Kratší úvazek pro všechny zájemce, láká operátor

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2021
Kratší úvazek pro všechny zájemce, láká operátor

Zdroj: Shutterstock

Telekomunikační společnost Vodafone bude veškerá pracovní místa nově nabízet na částečný úvazek.

„Práce na částečný úvazek navyšuje počet pracovních míst a také příležitostí pro lidi, kteří by jinak třeba vůbec pracovat nemohli. Například podle výzkumu britské vlády a pracovního portálu Indeed lákají pracovní inzeráty, které obsahují možnost flexibilního úvazku, o 30 procent uchazečů více,“ říká Carl Clarke, viceprezident pro lidské zdroje Vodafonu Czech Republic.

Česko patří dlouhodobě k zemím, kde firmy zkrácené úvazky nabízejí málo. Podle dat Eurostatu takto pracuje v Česku jen zhruba šest procent zaměstnanců, průměr EU je trojnásobný (kolem 18 %). Částečné úvazky více využívají ženy, typicky matky malých dětí nebo ženy, které se starají o starší rodiče. V Česku na částečný úvazek pracuje zhruba desetina zaměstnaných žen, v celé EU je to téměř třetina (30 %).

Vodafone částečné úvazky nově nabízí od pozic prodejců v obchodech až po místa v nejvyšším vedení firmy. Kromě pečujících žen tím firma chce oslovit i další lidi, kteří typicky vyžadují zkrácené úvazky. Jde třeba o zdravotně znevýhodněné, o studenty, kteří chtějí při škole sbírat praxi nebo o experty, například z oblasti IT, kteří se chtějí souběžně věnovat více projektům.

Operátor má v Česku 2500 zaměstnanců. I ti mají možnost po dohodě se svým manažerem pracovat na zkrácený úvazek. V současnosti jich tuto možnost využívá zhruba sedm procent.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services