Práci můžete sehnat i přes agenturu. Buďte ale opatrní.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 21. 6. 2010 | 108 komentářů
Práci můžete sehnat i přes agenturu. Buďte ale opatrní.
Kdo hledá místo, měl by kromě úřadu práce oslovit také agentury, které ji zprostředkovávají a jejichž nabídka bývá daleko širší. V Česku jich existuje přes dva tisíce. Než ale kývnete na nabídku některé z nich, důkladně si agenturu práce i nabízenou práci prověřte.

Nezaměstnanostzvolna klesá, počet volných pracovních míst na úřadech práce ale zůstává omezený. Kdo hledá brigádu nebo i trvalejší zaměstnání, může využít i nabídku agentur práce, která je obvykle širší. V řadě případů přitom agentury s úřady práce spolupracují a místanabízená úřady tak lze mnohdy vidět rovnou v nabídkách agentur.

Rozsáhlejší nabídka pracovních místu agentur než na „pracáku“ spočívá podle vedoucího kontrolního oddělení Úřadu práce v Plzni Pavla Očkaye v jejich specializaci. Úřady práce slouží hlavně jako sociální síť a nabídka volných místje jen část jejich práce. Agenturám jde navíc o zisk. „Nabídka volných míst v agentuře někdy obsahuje i zaměstnání, na která nikdo dosud přes úřad práce nereagoval. Agentury mívají také zpravidla širší záběr než jen jeden okres,“ dodává vedoucí kontrolního a právního oddělení píseckého úřadu práce Jiří Brožák.

Podle tiskové mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR(MPSV) Štěpánky Filipové loni v Česku působilo 2150 agentur práce. Zájemci o práci ovšem nemají výběr z takto široké nabídky nijak jednoduchý. Předně je důležité si na adrese http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zpr_prace ověřit, zda má vůbec agentura licenci od Ministerstva práce a sociálních věcí. Včetně toho, zda může působit jen v Česku, nebo třeba i v zahraničí. MPSV sice, stejně jako úřady práce a inspektoráty práce, dohlíží na jejich činnost, licence ale nikomu nezaručuje, že agentura nebude podvádět.

Proto se je podle Očkaye vhodné podívat i na délku povolení agentury k činnosti a dobu jejího působení na českém trhu práce. Zajímavou informací mohou být rovněž zkušenosti těch, kdo služby agentury vyžívali. Což lze zjistit například z diskusí na vybraných webech. Pracovní smlouvu je samozřejmě potřeba před podpisem důkladně pročíst. Měla by odpovídat zákoníku práce a neobsahovat ani žádné znevýhodňující podmínky. 

Jak postupovat při hledání zaměstnání přes agenturu práce

  1. Podívejte se na seznam agentur práce, registrovaných v ČR na adrese: http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zpr_prace
  2. Ověřte si, zda na agenturu nejsou nějaké stížnosti na internetu.
  3. Sledujte, zda je agentura členem Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS).
  4. Projděte si seznam nabídek členů APPS, respektive dalších vybraných agentur.
  5. Paralelně můžete odpovědět i na inzeráty na specializovaných inzertních webech. Než to uděláte, zjistěte si ale podmínky registrace.
  6. Sestavte si profesní životopis a připravte si i solidní fotografii.
  7. Když vám zprostředkují práci, důkladně si prostudujte smlouvu, zejména platové podmínky. Důležité je hlavně vědět, zda budete zaměstnancem agentury práce, nebo přímo firmy, a zda jde o trvalý pracovní poměr, dohodu o provedení práce, či dohodu o pracovní činnosti.
  8. Smlouvu s agenturou, případně zaměstnavatelem, kterého vám zajistila, včetně platu byste měli podepsat před vlastním zahájením práce, abyste se vyhnuli případným neshodám.
  9. Pokud jste registrováni jako nezaměstnaní u úřadu práce a máte nové místo, uvědomte o tom po svém nástupu i úřad práce.

Pramen: Ministerstvo práce a sociálních věcí, úřady práce, agentury práce

Zprostředkování prácepřes agenturu zájemce o nové pracovní místo ke všemu nic nestojí. „Za zprostředkování práce fyzická osoba agentuře nic neplatí, ani ve formě srážek ze mzdy či odměn. Podobné nabídky místa za úplatu je proto třeba odmítnout,“ doporučuje Brožák.

Zárukou solidnosti agentury práce či personální agentury by mělo být jejich členství v Asociaci poskytovatelů personálních služeb (APPS). Ta má nyní podle prezidenta Luboše Rejchrta 23 členů, jejichž podíl na trhu agentur práce dosahuje asi 40 procent. I na některé členy asociace ale byly stížnosti a již nejsou jejími členy. Etický kodex APPS by měl být přesto zárukou, že vám práci zprostředkuje solidní partner.

Za zprostředkování práce se tedy agenturám neplatí, což se týká i sjednání pracovního místa v zahraničí. Podle Rejchrta by se proto neměly platit ani žádné poplatky za poradenství, které se některé agentury občas snaží klientům účtovat. Jiná situace může být, pokud se to týká nákladů nespojených přímo se zprostředkováním zaměstnání. Zaměstnanec může být podle Očkaye například povinen zaplatit poplatek za vstupní lékařskou prohlídku či zpáteční letenku.

Agentury práce zaměstnávají mnohdy pracovníky na dočasný pracovní poměr či na dohodu o provedení práce. V takovém případě jsou zaměstnanci agentury a další zaměstnavatelé si je jen najímají. Agentura pak svým zaměstnancům vyplácí mzdu a platí za ně zdravotní a sociální pojištění. Za to, že své zaměstnance „propůjčí“ jiné firmě, si od ní bere provizi. Kolik to bývá, označil Rejchrt za obchodní tajemství.

Agentura ale také může firmě zprostředkovat třeba přímo výběr marketingového ředitele či jiného specialisty. V předvýběru vybere většinou jen jednoho nejvhodnějšího uchazeče a doporučí ho firmě, která s ním uzavře běžný pracovní poměr. Za to na oplátku získává provizi ve výši jeho dvou až tří měsíčních platů. Tyto náklady se mohou, ale také nemusí, odrazit ve výši platuzaměstnance. I proto je třeba platu věnovat zvýšenou pozornost a podepsat dohodu i platový výměr před nástupem do zaměstnání.

Kromě úřadů práce a agentur práce či personálních agentur, které nabízejí práci na svých webových stránkách, se v Česku objevuje i nabídka  volných místna řadě specializovaných webů. Podle Rejchrta by přitom mělo být na první pohled zřejmé, zda jde o agenturu práce nebo inzertní web.

Na inzertních webech se je třeba nejprve zaregistrovat. To bývá bezplatné, protože tyto weby žijí obvykle z inzerátů, placených zaměstnavateli. Vždy si je ale třeba ověřit podmínky registrace a možnosti připojení životopisu. Zaregistrováním dává uživatel většinou i souhlas se zpracováním a evidencí osobních dat. V Česku, na rozdíl od zahraničí, není ale zcela obvyklé, aby si zájemce o práci dával inzerát na inzertním webu. Pokud by o takovouto službu měl někdo zájem, patrně by za to podle Rejchrta platil stejně, jako platí inzerující zaměstnavatelé.

Vybrat si solidní agenturu práce není lehké. Svědčí o tom i fakt, že úřady práce loni podle Filipové uložily při kontrole 674 zprostředkovatelů práce 153 pokut ve výši 22,33 milionů korun. Nejčastěji šlo o nelegální práci cizinců (bez povolení k zaměstnání, nebo v rozporu s tímto povolením) a o zprostředkování prácev rozporu se zákonem, kdy dotyčný pracoval pro uživatele bez pracovní smlouvy, nebo neměl dohodu o pracovní činnosti. Za nelegální práci může být pokutována i fyzická osoba, a to až deseti tisíci korun. Hovoří se však i o případech, kdy agentury práce své „klienty“ k nelegálním praktikám nutily. Proto je třeba při hledání zaměstnání přes agentury práce věnovat patřičnou pozornost.

Máte nějaké zkušenosti s agenturou práce? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 108 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2011 15:59, Nováčková

Paní Krausová, díky za Váš příspěvek. Právě dnes jsem si na hodnou paní Marušku z Lince vzpomněla a říkala si jak ten soud s ní asi dopadl. v médiích nikde ani zmínky. A jak čtu Váš koment, tak to dopadlo v tomto státě absurdistáně přesně podle očekávání...
Práce na černo v několika zemích a dluh 50 mil. na daních tu asi nikdo nepovažuje za druh kriminality. A kdyby byl zájem, tak svědků by se určitě našlo dost.
Ono je to celé ještě horší, neboť paní Maruška začla fungovat již v roce 1991 s firmou Das Beste Privat. Za několika tisícové poplatky (bez dokladu!!!) zprostředkovávala au-pairky, servírky, nevěsty... a bohužel taky nevěstky! Ano, hodná paní Maruška totiž obchodovala i s bílým masem a nutila mladá děvčata k prostituci. Jsem v šoku, že toto jí prošlo a nikdo se tím ani teď nezabývá...

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2013 12:43, Martina

Pani Rosenbach u zadneho soudu v Mnichove nebyla, takove pomluvy nejsou pekne, ja jsem u ni pracovala a byla jsem spokojena. Pomohla mi i financne. Samozrejme mohla verit i me takze mozna proto vse klapalo. Tehdy mi umrel pacient a pani se hned postarala o noveho klienta a odvezla me tam, nemohu si na ni vubec stezovat a pokud tu pisou zenske ( Volavky ) ktere nemaji ani paru o tom jaka pani Rosenbach je tak mne to jen rozciluje. Ja jsem byla normalne zamestnana a vzdy jsem dostala i vyplatu a i cestovne se mi vzdy proplatilo.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (108 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemůžete sehnat práci? Zkuste brigádu

3. 6. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Nemůžete sehnat práci? Zkuste brigádu

Zatímco úřady práce brigády téměř nenabízejí, z nabídky agentur práce a specializovaných inzertních serverů si může vybrat snad každý. Pozor ale na podmínky, za nichž budete pracovat. celý článek

Skoro polovina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu

21. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Skoro polovina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu

Recese v Evropě ustupuje. Přesto si je spousta lidí vědoma, že kdyby teď přišli o práci, nové nenajdou. Dostatečné rezervy pro překlenutí této situace však nemají.

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

29. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

Počet lidí bez práce by měl podle ekonomů růst ještě příští rok. Ztráta zaměstnání přitom pro rodinu znamená pořádný propad příjmu. S naší kalkulačkou uvidíte, proč má smysl se na... celý článek

I brigádník by měl trvat na písemné smlouvě

1. 4. 2008 | Táňa Chadrabová | 7 komentářů

I brigádník by měl trvat na písemné smlouvě

Studenti, kteří si chtějí během léta přivydělat, by už měli začít shánět brigádu. Lépe placená místa v Česku jsou většinou rozebrána do konce dubna. Nejvyšší čas je i na shánění sezónní... celý článek

Partners Financial Services