Nemůžete sehnat práci? Zkuste brigádu

František Mašek | rubrika: Jak na to | 3. 6. 2010 | 11 komentářů
Zatímco úřady práce brigády téměř nenabízejí, z nabídky agentur práce a specializovaných inzertních serverů si může vybrat snad každý. Pozor ale na podmínky, za nichž budete pracovat.
Nemůžete sehnat práci? Zkuste brigádu

Léto bývá spojováno s prázdninami, dovolenými, ale i s brigádami. Úřady práce jich příliš nenabízejí, o to širší nabídku brigád najdete u agentur práce či v inzerátech na specializovaných webech. Na své si mohou přijít studenti, ale také třeba nezaměstnaní a důchodci. Než na některou přistoupíte,měli byste si předem si zjistit, co vše brigáda obnáší - od odměny agentuře přes podmínky uzavírané smlouvy po případné placení zdravotního a sociálního pojištění.

Pražský úřad práce nabízí podle Hany Václavíkové z této instituce brigády málokdy. Zaměstnavatelé totiž hlásí úřadům práce jen volná místa, která zákon o zaměstnanosti definuje jako vhodné zaměstnání. To je někdy u brigád sporné. Jejich nabídka se tak na pražském úřadu práce objeví jednou za půl roku.

Obdobné je to podle vedoucího oddělení trhu práce a Eures Jiřího Berana na Úřadu práce v Českých Budějovicích. Brigády na internetovém portálu úřadu nenajdete, na jeho úřední desce jsou ale letáčky zaměstnavatele, který je nabízí. „Momentálně je to jen pět až deset míst na pomocné práce ve stavebnictví. V létě to bývá lepší. Zaměstnavatelé nerozlišují, zda jde o brigády pro studenty a ty další, včetně seniorů či důchodců, “ dodává Beran.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Nabídka brigád, ale i prací na trvalý pracovní poměr na různých serverech, a to pro studenty, nezaměstnané či důchodce, je daleko pestřejší. Zahrnuje nekvalifikované práce, zaměstnání číšníka či servírky, ale také třeba práci pro řadu vysokoškolských profesí. Někdy i za poměrně zajímavý plat.

Nezaměstnaný evidovaný na Úřadu práce si může najít brigádu, aniž ztratil nárok na podporu v nezaměstnanosti. „Může jít o přivýdělek ve výši poloviny minimální mzdy (48,10 koruny za hodinu nebo 4000 korun hrubého měsíčně) za méně než polovinu stanovené týdenní pracovní doby,“ dodává Beran.

V ČR je podle serveru Ministerstva práce a sociálních věcí ČR evidováno 2319 agentur práce. Nabízejí zaměstnání v Česku i v zahraničí, některé ovšem jen pro cizince. Seznam agentur, kontakty i další informace jsou na webu www.portal.mpsv.cz/sz/zamest/zpr_prace. Na témže serveru jsou pod heslem Eures informace pro ty, kteří hledají práci nebo brigádu v EU a jiných evropských zemích.

Před uzavřením dohody stojí za to projít si ceník a podmínky, za nichž agentura zprostředkovává brigády, případně i trvalý pracovní poměr. A zjistit, jak dlouho agentura existuje a zda na ni nejsou na webu stížnosti.

Samotná brigáda může probíhat na základě dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti, ale i pracovní smlouvy na dobu určitou.

„Z příjmů plynoucích z dohod o provedení práce se neodvádí zdravotní ani sociální pojistné. Stejné je to, když student či někdo jiný uzavře dohodu o pracovní činnosti (krátkodobé zaměstnání) na dobu do 14 dnů, nebo zaměstnání malého rozsahu, kdy si za měsíc vydělá méně než 2000 korun. U krátkodobého zaměstnání se neodvádí pojistné na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění však ano,“ říká daňová poradkyně Kateřina Klauzová z advokátní firmy Fučík&partneři, s.r.o.

Pro zaměstnavatele i zaměstnance je obecně nejvýhodnější uzavřít dohodu o pracovní činnosti. Je ale omezena na práci v rozsahu 150 hodin za kalendářní rok. Důchodci by se měli při posuzování výhodnosti jednotlivých typů smluv zajímat, zda neovlivní výši jejich důchodu, upozorňuje Klauzová.

Jde o to, že pokud během brigády dál přispívají na sociální pojištění, což se týká trvalého pracovního poměru (na dobu určitou) a někdy i dohody o pracovní činnosti, mohou si při nepřetržitém zaměstnání po delší dobu zvýšit základ pro výpočet důchodu (blíže viz článek Změny v důchodech, které byste měli znát).

Za ty, kteří studují do 26 let, hradí zdravotní pojištění stát. Pokud pracují na brigádě nebo v rámci samostatné výdělečné činnosti, mohou je ovšem někdy platit i oni. Při překročení zmíněných 2000 korun se totiž na zdravotním pojištění podílí třetinou zaměstnanec (srážkou ze mzdy) a dvěma třetinami zaměstnavatel. Pojistné hradí student ze skutečného výdělku.

Pokud jde o sociální pojištění, když student pracuje v řádném pracovním poměru – byť jako brigádník – hradí za něj podle Aleny Fraňkové z České správy sociálního zabezpečení sociální pojištění zaměstnavatel.

U zahraničních brigád záleží na tom, zda místní instituce považuje tuto výdělečnou činnost za zaměstnání, pak dotyčný podléhá právním předpisům země, v níž pracuje a měl by to podle Jiřího Roda z Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zdravotní pojišťovně oznámit. Podle předpisů EU může být jedinec zdravotně pojištěn jen v jedné zemi Unie, po dobu výkonu zaměstnání tedy tam, kde pracuje. Po návratu do Česka musí doložit, že byl v zahraničí pojištěn, nebo zaměstnán.

U sociálního pojištění student, jako jiní občané, České správě sociálního zabezpečení práci v zahraničí hlásit nemusí a není povinen hradit pojistné na sociální zabezpečení.

Na serverech agentur práce se objevují i nabídky brigády či zaměstnání s konkrétní výší platu. V Česku přitom platí, že odměna za práci musí odpovídat nejméně minimální výši mzdy, což je 48,10 koruny hrubého za hodinu nebo 8000 korun měsíčně. U prvního pracovního poměru, mladistvých, nebo invalidů je to o něco méně. Pokud by byl něčí výdělek nižší než činí stanovená minimální mzda, musí mu zaměstnavatel rozdíl doplatit.

Jaké máte zkušenosti se sháněním a vlastními brigádami vy? Podělte se s námi o ně!

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2012 15:09, Nikol

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda-li (a v jaké přibližné výši) si musím platit které pojištění, když jsem si jako nezaměstnaná našla brigádu. A kvůli vyši platu (nad 4000 hrubého měsíčně) budu vyřazena z evidence úřadu práce.
Předem děkuji za případnou odpovědˇ či radu (:
Nikol

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2014 10:47, Jan Novak

Dobrý den,

Jen takové malé aktualní info pro zájemce o brigadu na servru prace.cz od společnosti ReVa....brigada Kontrola kvality - Automotive - ReVa Czech s.r.o. je podvod....první den pracujete zadarmo a v případě,že se osvědčíte Vás budou kontaktovat a nabídnou další spolupraci. Během dne ke konci směny Vám vyčtou chyby, aby meli argument,že pracujete špatně a pak už se Vám nikdo nikdy neozve. Je to cele podvod jak využít naivní důvěřive lidi.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

13. 5. 2010 | František Mašek | 7 komentářů

Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

Pendleři či Češi pracující v zahraničí to mají od května snazší. Nové předpisy Evropské unie, jim usnadňují život, když žádají o nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, o důchod i další... celý článek

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání studenti

23. 2. 2010 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání studenti

Řada studentů, kteří si přivydělávají, nemusí podávat daňové přiznání. Jenže, kdyby to udělali, stát by jim mohl vrátit díky daňovým slevám a odečitatelným položkám slušné částky.

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

11. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letoška mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod. celý článek

Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

27. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

O starobní důchod si musí budoucí důchodce požádat. Jinak žádný nedostane. Žádost může podat čtyři měsíce před dnem, kdy mu na výplatu jeho důchodu vznikne nárok.

Partners Financial Services