Práci si vyberete jako v cukrárně. Firmy loví pokladní, dělníky, úředníky i Jamese Bonda

Iva Špačková | rubrika: Aktuálně.cz | 29. 10. 2017 | 6 komentářů
Rekordní účast firem na pracovním veletrhu v pražských Letňanech ukázala, jak moc teď v Česku chybějí zaměstnanci. Redaktorka Aktuálně.cz u stánků vyzkoušela několik pracovních nabídek. Přečtěte si reportáž.
Práci si vyberete jako v cukrárně. Firmy loví pokladní, dělníky, úředníky i Jamese Bonda

Kdo hledá novou práci, mohl si na výstavišti v pražských Letňanech připadat jako dítě v cukrárně. Na zájemce čekala spousta různorodých nabídek, usmívající se personalisté a k tomu jablka, bonbony, džusy, káva, dortíky nebo malé dárečky pro každého, kdo projevil sebemenší zájem o nabízené pozice či jen o vystavovanou firmu.

Sedmého ročníku veletrhu Profesia days se zúčastnilo 150 společností – o polovinu více než loni. Tuzemská nezaměstnanost zůstává nejnižší v Evropské unii, počet volných míst několik měsíců po sobě překonává rekord a naposledy se vyšplhal už nad 200 tisíc.

„Bereme to hlavně jako propagační akci. Když navíc dokážeme za dva dny veletrhu nabrat tři nové lidi, bude to skvělé,“ říká Pavel Krupka z personálního oddělení společnosti Penny Market, která do svých diskontů láká prodavačky na mzdy až 23 000 korun a zástupce vedoucích na platy 27 800 korun.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Penny Market se podobně jako většina ostatních potravinových řetězců účastní veletrhu pravidelně. Ale například skandinávský prodejce nábytku Jysk se tu prezentuje uchazečům o zaměstnání poprvé. 

Zkouším si vyplnit test, zda se hodím na vedoucí prodejny. A vychází to. Na e-mail, který jsem uvedla jako uchazečka o práci, mi přijde druhá část testu. Tak uvidíme.

„Dříve stačilo dát inzerát do novin a měli jsme dostatek zaměstnanců. Nyní musíme využívat mnohem pestřejší škálu možností, jak přilákat nové lidi. Musíme zvyšovat platy a rozšiřovat benefity, abychom obstáli v konkurenci, přitom přihlášení kandidáti mají v průměru trochu menší kvality než dříve,“ říká mi Jarmila Dovalová z personálního oddělení Jysku, když se jí představím jako novinářka.

Poprvé je na veletrhu také například ministerstvo dopravy, které má po přijetí zákona o státní službě problémy najít správné uchazeče. Jen přihláška do náročného výběrového řízení zabere pět archů A4. Vyhodnocení pak trvá několik měsíců, což spolu s tabulkovými platy odrazuje mnohé slibné uchazeče.

Personální oddělení ministerstva se tak snaží nalákat lidi na specifické benefity, jako je posilovna v místě zaměstnání či na dětskou skupinu Mašinka, což je nově zřízená firemní školka. „Na práci se nás ptá mnoho lidí. Pokud bychom jen jedno procento z nich nakonec získali, byli bychom naprosto nadšeni,“ říká personalistka Kateřina Dvořáková.

Jako právní poradna skončil stánek odborářů z ČMKOS. Veletrhu se rozhodli zúčastnit proto, aby lidem vysvětlili, k čemu odbory ve firmách jsou. „Překvapuje nás, kolik lidí se ptá na základní věci, jako co má být v pracovní smlouvě, čím se liší zaměstnání na dobu určitou a neurčitou či jak se dává výpověď,“ říká zástupkyně odborů Šárka Hofray.

Technicky vzdělané lidi a dělníky se snaží nalákat i zahraniční firmy. Například Alžběta Rázková se přes evropský pracovní portál Eures napojený na německý úřad práce snaží získat správné uchazeče, například svářeče, elektrikáře, ale i softwarové inženýry, kteří ani nemusí umět německy. Zájemců se hlásí dost – jen za první den vyplnilo dotazník zhruba 90 lidí. „Jsem překvapena, kolik lidí o nás neví, takže zde funguji jako osvěta a vysvětluji, co, kde a jak mají zájemci vyplnit,“ usmívá se Rázková.

A na své si může přijít i člověk, který by se chtěl stát novodobým Jamesem Bondem. Svůj stánek na veletrhu rozbalila i Bezpečnostní informační služba. Hledá zaměstnance do více než třiceti různých oborů – třeba řidiče, malíře, radiotechnika, ale i zájemce o kontrašpionáž či oblast terorismu.

Když se ptám na podrobnosti práce špiona, dozvídám se, že bych musela projít náročnými testy, bezpečnostní prověrkou, a navíc absolvovat šestiměsíční kurz daleko od domova. K rodině bych se vracela jen na víkendy. Aha, tak to není vhodné zaměstnání pro ty, kdo nejsou single. Ale děkuji… a obdivuji mentolové pastilky uložené v krabičce, co vypadá jak policejní anton.

Hojně jsou na veletrhu zastoupeny firmy napojené na automobilový průmysl. U stánku společnosti Continental, která vyrábí například palubní přístroje, autorádia či ovládací panely klimatizací, se zastavuje pětašedesátiletá Elżbieta Mikurdová pocházející z Polska.

Celou reportáž a fotky najdete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2017 15:41, AL

Jsem k mání do kanclu na administrativu, dělník do výroby nebo na logistiku, apod. Okres Písek rád bych německou min. mzdu (jsem skromný, průměrnou nechci) takže kdo dá 35 - 40 litrů měsíčně můžu tam po dohodě být druhý den (když nebude vadit paragraf co dostanu když ze dne na den skončím v současné práci).

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services