Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Svetlana Šuľajová | rubrika: Jak na to | 22. 2. 2023 05:00 aktualizováno 18. 3. 2023 00:00 | 1 komentář
Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem. Poradíme vám, jak na ně dosáhnout.
Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Zdroj: Shutterstock

Abyste při práci v Německu dosáhli na peněžité dávky, musíte splnit dvě základní podmínky. Mít tam zdravotní pojištění a mít tam sociální pojištění. Obojí je v Německu povinné.

Zdravotní pojištění musíte mít uzavřené nejpozději v den vzniku pracovního poměru. Poté, co si vyberete pojišťovnu (na výběr jich máte asi 145), nahlásíte ji zaměstnavateli a už se dál starat nemusíte – příspěvky vám do ní bude odvádět automaticky.

Forma sociálního pojištění je v Německu odlišná od té v Česku. Funguje zde systém sociálního zabezpečení, který zahrnuje pět druhů sociálního pojištění (nemocenské pojištění, pojištění pro případ dlouhodobé péče, úrazové pojištění, důchodové pojištění a pojištění nezaměstnanosti). Poté, co si tedy zaměstnanec vybral zdravotní pojišťovnu, zaměstnavatel za něj odvádí příspěvky na zdravotní pojištění i na ostatní druhy sociálního pojištění.

Šest týdnů plné mzdy na nemocenské

Jestli v době, kdy pod německým zaměstnavatelem pracujete, onemocníte, jako zdravotnímu pojištěnci vám vzniká nárok na nemocenské dávky (Krankengeld). Je důležité informovat zaměstnavatele o nemoci, ideálně první den nepřítomnosti, to mají firmy nastavené různě.

Od roku 2023 funguje digitální neschopenka (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung). Lékař vám tedy už nevystavuje papírové potvrzení.

Když jste zaměstnáni déle než čtyři týdny, zaměstnavatel vám uhradí sto procent čisté mzdy po dobu šesti týdnů pracovní neschopnosti. Potom vám bude zdravotní pojišťovna vyplácet nemocenské dávky, a to ve výši 70 procent z hrubé mzdy.

Pokud jste zaměstnáni po dobu kratší než čtyři týdny, od prvního dne vyplácí zdravotní pojišťovna nemocenské dávky ve výši 70 procent z hrubé mzdy, ne ale víc než 90 procent z čisté mzdy, po dobu čtyř týdnů. Trvá-li pracovní neschopnost i po čtyřech týdnech, zaměstnavatel vám pak hradí sto procent čisté mzdy až po dobu šesti týdnů pracovní neschopnosti.

Článek vznikl ve spolupráci se společností Neotax, která vám za mírnou úplatu pomůže vyřídit daně v zemi, kde jste pracovali, získat přídavky na dítě ze zahraničí nebo třeba vrátit příspěvek na penzijní pojištění. Stačí si vybrat zemi, která se vás týká.

Přídavky na děti, nebo sleva na dani? Úřad dá to výhodnější

Přídavky na děti (Kindergeld) jsou jednou ze základních dávek, na které mají nárok rodiče pracující v Německu. Podmínkou je mít sociální pojištění. 

Žádost o přídavky na děti se podává na příslušném úřadě (Familienkasse), výše přídavků je od letošního roku 250 eur měsíčně na každé dítě a lze je získat až šest měsíců zpětně. Nárok na přídavky vám vzniká i v případě, že pracujete v Německu a vaše děti žijí v domovské zemi s druhým rodičem.

S přídavky úzce souvisí nezdanitelné minimum na děti (Kinderfreibetrag). Pokud máte nárok na dětské přídavky, nemáte nárok na daňovou úlevu na dítě – a naopak. Pro rok 2023 činí částka, kterou máte osvobozenou od placení daně, 8952 eur na jedno dítě pro oba rodiče.

Sympatickým krokem německého daňového úřadu je to, že sám rozhodne, jestli jsou pro vás výhodnější přídavky, nebo daňová sleva. Samozřejmě si ale musíte napřed o přídavky na děti zažádat.

Jestli už dostáváte přídavky v Česku, nic se neděje. Dojde jen k přepočtu celkové výše, a to tak, že konečný součet dávek z obou zemí se bude rovnat maximální částce v Německu. abyste nedostali méně, než je maximální částka vyplácená v Německu.

Daně levně na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Jestli vás zajímá, jak je to v Německu s rodičovským příspěvkem, najdete podrobnosti v samostatném článku.  

Dávka v nezaměstnanosti lze přenést domů

Pokud jste přišli v Německu o práci, máte nárok na dávku v nezaměstnanosti. S jedinou podmínkou: za poslední dva roky jste byli minimálně 12 měsíců pojištěni pro případ nezaměstnanosti. To je automatickou součástí sociálního pojištění zaměstnance, jde na něj 1,3 procenta z hrubé mzdy (dalších 1,3 procenta odvádí zaměstnavatel). Pak stačí se registrovat na německém úřadu práce.

Budete mít nárok na dávku ve výši 60 procent z čisté mzdy v případě, že nemáte děti. Máte-li alespoň jedno dítě, výška dávky stoupne na 67 procent z čisté mzdy. Doba poskytování dávky závisí na délce pojištění a vašem věku.

Pokud se plánujete vrátit z Německa domů, můžete požádat o přenos dávky do vaší domovské země po čtyřech týdnech od zařazení do evidence. 

Svetlana Šuľajová

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services