipem (a čtečkou), datová schránka nebo služba mojeID s bezpečnostním klíčem.

Žádost stačí podat jen jednou, přídavek se pak vyplácí pravidelně každý měsíc. Pro získání i pokračování nároku na přídavek je třeba dokládat příjmy domácnosti za každé kalendářní čtvrtletí. Žádat je možné až tři měsíce zpětně. 

Už od července lze přes internet žádat také o příspěvek na bydlení. Od srpna přibyla online žádost o rodičovský příspěvek, nově online lze také každé tři měsíce měnit výši čerpání podle potřeb rodičů. V polovině srpna odstartoval také online příjem žádostí o jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě pro rodiče s hrubým příjmem do milionu korun ročně. V tomto případě je možné žádat buď elektronicky, nebo přes některá kontaktní místa veřejné správy (Czech Point) – ne osobně na úřadech práce.

Přídavky stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

Loni v červenci se podle statistik ministerstva sociálních věcí vyplácelo 240 tisíc přídavků na dítě, o rok později to bylo o čtvrtinu víc – skoro 301 tisíc dávek. Nahoru jdou i náklady. Loni v červenci se na přídavcích vyplatilo 190 milionů korun, letos to za stejný měsíc bylo 337 milionů. Souvisí to mimo jiné s tím, že se od loňského července přídavek na dítě zvyšoval a rostl i okruh rodin, které na něj můžou dosáhnout.

Další zvyšování ohlásil Marian Jurečka už minulý týden, kdy mluvil o koaliční shodě na tom, že má od ledna opět stoupnout životní a existenční minimum. Konkrétní částky zatím ministr nechtěl přesněji naznačovat. „Návrh na zvýšení životního a existenční minima připravíme teprve na základě dat, jak se bude ještě vyvíjet inflace v dalších měsících,“ řekl Jurečka. Předpokládá, že zvýšení pokryje růst inflace od poslední změny životního minima. „Zatím nejsem schopen říct přesnější číslo, bude to ale nad pět procent,“ dodal. 

Současně by se měly zvýšit i přídavky na děti, tedy jednotlivé částky podle věku dítěte. Ani u nich zatím Jurečka neřekl alespoň přibližné číslo. Na přídavky by současně mělo dosáhnout víc lidí (nebo na ně neztratit nárok) díky tomu, že stoupne životní minimum: přídavky totiž dostávají domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Ministerstvo uvádí, že letos byla průměrná výše vypláceného příspěvku zhruba 1100 korun a od ledna by měla vyrůst o zhruba 200 korun. Pokud by si 90 tisíc rodin, o kterých dnes Jurečka mluvil, zažádalo o příspěvek a dostávalo ho v průměrné výši, státní pokladnu by to přišlo na dalších 99 milionů korun měsíčně.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek