Uchazeče o práci třídí v bance robot. Zhodnotí vás v mailu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 8. 2021 | 7 komentářů
Uchazeče o práci třídí v bance robot. Zhodnotí vás v mailu

Zdroj: Shutterstock

UniCredit Bank pro nábor zaměstnanců nově využívá umělou inteligenci. Od července na to v Česku a na Slovensku postupně nasazuje nového chatbota, se kterým už bylo v kontaktu přes 250 uchazečů o práci.

„Jde o chytrého náborového chatbota, který s kandidáty udělá první kolo pohovoru a poskytne cenná data nejen firmě, ale i uchazečům. UniCredit chatbot toho umí víc, než jakýkoliv jiný chatbot na českém a slovenském trhu. S kandidáty si nejen povídá, ale také analyzuje jejich data, testuje je a třídí podle toho, jak se na danou pozici hodí,“ říká Hana Čitbajová, ředitelka lidských zdrojů UniCredit Bank.

„Chceme se více věnovat práci, při které nás stroje nikdy nenahradí. Díky chatbotovi získáme více prostoru na to se věnovat konzultantské činnosti, poradenství a přímému kontaktu se zaměstnanci. V tom vidím budoucnost péče a rozvoje lidí,“ dodává Čitbajová s tím, že UniCredit banka vyhlašuje zhruba 500 náborů ročně.

„Na každý se nám průměrně přihlásí 30 až 50 lidí. Málokdo z personalistů obvolá všechny kandidáty detailně a rychle, takže dochází k prvotnímu výběru personalistou už při prohlížení životopisů. Chatbot dává příležitost všem, vybírá ty skutečně nejvhodnější, které doporučí k dalšímu kolu pohovoru. Umí ušetřit minimálně 8 hodin za každý nábor, tedy celý pracovní den,“ řekla Čitbajová webu idnes.cz.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Chatbot podle ní umí poznat, jak se člověk do banky hodí, umí rozpoznat schopnost uspět na pozici podle klíčových kompetencí, úsilí i způsobu myšlení. „Tím, že zjišťuje hlavně přístup k práci, dostanou příležitost i kandidáti, kteří by jinak neměli šanci,“ říká Čitbajová. Banka si od nového pomocníka slibuje, že nábor bude rychlejší a otevřenější vůči různým talentům uchazečů.

Chatbot po absolvování „schůzky“ vytvoří kandidátům jejich osobnostní profil, který jim přijde do e-mailu, a to i v případě, že nevyhovují požadavkům na danou pozici. „Chceme tak ocenit čas a zájem kandidátů a zároveň je motivovat k dalšímu růstu. V profilu jsou totiž i tipy na to, jak se nadále zlepšovat, například při sdílení informací s týmem nebo vlastní motivací,“ říká Čitbajová.

Chatbot podle ní umí změřit třeba i to, jestli se kandidát profilově více hodí na analytika nebo obchodníka, jak je motivovaný pro vlastní růst i to, zda má manažerský potenciál.

Chatboti se prosazují v bankovnictví zatím především v oblasti klientského servisu, například Air Bank má svou Anetu, Česká spořitelna George nebo ČSOB Radima. Náborového chatbota v Česku využívá třeba Škoda Auto.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2021 11:50, X

Sranda bude, až uchazeč bude taky chatbot

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2021 15:22, youda

Většinu lidí v kanclu levně nahradí software, což zefektivní podnikání a ušetří náklady. Jan tak dál, skoro každou kancelářskou krysu lze nahradit programem co nechce zvyšovat plat, dělá nonstop (což bych byl třeba u bank rád aby fungovaly nonstop). Lidé budou moci místo zbytečné práce dělat kreativnější nebo užitečnější.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Partners Financial Services