Částečné úvazky budou výhodnější. Firmy dostanou slevu

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 1. 6. 2022 22:00 aktualizováno 29. 6. 2022 10:38 | 28 komentářů
Návrh na zatraktivnění částečných úvazků definitivně prošel. Firmy za ně budou platit nižší sociální pojištění.
Částečné úvazky budou výhodnější. Firmy dostanou slevu

Zdroj: Shutterstock

Částečné úvazky mají být pro zaměstnavatele atraktivnější. Po poslancích dnes vládní návrh na slevu na pojistném ve výši 5 % pro vybrané skupiny lidí schválili i senátoři. Jde například o rodiče dětí do 10 let, studenty nebo o pracovníky nad 55 let.

Sleva na pojistném se bude vztahovat také na zaměstnávání lidí mladších 21 let. U nich navíc není podmínkou zkrácený úvazek. Vláda tím chce podpořit vstup mladých lidí na trh práce.

„Pomůžeme tak těm, kteří nemohou pracovat na plný úvazek, aby si zajistili příjem vlastní prací a byli ekonomicky nezávislejší a zároveň začali přispívat do systému. Chceme motivovat i zaměstnavatele k uzavírání většího počtu zkrácených úvazků se zaměstnanci, kteří s ohledem na nejrůznější životní situace nemohou pracovat na plný úvazek,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Konkrétně jde o slevu pro zaměstnavatele ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců, za které bude sleva náležet. Sleva se má vztahovat na uzavřené zkrácené úvazky v rozsahu 8 až 30 hodin týdně. Zákon sice mluví o 5 %, podle ministerstva se tím však rozumí pět procentních bodů.

„Zaměstnavatel odvádí za své zaměstnance pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti ve výši 24,8 % z vyměřovacího základu. Z celkové sazby pojistného je 2,1 % na nemocenské pojištění, 21,5 % na důchodové pojištění a 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti. Od takto vypočteného pojistného si bude zaměstnavatel odečítat slevu na pojistném. Ve skutečnosti bude tedy zaměstnavatel odvádět pojistné ve výši 19,8 % namísto 24,8 %,“ vysvětluje v důvodové zprávě k návrhu zákona.

Sleva se vztahuje na lidi starší 55 let, rodiče dětí do 10 let (včetně pěstounů), osoby pečující o někoho blízkého, kdo je odkázán na cizí pomoc (stupeň závislosti II), studenty středních nebo vysokých škol, osoby se zdravotním postižením na nechráněném trhu práce a osoby na rekvalifikaci.

Navrhovaná sleva má tedy zatraktivnit zaměstnávání lidí na částečný úvazek pro zaměstnavatele. Za jejich využití dostanou nižší odvody. Samotní zaměstnanci si bezprostředně nepolepší, nevzroste jim čistý příjem za práci na částečný úvazek. Mělo by se ale vytvořit prostředí, ve kterém bude atraktivnější pracovní pozice s částečnými úvazky vytvářet.

Česko dlouhodobě patří k zemím, kde zkrácené úvazky zaměstnavatelé nabízejí minimálně. Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí tvoří v Česku částečné úvazky jen 5,7 % ze všech forem zaměstnání, například nadprůměrné Německo je na 27,9 %.

Částečné úvazky by mohly kromě jiného pomoci ženám zůstávajícím doma s malými dětmi pokračovat při mateřství v profesní kariéře. To by následně mohlo vést třeba i ke snižování rozdílu v odměňování mezi pohlavími. V Česku je rozdíl mezi průměrným příjmem u mužů a žen dlouhodobě jeden z největších v Evropě, je to zhruba pětina ve prospěch mužů.

Ministerstvo předpokládá, že sleva na pojistném ponechá zaměstavatelům odhadem 1,9 až 3,2 miliardy korun. Na druhou stranu návrh zvýší jejich administrativní zátěž spojenou s prováděním této slevy. U některých zaměstnavatelů stoupnou i výdaje na technické zajištění této změny.

Novinka začne platit nejspíš od ledna nebo února 2023. V návrhu je uvedeno, že zákon nabývá účinnosti prvním dnem sedmého kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení. Návrh ještě musí podepsat prezident, pak vyjde ve sbírce zákonů.

„Obliba zkrácených úvazků mezi zaměstnanci stoupá. Zhruba 40 procent žen na mateřské či rodičovské chce pracovat na částečný úvazek. Trh práce jim to ale leckdy neumožní, což je třeba změnit. Prosazujeme také masivní podporu školek, miniškolek, dětských skupin a péče pro děti obecně. Ta musí jít logicky ruku v ruce s možností zkrácených úvazků,” říká pirátská místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 6. 2022 10:33, Šťoural

A není to málo, Antone Pavloviči? Nepůjde o úlevu 5 % mzdy, ale pouze o 5 % ze sociálního pojistného zaměstnavatele, které činí 24,8 % mzdy, takže reálně jde o slevu na pojistném 1,24 % mzdy. A to se vyplatí!? Po zkušenostech předpokládám, že do vládní legislativci (úředníci) náležitě zkomplikují. Vymyslí nesrozumitelný formulář o 10 stranách, stanoví šibeniční lhůty, spoustu podmínek a omezení... Chudáci mzdové účetní, přičemž zaměstnancům ani firmám to prakticky nepomůže, a jen se prohloubí deficit veřejných rozpočtů - zcela bez kladného efektu...

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 6. 2022 9:48

Tahle vláda právě jen kecá, uprchlickou krizi nezvládá, inflaci taky nezvládá.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.