Stálá provozovna při práci z domova ze zahraničí. Pohled správce daně

Lucie Říhová | rubrika: BrandInsight | 23. 3. 2022
Rozsáhlé využívání (přeshraničního) home office během pandemie covidu vyvolalo intenzivní diskuse na téma vzniku stálé provozovny. Španělské rozhodnutí se může dotknout i našeho podnikatelského prostředí, respektive případů, kdy zaměstnanec zahraniční společnosti bude využívat home office v Česku. 
Stálá provozovna při práci z domova ze zahraničí. Pohled správce daně

Zdroj: Shutterstock

Španělské generální daňové ředitelství vydalo rozhodnutí, které v souladu se standardy OECD ohledně zamezení dvojího zdanění poskytuje určité vodítko k posouzení vzniku stálé provozovny nejen během lockdownu, ale také po konci zákazu cestování.

O autorce

Lucie Říhová EY
Zdroj: EY

Lucie Říhová je partnerkou daňového poradenství v EY Česká republika. Zaměřuje se na daně z příjmů právnických osob, mezinárodní daňové strukturování a daňovou problematiku rodinných firem.

Ze zatím nezveřejněného rozhodnutí španělského generálního daňového ředitelství vyplývá, že jednotlivci, kteří během pandemie covid-19 zůstávají doma a pracují na dálku, tak činí v důsledku mimořádné události, nikoli na základě požadavku podniku. Taková činnost postrádá dostatečnou míru trvalosti nebo kontinuity, a neměla by tak vést ke vzniku stálé provozovny.

Pokud zaměstnanec nadále pracuje z domova i po skončení omezujících opatření a zákazu cestování, je třeba dle španělské daňové správy testovat, zda má místo, kde je činnost společnosti vykonávána, určitý stupeň stálosti a zda je dané společnosti k dispozici.

V daném případě souhlasilo generální daňové ředitelství s neexistencí stálé provozovny zejména z těchto důvodů:

  • činnost, kterou zaměstnanec dříve (ve Velké Británii) vykonával, se v důsledku jeho přesunu do Španělska nezměnila;
  • stěhování do Španělska bylo čistě osobním rozhodnutím zaměstnance a britský zaměstnavatel po zaměstnanci nechtěl a ani nevyžadoval, aby se přestěhoval do Španělska z konkrétního obchodního důvodu;
  • britská společnost nenesla žádné náklady způsobené pobytem zaměstnance ve Španělsku;
  • britská společnost má kancelář ve Velké Británií, kterou mohl zaměstnanec nadále využívat k vykonávaní své každodenní práce, aniž by musel být ve Španělsku.

Výše uvedené může být užitečné pro argumentaci i v jiných jurisdikcích, včetně České republiky, byť bude samozřejmě vždy záležet na postoji lokální daňové správy. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Lucie Říhová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services