Na co nezapomenout při odchodu ze zaměstnání

Na co nezapomenout při odchodu ze zaměstnání
Češi mění v průměru zaměstnání jednou za dva až pět let, nejčastěji na začátku roku nebo na konci druhého čtvrtletí. Když opouští starou práci, měli by si třeba ověřit, zda za ně firma platila zdravotní a sociální pojištění.

Češi nejčastěji mění práci na začátku roku a na konci druhého čtvrtletí. „Většinou proto, že firmy upřednostňují (z administrativních důvodů) nástup od 1. ledna a zaměstnanci si zase před nástupem do nového zaměstnání vybírají na jaře dovolenou,“ vysvětluje Zdeňka Bajerová, ze společnosti Robert Half International, divize OfficeTeam.

Než se rozloučíte, nezapomeňte!

  • Zkontrolovat správnost údajů na výstupním listu
  • Vydání dokladů nemůže zaměstnavatel vázat na jiné skutečnosti, než je skončení pracovního poměru, například na neodevzdání pracovních pomůcek, nebo neuhrazení škody apod.
  • Uschovávat kopie dokladů, jimiž můžete později prokázat skutečnosti uvedené v potvrzení o zaměstnání.
  • Ověřit si, zda zaměstnavatel za vás odváděl pravidelně a včas sociální a zdravotní pojištění
  • V dostatečném termínu si nechat potvrdit vedoucím písemnou žádanku o dovolenou.
  • Služební automobil předat na základě protokolu
  • Seznámit se s kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem, abyste nebyli zbytečně kráceni v některém nároku, který má těmito předpisy zabezpečen.
  • Odstranit z počítače veškerou firemní i osobní korespondenci

Jestliže jste rozhodnuti odejít, nebouchněte dveřmi z minuty na minutu, když se na tom se zaměstnavatelem přímo nedohodnete. Pokud by mu v případě takového jednání vznikla škoda, může ji po vás vymáhat i soudní cestou. Nejjednodušším způsobem je dohodnout se na skončení pracovního poměru. Taková dohoda by měla mít písemnou formu a obsahovat přesné datum skončení pracovního poměru. Důvod uvádět nemusíte, pokud si to výslovně nepřejete.

„Skončit pracovní poměr sjednaný na dobu určitou můžete i před uplynutím sjednané doby. V tomto případě bych se místo výpovědi rovněž snažil dohodnout na skončení pracovního poměru, protože dohodou končí pracovní poměr dnem, na kterém se účastníci domluvili (i zpětně, i v době nemoci). U výpovědi končí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby, která by v tomto případě činila dva měsíce,“ radí Tomáš Paleček z kontrolního a právního oddělení úřadu práce Plzeň-jih. Zaměstnavatel může zaměstnance zavázat k tomu, že po ukončení pracovního poměru nejdéle po dobu jednoho roku nebude pracovat pro konkurenční společnost či nezaloží sám takovou firmu.

Ne každý odchází ze zaměstnání dobrovolně. Zaměstnanec, kterému skončil pracovní poměr výpovědí ze strany zaměstnavatele, nebo dohodou kvůli organizačním změnám, má nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku. Odstupné lze zvýšit o další násobky průměrného výdělku (nemusí to být jen celé násobky, ale například 3,5násobek). V kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu vydaném zaměstnavatelem lze stanovit i podmínky, za nichž zvýšené odstupné přísluší. Odstupné se vyplácí po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu, pokud se zaměstnanec a zaměstnavatel nedohodli jinak.

Než se rozloučíte, čeká vás také trocha administrativy. Nepodceňujte ani zdánlivé maličkosti.

„Na výstupním listu pečlivě zkontrolujte data nástupu a ukončení zaměstnání, důkladně si prohlédněte výplatní pásku, kde zjistíte, kolik dovolené vám zbývá vybrat,“ radí Bajerová. Pokud váš pracovní poměr skončí k 31. prosinci, a vy jste ještě neměli ani jeden den dovolené, náleží vám v plném rozsahu – tzn. třeba 25 pracovních dnů, nemáte-li ve smlouvě uvedeno jinak. Končíte-li v průběhu roku, máte nárok na 1/12 z celkové délky dovolené za každý odpracovaný měsíc. Nespoléhejte na to, že vám zaměstnavatel dovolenou proplatí.

Vyplatí se zkontrolovat, zda zaměstnavatel řádně a včas za vás odváděl zdravotní a sociální pojištění. „Některé firmy buď některý měsíc „opomenou“ zaplatit, nebo tak udělají po termínu splatnosti. Obraťte se proto na příslušnou pobočku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a platby si ověřte,“ upozorňuje Hana Černá z ČSSZ. Stejně tak postupujte u zdravotního pojištění, zaplacení pojistného si ověřte u své pojišťovny.

Vracíte-li služební automobil, trvejte na předávacím protokolu, kde bude přesně uveden technický stav vozidla. V opačném případě by se mohlo stát, že kolega, který dostane vůz po vás, nahlásí škodu, kterou jste údajně způsobil. Čekalo by vás zbytečně složité dokazování.

Problémy mohou nastat i s mobilním telefonem. Své o tom ví třeba zaměstnanec jedné pražské realitní kanceláře. Vrátil služební mobil a zaměstnavatel mu to potvrdil ve výstupním listě. „Jaké bylo moje překvapení, když jsem od operátora dostal složenku na zaplacení měsíčního paušálu. Když se to opakovalo třetí měsíc, zjistil jsem, že bývalý zaměstnavatel neoznámil operátorovi změnu jména. Než se vše vyřešilo, platil jsem půl roku za nic,“ postěžoval si.

Hrubou chybou by bylo rovněž zapomenout odevzdat klíče od kanceláře a průkaz ke vstupu do budovy. Pokud by se totiž na vašem bývalém pracovišti něco ztratilo, byl byste prvním podezřelým.

Jaké máte zkušenosti s odchodem ze zaměstnání? Dělal vám bývalý zaměstnavatel někdy problémy? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2008 13:56, Jaaa

Alespon ale budes vedet , ze dluzis peknou palku a kazdej den ti nabiha penale...

Zobrazit celé vlákno

+56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy lze dostat výpověď ve zkušební době

30. 11. 2007 | Táňa Chadrabová | 40 komentářů

Kdy lze dostat výpověď ve zkušební době

Ve zkušební době může přijít o práci těhotná žena i nemocný zaměstnanec. Lze ji ovšem sjednat jen písemně a před nebo v den podepsání pracovní smlouvy.

Kdy je možné dostat padáka

4. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Kdy je možné dostat padáka

Někteří zaměstnavatelé si zákoník práce občas vykládají po svém a zaměstnance, kterého se chtějí zbavit, zaženou do kouta. Ten místo výpovědi ze strany zaměstnavatele, která by byla... celý článek

Vyzkoušejte si, kdy je výpověď platná

4. 10. 2007 | Táňa Chadrabová

Vyzkoušejte si, kdy je výpověď platná

Zaměstnavatel nemůže vyhodit zaměstnance z práce z jakéhokoli důvodu. Jeho práva stanovuje podrobně zákoník práce. V tomto testu si můžete vyzkoušet, jestli jste dostali platnou výpověď,... celý článek

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

29. 3. 2007 | Ludmila Řezníčková | 29 komentářů

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

Potřebujete k lékaři? Vlak, kterým ráno jezdíte, měl zpoždění? Žení se vám syn? Narodilo se vám dítě nebo naopak zemřel kolega? Potřebuje vaše dcera na kontrolu s rovnátky? Stěhujete... celý článek

Partners Financial Services