Firma mi zakazuje jet do ciziny. Může nařídit karanténu? A co služebka do Karviné

Co dělat, když vás zaměstnavatel nechce pustit na dovolenou k moři kvůli koronaviru? A nebo naopak: Co když vám nařídí jet na pracovní cestu do místa, které teď může být nebezpečné?
Firma mi zakazuje jet do ciziny. Může nařídit karanténu? A co služebka do Karviné

Zdroj: Shutterstock

Cestování do zahraničí řídí v současnosti takzvaný semafor – aspoň pokud jde o riziko epidemie koronaviru. Vytváří ho a pravidelně aktualizuje ministerstvo zdravotnictví z dostupných dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Pokud české ministerstvo vyhodnotilo danou zemi tak, že je v ní nízké riziko nákazy koronavirem, má na semaforu – ve skutečnosti jde spíš o mapu – zelenou barvu. V tom případě tam můžete odcestovat (pokud vám to daná země umožní) a po návratu do Česka vás nečekají žádná omezení.

Naopak když je daná země vyhodnocena jako riziková, má červenou barvu – aktuálně je to Rumunsko a Španělsko (kromě Kanárských ostrovů). Pak máte povinnost po návratu kontaktovat krajskou hygienickou stanici podle místa vašeho trvalého bydliště, a to buď telefonicky, nebo jinou formou „vzdáleného přístupu“. Na vlastní náklady se musíte nechat otestovat na koronavirus prostřednictvím RT-PCR testu a výsledek oznámit hygienické stanici do 72 hodin od návratu ze zahraničí.

Semafor pro týden od 24. srpna. Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Je na každém, zda se rozhodne riziko podstoupit a vycestuje mimo Českou republiku – ať už má země na semaforu jakoukoliv barvu. Někdy se ale taková cesta do ciziny nemusí líbit zaměstnavateli, přestože jinak proti vaší dovolené nic nemá.

Když je proti, poslechnout nemusíte

Se zásadně odmítavým přístupem zaměstnavatele se setkala například naše čtenářka Anna. Když vyhověl její žádosti o dovolenou, chtěl po ní současně podepsat dokument, že si nevybírá volno za účelem cesty do zahraničí.

Nezapomeňte na cestovní pojištění!

Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Čekají vás cesty? Potřebujete se na chvíli se utrhnout a vyletět ven z rodné kotlinky?

Určitě se vám bude hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může pro vás mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vaším potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tady můžete za pár minut online sjednat.

Něco takového si nemusíte nechat líbit. „Uvedené jednání zaměstnavatele není v souladu se zákonem, na zmíněný dokument nemá nárok. Je věcí zaměstnance, jakým způsobem a zejména kde bude dovolenou trávit,” říká Adam Valíček z advokátní kanceláře Valíček & Valíčková.

Podle zákoníku práce nemá zaměstnavatel právo vyžadovat po vás informaci o tom, kam na dovolenou jedete, nebo kde jste na ni byli. Ani vám nemůže určovat, jak a kde ji máte strávit.

Po návratu do karantény?

Některé firmy to zkoušejí až po návratu. Chtějí po pracovníkovi podepsat, že během dovolené nebyl v zahraničí. Pokud odmítne, zaměstnavatel na něj tlačí, aby šel na 14 dní do karantény.

Ani v takovém případě však nemáte povinnost šéfům o vaší dovolené cokoli říkat. Čtrnáctidenní karanténu vám sice zaměstnavatel teoreticky nařídit může, musí vám ji ale plně proplatit.

„U zaměstnance by se jednalo o překážku v práci na straně zaměstnavatele, za kterou náleží náhrada mzdy v plné výši,” potvrzuje Valíček.

A navíc: Nešlo by o karanténu v pravém slova smyslu, kdy se musíte zdržovat jen a jen doma a zcela se izolovat. Znamenala by pouze to, že zaměstnavatel má na své straně překážky, kvůli nimž nemůžete chodit do práce. A jak tento čas strávíte, by bylo opět na vás. Můžete jet třeba na další dovolenou.

Jak se bránit

Co tedy dělat, kdybyste se s něčím takovým setkali i vy? Vlastně nemusíte dělat vůbec nic. Nemáte povinnost říkat, kam jedete, kde jste byli nebo co jste tam dělali. Zaměstnavatel zkrátka nemá právo takové informace požadovat, takže jednoduše stačí říct, že se o tom odmítáte bavit.

Pokud by situace došla tak daleko, že by vám zaměstnavatel přestal přidělovat práci, opět si zadělává na problémy on sám. „Porušuje tím § 38 zákoníku práce, podle kterého je povinen přidělovat práci podle pracovní smlouvy. Zaměstnanci po dobu tohoto nepřidělování práce náleží náhrada mzdy v plné výši,” dodává Valíček.

Pracovní cesta do ohniska

Podívejme se ještě na opačnou situaci. Tedy když vás zaměstnavatel naopak chce poslat do nějaké rizikové oblasti. Stačí i do jiného města v Česku, kde je aktuálně ohnisko nákazy koronavirem. Někdo může mít strach jet do Karviné, jiný třeba do Prahy.

Na takovou cestu nemusíte kývnout. Ať už sami patříte do rizikové skupiny, nebo o takové osoby pečujete, nebo se prostě jenom bojíte nákazy. „Pokud zaměstnavatel bude chtít vyslat zaměstnance na pracovní cestu, má zaměstnanec možnost odmítnout,” říká Valíček.

Podle § 42 zákoníku práce může zaměstnavatel vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,04 Kč
Americký dolar23,663-0,05 Kč
Britská libra29,501-0,04 Kč
Švýcarský frank26,030+0,01 Kč
Turecká lira72,861-0,03 Kč

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek