Částečné úvazky budou výhodnější. Nestačí to, říkají firmy

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 24. 11. 2022
Od února budou zaměstnavatelé odvádět nižší sociální pojištění za některé pracovníky na zkrácený úvazek. Na to, aby počet částečných úvazků výrazněji stoupl, to ale podle nich nestačí.
Částečné úvazky budou výhodnější. Nestačí to, říkají firmy

Zdroj: Shutterstock

Rodiče malých dětí. Lidé, kteří pečují o blízkou osobu. A řada dalších, kteří nemůžou nebo nechtějí pracovat na plný úvazek. Ti všichni by ocenili, kdyby v nabídce na trhu práce bylo víc úvazků částečných, zkrácených. Podle dat ministerstva práce ale v Česku částečné úvazky tvoří jen 5,7 procenta ze všech forem zaměstnání. V sousedním Německu to jsou 27,9 procenta, v Rakousku 28,7 procenta.

Od února 2023 by mělo být zaměstnávání na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele v Česku atraktivnější. Novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení, která bude účinná od 1. února, jim přiznává při zaměstnávání některých skupin lidí slevu na sociálním pojištění, které za ně odvádějí. Podle zaměstnavatelů je to ale sleva příliš malá, aby mimo jiné vyvážila to, že na jeden úvazek je v praxi potřeba poloviční administrativa proti dvěma půlúvazkům.

Víc administrativy a těžší vyhazov než u dohody

Jak se na změnu ve výpočtu sociálního pojištění dívají sami zaměstnavatelé? Firmy, které odpověděly v naší anketě, sice vládní iniciativu vítají, většina z nich se nicméně shodne, že pětiprocentní sleva na pojistném nebude dostatečnou motivací k častějšímu využití zkrácených úvazků. 

„Vládní pobídka je uznáním potřeby změn směrem k současným požadavkům zaměstnanců a moderním formám spolupráce. Složitost podmínek pro slevu na dani a administrativní náročnost procesu využití iniciativy ale spíše komplikují,“ myslí si například personální ředitelka společnosti Deloitte Martina Schiestlová. Různé formy flexibilní spolupráce jsou pro ni dávno zavedenou praxí.

Sociální pojištění a kratší úvazky. Jak to bude od února

Jak vysoká bude sleva na sociálním pojištění u zkrácených úvazků?

Když se novela připravovala, mluvilo se o pětiprocentní slevě na pojistném. To na první dobrou není moc. Ukážeme si to na příkladu. Řekněme, že hrubá mzda zaměstnance je 30 tisíc korun. Z ní zaměstnavatel platí 24,8 procenta na sociální pojištění (další část hrubé mzdy padne na sociální pojištění, které platí zaměstnanec, ale to pro nás teď není důležité). Podle naší kalkulačky čisté mzdy je to 7440 korun. Pět procent z toho by bylo 372 korun.

Když se ale podíváme, jak se o slevě mluví přímo ve schválené novele, zjistíme, že skutečnost je jiná. Nejde o procenta z vypočítaného sociálního pojistného, ale o procenta z výpočtového základu: „Výše slevy na pojistném za kalendářní měsíc činí 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců, na které je sleva uplatňována.“ V našem případě je výpočtovým základem přímo hrubá mzda, takže z 30 tisíc hrubé mzdy by zaměstnavatel po slevě odvedl 5940 korun, tedy o 1500 korun méně.

U koho se sleva na sociálním pojištění uplatní?

Nižší sociální pojištění bude zaměstnavatel odvádět u lidí ve zkráceném pracovním úvazku v rozsahu 8–30 hodin týdně. Ne ale u všech. Týká se to jen vybraných skupin. Jde o lidi:

  • starší 55 let,
  • pečující o dítě do 10 let (ať už vlastní, nebo v péči nahrazující péči rodičů)
  • pečující o osobu blízkou mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu blízkou, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • připravuje se při zaměstnání na budoucí povolání studiem
  • kteří v období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, za který se sleva na pojistném uplatňuje, nastoupili jako uchazeč o zaměstnání na rekvalifikaci
  • se zdravotním postižením

Slevu na pojistném dostane taky ten, kdo zaměstnává osobu mladší 21 let. A tam se pak ale sleva uplatňuje nejen na zkrácené úvazky, ale i na plné. Tahle úprava má podpořit vstup mladých na trh práce.

V projektové a konzultační firmě AFRY pracuje na částečný úvazek osm procent z pěti stovek zaměstnanců. Požádat prý o něj může kdokoli z nich, takže na přístupu společnosti novela nemůže nic změnit. Úspora na pojistném podle jejího vedení není motivační. Je prý velmi nízká, a pokud se k ní připočtou náklady na související administrativu a vyvolané náklady, nejspíš by se ani nevyplatila. „Využíváme například externí mzdovou účtárnu, u které lze předpokládat zdražení služeb za složitější zúčtování mezd této skupiny zaměstnanců,“ vysvětluje ředitel Ivo Šimek.

Podobně to vidí i mezinárodní daňová a auditorská společnost PwC. Tam na částečný úvazek pracuje 13 procent zaměstnanců. Změna je podle personální ředitelky Martiny Kučové vítaná a může pomoci kultivovat trh, její dopad by ale nepřeceňovala.

Ve středně velké finanční společnosti Citfin zaměstnávají vedle částečných úvazků také dohodáře, tedy na dohodu o provedení práce nebo dohodu o provedení činnosti. „Pracovníci na dohodu jsou výrazně levnější vzhledem k odvodům a při kolísaní ekonomické situace je nesrovnatelně jednodušší takový poměr vypovědět,” vysvětluje hlavní rozdíl Tomáš Volf z Citfinu. Že by sleva na pojistném vedla k zásadnímu růstu počtu částečných úvazků, nečeká. „Slevy a zvýhodnění budou vždy poměřovány s nesrovnatelně vyššími náklady firem na ukončení částečného úvazku a nezdá se pravděpodobné, že by tato rovnice mohla vyjít jinak než dnes,” dodává.

Hledej práci!

Brum
Zdroj: Shutterstock.com

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Slevte víc

Některé firmy jsou proti zkráceným úvazkům zásadně. Pokládají je za neefektivní – a sleva na sociálním pojištění na tom prý nic nezmění. „Nedá se to uplatnit u všech kategorií, ale jen u vybrané skupiny zaměstnanců, kteří musí splňovat určité podmínky,“ vysvětluje jeden z důvodů Jitka Jetlebová, personální ředitelka společnosti IC Group.

Pro její společnost by dával smysl úvazek zkrácený maximálně na 80 procent – takový, kdy zaměstnanec v práci chybí jen jeden den v týdnu. Jinak ale zkráceným úvazkům nakloněná není. „V případě startupů, kdy je potřeba, aby lidé zabrali a byli in-house, to není nejlepší řešení,” tvrdí Jetlebová. A stejně jako ostatní zmiňuje vyšší administrativní náročnost zkrácených úvazků pro zaměstnavatele.

„Jediná pozice, na které by to u nás bylo reálné, protože by se tam zaměstnanci mohli střídat a pracovat na zkrácený úvazek, je recepční. Jinak bohužel nevidíme v této věci pro firmy velkou výhodu, protože sleva není dostatečně velká,” přidává se Iana Nurtdinová, personální ředitelka developerské společnosti Getberg.

Aby byla sleva na odvodech pro firmy atraktivnější, musela by prý být výrazně vyšší. Jinak jsou zkrácené úvazky prý jenom zátěž navíc. „K rozšíření částečných úvazků a obecně k vytváření různých pracovních míst by mohlo pomoci celkové výraznější snížení daňového zatížení práce, které je v Česku v mezinárodním srovnání mimořádně velké,“ říká rovnou Marek Bališ, šéf HR poradenské společnosti KPMG.

Za pravdu mu dává i Ivo Šimek z AFRY. „Muselo by jít aspoň o slevu ve výši 50 procent. V ideálním případě by měla být i odstupňovaná. Tedy čím menší by byl úvazek, tím větší by byla sleva. Například při dvacetiprocentním úvazku by sleva na pojistném dosahovala 80 procent,” představuje si Šimek.

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz
Základní verzeRozšířená verze

Výpočet čisté mzdy 2022, výpočet čistého příjmu - kalkulačka

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services