Z práce na dohodu vám zůstane víc. DPČ a DPP 2021

Daně, odvody a limity při práci na dohodu v roce 2021. Jaké podmínky platí pro DPP a DPČ? A co se letos mění? Tady je kalkulačka a přehled.
Z práce na dohodu vám zůstane víc. DPČ a DPP 2021

Zdroj: Shutterstock

Máme novější článek pro rok 2022! Jestli si přesto chcete přečíst tenhle archivní pro rok 2021, tady je:

Místo klasického pracovního poměru si můžete vydělávat takzvaně na dohodu. Známe dva typy: dohodu o provedení práce (zkráceně DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Setkáme se s nimi hlavně u přivýdělků, třeba různých brigád či zkrácených úvazků. Pro firmu jsou výhodnější hlavně díky své pružnosti, především snadné a rychlé výpovědi. Vy jako pracovník můžete ocenit třeba úlevy na odvodech.

Rok 2021 přinesl změny, díky nimž je práce na dohodu ještě výhodnější než dřív: U dohod o pracovní činnosti se zvyšuje částka takzvaného započitatelného příjmu na 3500 korun z dosavadních 3000 korun. Znamená to mimo jiné, že se zvyšuje limit, od něhož je potřeba u DPČ odvádět sociální a zdravotní pojištění. Druhá novinka se pak týká obou typů dohod a souvisí s takzvaným zrušením superhrubé mzdy. Také u dohod se od letoška počítá 15% daň jenom z hrubé mzdy, což znamená nižší daně. Počínaje příjmy za rok 2021 lze využít také vyšší základní slevu na poplatníka.

Jestli vám jde hlavně o kalkulačku, můžete na ni rovnou skočit. Jinak se nejdřív podíváme, jak dohody fungují, a k výpočtu se dostaneme později. 

Sjednání DPP a DPČ

Dohodu o provedení práce můžete uzavřít s libovolným počtem zaměstnavatelů. Limit platí pouze pro počet odpracovaných hodin: pro jednu firmu maximálně 300 hodin ročně.

DPP musí být sjednána písemně a obsahovat dobu, na kterou se uzavírá. Chybět by tam nemělo ani vymezení úkolu nebo činnosti – tedy co budete na základě dohody dělat. A také výše sjednané odměny.

Když později budete chtít DPP ukončit, můžete ji vypovědět i bez udání důvodu. Je potřeba to udělat písemně a počítejte s výpovědní lhůtou patnáct dní. Totéž – možnost výpovědi i bez udání důvodu – má také druhá strana, tedy zaměstnavatel.

Nemáte co na práci?

Nečekejte, že přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Také dohoda o pracovní činnosti musí být sjednána písemně. Můžete ji uzavřít i s několika zaměstnavateli současně. U žádného z nich ale nesmíte odpracovat víc jak 20 hodin týdně, tedy polovinu klasické pracovní doby. Limit dvaceti hodin týdně se v praxi průměruje za celou dobu trvání DPČ, maximálně však za 52 týdnů. DPČ musí obsahovat jasně vymezený druh práce, rozsah pracovní doby, sjednanou odměnu a dobu, na kterou se uzavírá.

I dohodu o pracovní činnosti jde ukončit bez udání důvodu, výpovědní lhůta dělá patnáct dní.

Za práci na DPP i DPČ musíte dostat aspoň minimální mzdu. Ta pro rok 2021 dosahuje 15 200 korun měsíčně, v přepočtu na hodiny jde o 90 korun a 50 haléřů hrubého .

DPP: Sociální a zdravotní pojištění

Stejně jako mzda klasických zaměstnanců podléhá i výdělek z dohody o provedení práce odvodům na sociální pojištění (6,5 procenta z hrubého výdělku) a zdravotní pojištění (4,5 procenta z hrubého výdělku). Výjimku máte, když si na DPP vyděláte míň jak 10 tisíc korun měsíčně. Limit se počítá pro každého zaměstnavatele zvlášť. Jestliže však s jedním zaměstnavatelem uzavřete víc dohod, počítá se strop 10 tisíc korun jako součet všech výdělků,  které vám tento zaměstnavatel vyplatí.

Pokud je však dohoda o provedení práce vaše jediná výdělečná činnost, platbě zdravotního pojištění se stejně nevyhnete. Z pohledu zdravotní pojišťovny budete osoba bez zdanitelných příjmů, zkráceně OBZP. A ta musí každý měsíc platit zdravotní pojištění ve výši 13,5 procenta z minimální mzdy. Pro rok 2021 je to přesně 2052 korun. Další variantou je, že za vás zdravotní pojištění zaplatí stát. Státním pojištěncem se ovšem stanete jen při splnění určitých podmínek – konkrétní přehled vidíte v tabulce.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • nezaopatřené děti,
  • poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů,
  • na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek,
  • uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce,
  • osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě,
  • osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I,
  • osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.

Sociální pojištění – na rozdíl od zdravotního – povinné není. Když ho ale nebudete mít delší dobu hrazené, můžete si do budoucna zadělat na problém s přiznáním starobního důchodu. A když nemáte výdělek, který zakládá účast na sociálním pojištění, nemáte ani nárok na nemocenskou.

Dohoda o provedení práce a daň z příjmů

Další část výdělku z DPP ukousne daň z příjmu. Daňové povinnosti se přitom nelze vyhnout, ani když je měsíční odměna nižší než 10 tisíc korun (díky daňové slevě to přesto neznamená, že nějakou daň reálně zaplatíte).

Limit 10 tisíc korun měsíčně je ovšem určující pro způsob zdanění. Pokud je váš výdělek nižší, máte dvě možnosti:

  • Když podepíšete prohlášení k dani (růžový formulář), strhne vám zaměstnavatel z odměny zálohu na daň patnáct procent, zároveň ale může odečíst slevy na dani. V praxi jde přinejmenším o slevu na poplatníka 2320 korun měsíčně (27 840 korun ročně), na kterou má nárok každý. Rodiče můžou uplatnit také slevu na vyživované dítěškolkovné, případně slevu na manžela či manželku. Přehled daňových slev vidíte v rámečku.
  • Když prohlášení k dani nepodepíšete, zaměstnavatel vám z výdělku strhne patnáctiprocentní srážkovou daň, přičemž daňové slevy započítat nemůže. Dosáhnout na ně ale můžete později. Příjem z dohody tvoří samostatný daňový základ, což znamená, že po odečtení srážkové daně už ho nemusíte nikde vykazovat. Když ho ale do daňového přiznání zahrnete dobrovolně a v daném roce budete mít jen nízké příjmy, získáte sraženou daň zpátky. Započtení příjmů už zdaněných srážkovou daní totiž umožní víc (nebo i plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Po konci roku ale musíte zaměstnavatele požádat o potvrzení o příjmu, které přiložíte k daňovému přiznání.

Nezapomeňte, že prohlášení k dani – přesněji Prohlášení poplatníka daně z příjmů – lze každý měsíc podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele.

Když si měsíčně vyděláte víc jak deset tisíc korun hrubého, zaměstnavatel vám z výdělku strhne zálohovou daň. Ta dělá patnáct procent z hrubé mzdy. Od roku 2021 se počítá z menšího balíku, protože hrubá mzda je nižší než dřívější superhrubá. Jestliže u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani, zohlední při výpočtu daňové slevy, na které máte nárok.

Sleva na poplatníka

27 840 Kč (měsíčně 2320 Kč)

Sleva na vyživovaného manžela/manželku

24 840 Kč (uplatňuje se ročně)

Sleva na vyživovaného manžela/manželku ZTP/P

49 680 Kč (měsíčně 4140 Kč)

Sleva pro invalidní důchod I. a II. stupně

2520 Kč (měsíčně 210 Kč)

Sleva pro invalidní důchod III. stupně

5040 Kč (měsíčně 420 Kč)

Sleva pro držitele průkazu ZTP/P

16 140 Kč (měsíčně 1345 Kč)

Sleva pro studenta

4020 Kč (měsíčně 335 Kč)

Sleva na dítě

  • u prvního dítěte 15 204 Kč (1267 Kč měsíčně),
  • u druhého dítěte 19 404 korun ročně (1617 korun měsíčně),
  • u třetího a každého dalšího 24 204 korun (2017 korun měsíčně),
  • u dítěte s průkazem ZTP/P se sleva dvojnásobí

Za školku

až 15 200 Kč ročně (pro příjmy za rok 2021)

Daň z příjmů lze zároveň srazit prostřednictvím nezdanitelné části základu daně. V praxi jde o zaplacené úroky z hypotéky, příspěvky na penzijní připojištěnídoplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění a náklady na vzdělávání a odborové příspěvky.

DPČ: Sociální a zdravotní pojištění

dohody o pracovní činnosti se odvádí sociální a zdravotní pojištění, jen když váš výdělek dosáhne aspoň 3500 korun měsíčně. Z částky nižší než 3500 korun se neodvádí. Tenhle limit se pro rok 2021 zvýšil z dřívějších 3000 korun.

Zatímco u zdravotního pojištění se do limitu započítává skutečně dosažený výdělek, u sociálního pojištění je rozhodující částka uvedená v dohodě o pracovní činnosti. Pokud tedy máte v dohodě sjednanou měsíční odměnu vyšší než tři tisíce korun, sociální pojištění stejně odvedete, přestože váš výdělek bude v daném měsíci z určitého důvodu nižší.

Jestliže jste uzavřeli dohodu o pracovní činnosti s víc zaměstnavateli, počítá se strop 3500 korun pro každého zvlášť. Pokud jste však sjednali víc DPČ s jedním zaměstnavatelem, tak se do limitu sčítají. 

Dohoda o pracovní činnosti a daň z příjmů

Limit 3500 korun platí od roku 2021 i pro daň z příjmů, respektive způsob zdanění. Pravidla jsou stejná jako u dohody o provedení práce. To znamená, že když u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani, strhne z vaší odměny patnáctiprocentní zálohovou daň a uplatní daňové slevy. Stejně se postupuje v případě výdělků nad 3500 korun.

Když prohlášení k dani nepodepíšete, výdělek z DPČ se zdaní patnáctiprocentní srážkovou daní. Sraženou daň pak můžete získat zpátky, jestliže příjem z dohody ponížený o srážkovou daň zahrnete do daňového přiznání a v daném roce budete mít celkově jen nízké příjmy. Započtení příjmů zdaněných srážkovou daní umožní víc (nebo i plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně.

Abyste mohli výdělky do svého daňového přiznání zahrnout, musíte po skončení roku požádat zaměstnavatele o potvrzení o příjmech. Pokud jste v některém měsíci měli od dvou zaměstnavatelů současně příjmy zdaněné zálohovou daní, podáváte daňové přiznání povinně; příjem zdaněný srážkovou daní povinnost podávat přiznání nezakládá.

Jestli jste v žádném měsíci výdělky daněné zálohovou daní od dvou nebo více zaměstnavatelů naráz neměli, můžete posledního zaměstnavatele požádat, aby zúčtování daně vyřídil za vás. Ovšem jen za předpokladu, že vám nevznikla povinnost podat daňové přiznání z jiného důvodu.

DPP, DPČ – kalkulačka výpočtu mzdy, odvodů a mzdových nákladů

+
+

Další kalkulačky

Už je tu!

Projděte si, jaké novinky roku 2021 mohou ovlivnit vaše osobní finance a drobné podnikání.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2021 15:43, Helena

Chybně uvedena sleva na poplatníka pro rok 2021.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2021 13:34, Ladislav Kubiznak

Článek neřeší vztah plátce paušální daně a přivýdělku formou DPP ?

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chráněný účet prošel. Nezabavitelné už opravdu nepůjde zabavit

19. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 24 komentářů

Chráněný účet prošel. Nezabavitelné už opravdu nepůjde zabavit

Poslanci definitivně schválili novinku, která má lidem v exekuci skutečně ochránit nezabavitelné minimum ze mzdy nebo třeba z důchodu.

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

18. 1. 2021 | Petr Kučera | 31 komentářů

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál?... celý článek

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2021 | Petr Kučera | 10 komentářů

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2021 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Z výplaty vám zůstane víc. Kalkulačka čisté mzdy 2021

31. 12. 2020 | Petr Kučera | 13 komentářů

Z výplaty vám zůstane víc. Kalkulačka čisté mzdy 2021

Daňový balíček vyšel ve Sbírce zákonů a začne tedy platit hned od začátku ledna. Spočítejte si, jak stoupne vaše čistá mzda.

Pracovní cesty 2021: Stoupne stravné i náhrada za auto

16. 12. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Pracovní cesty 2021: Stoupne stravné i náhrada za auto

Když vás zaměstnavatel vyšle na takzvanou služební cestu, musí vám proplatit dopravu, jídlo a pití, ubytování a další nutné výdaje související s prací. Jak se změní cestovní náhrady... celý článek

Partners Financial Services