Odboráři chtějí pět týdnů dovolené pro všechny. Nedokážeme vyčerpat ani čtyři

Tereza Mynářová | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2016 | 4 komentáře
Prodlužte zákonnou délku dovolené týden, prosazují odboráři. Firmám to prý neublíží a zaměstnanci „doženou“ kolegy ze státního sektoru. Svaz průmyslu a dopravy ale varuje, že některé podniky by změna vyšla draho – na mzdy by dávaly o čtyři procenta víc než teď. Průzkum navíc ukazuje, že tři ze čtyř zaměstnanců nestíhají čerpat ani čtyři týdny, na které mají nárok nyní.
Odboráři chtějí pět týdnů dovolené pro všechny. Nedokážeme vyčerpat ani čtyři

Pátý týden dovolené pro všechny. „Přibližně v osmdesáti procentech firem je to již dohodnuté, tak nevidím důvod, proč by na něj neměla mít nárok i zbývající pětina zaměstnanců,“ zdůraznil na začátku září odborářský předák Josef Středula na manifestačním mítinku Českomoravské konfederace odborových svazů.

Alespoň pětitýdenní dovolenou by firmy podle něj měly dávat lidem ze zákona. V současné době mají zaměstnanci nárok „jen“ na čtyři týdny ročně – odboráři se proto snaží změnu protlačit do připravované novely zákoníku práce. Ta má začít platit v dubnu 2017.

Hlavní důvod, proč by měl stát garantovat lidem o pět dní delší dovolenou než doposud? Aby na tom nebyli hůř než státní zaměstnanci, kteří na pět týdnů ze zákona už nárok mají. „Neměl by to být benefit jen pro někoho, ale standard pro všechny,“ kritizuje Středula. Zároveň připomíná, že Česká republika patří k zemím, které mají v Evropské unii nejdelší pracovní dobu. Podle Eurostatu Češi loni strávili v práci v průměru 41,8 hodiny týdně, což bylo sedmé nejvyšší číslo v celé osmadvacítce.

„Jestliže to myslíme se zaměstnanci dobře, jak teď všichni před (krajskými) volbami říkají, tak uzákonění týdnu dovolené navíc nikomu vážně neublíží,“ věří Středula.

Kolik dostanete za dovolenou: Kalkulačka náhrady mzdy

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Ještě přesvědčit šéfa

Smíte si určit termín dovolené sami? Na jak dlouhý odpočinek máte nárok? Jaká jsou pravidla převádění dovolené do dalšího roku? Co když pracujete na zkrácený úvazek, v nerovnoměrně rozložených směnách nebo jste u zaměstnavatele teprve krátce?

Dovolená: O čem rozhoduje šéf

Zdraží mzdy a budou chybět lidi

Svaz průmyslu a dopravy, který v Česku zastupuje firmy, na to má jiný názor. Týden dovolené navíc loni vyšel v průměru na 6147 korun na jednoho zaměstnance, upozorňuje mluvčí svazu Milan Mostýn. To jsou zhruba dvě procenta celkové částky, kterou podnikatelé dali na mzdy.

Že má mít práce ve firmě a státní sféře stejná pravidla, označuje Mostýn za demagogii. „Každý sektor má jiné podmínky. Kromě toho, soukromý sektor musí ustát i období, kdy se ekonomice nedaří,“ připomíná. Pátý týden dovolené považuje za benefit, o kterém by měly firmy rozhodovat samy – podle toho, jestli si na něj zvládnou vydělat.

Mluvčí svazu připomíná i další věc. Zatímco si zaměstnanec užívá pátý týden dovolené, pro jeho kolegy to automaticky znamená práci navíc, zvláště ve výrobním sektoru. Chybějící lidi je totiž nutné nějak „vykrýt“. A pokud to nejde, ať už kvůli únavě zaměstnanců nebo ročním limitům na přesčasy, musí podnik přijmout další lidi, což je v současné době dost složité.

Novým zaměstnancům je každopádně třeba platit další mzdu, stejně tak těm, kteří pracují přesčas. Podle odhadu svazu jde znovu o dvě procenta mzdových nákladů. „Shrnuto, jeden týden dovolené nad rámec zákona by každou firmu stál zhruba čtyři procenta z objemu mezd,“ uvádí Mostýn. „Malí zaměstnavatelé, tedy malé a střední podniky, si na takový povinný benefit nevydělají,“ varuje přitom mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Anketa

Podaří se vám letos vyčerpat čtyři týdny dovolené?

Stačí jen mít tu možnost

Pro uzákonění pátého týdne dovolené příliš nemluví ani loňský průzkum společnosti LMC, která provozuje servery Jobs.cz a Práce.cz. Více než 70 procent zaměstnanců v něm totiž uvedlo, že během roku nevyužijí ani čtyři týdny, na které mají ze zákona nárok. „Kdykoliv se bavím se zástupci firem, tak jim říkám: Dejte lidem dovolenou navíc, hrozně moc o to stojí. A první argumenty jsou vždy: Ale proč, když nevyčerpají ani tu zákonnou?,“ popisuje analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

I přes to ale delší dovolená patří k nejžádanějším benefitům – podle agentury Grafton o ni má v Česku zájem 38 procenta zaměstnanců. „Třetina našich respondentů by uvítala spíše víc dovolené než zvýšení mzdy o deset procent. Lidé chtějí mít hlavně tu možnost nakládat s časem více po svém,“ vysvětluje Dombrovský tento paradox. Na Jobs.cz nechybí pět dní volna navíc v 35 procentech inzerátů, což je o osm procentních bodů více než v roce 2010.

S vyšším vzděláním se dovolená prodlužuje

Data z Informačního systému o průměrném výdělku, který zpracovává společnost TREXIMA, ukazují, že se průměrná délka dovolené v Česku v posledních deseti letech nijak výrazně nezměnila. V celé soukromé sféře to loni při osmihodinové pracovní době bylo v průměru 21 dní ročně. Zajímavé je, že vůbec nejkratší byla délka dovolené právě v době ekonomického boomu před deseti lety, zatímco s počínající recesí se zvýšila téměř k 22 dnům.

Průměrná délka dovolené v Česku (při osmihodinové pracovní době)

Rok

Počet hodin měsíčně

Počet hodin ročně

Počet dní ročně

2006

13,7

164,4

20,55

2007

13,9

166,8

20,85

2008

14,5

174

21,75

2009

14,6

175,2

21,9

2010

14,2

170,4

21,3

2011

13,8

165,6

20,7

2012

14,1

169,2

21,15

2013

14,1

169,2

21,15

2014

14

168

21

2015

14,1

169,2

21,15

Zdroj: ISPV

Pokud pracujete na směny, počítá se dovolená krapet jinak. A krapet složitěji. Pokud ovšem nemáte po ruce šikovný kalkulátor:

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době 2020

Další kalkulačky

Nejdelší dovolenou mají v průměru lidé nad 60 let, a to necelých 22 dní. Zaměstnancům mezi 20 až 29 lety dávají firmy pouze 20 dní dovolené ročně, tedy zákonné minimum.

Propojeno!

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci:

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016

Zároveň statistiky TREXIMY ukazují, že délka dovolené roste s dosaženým vzděláním. Zatímco zaměstnanci se základní školou mají sotva 20 dní ročně, dovolená vysokoškoláků je o dobré tři dny delší. Nejdelší dovolenou nabízejí podniky se sídlem v Jihomoravském kraji (v průměru 21,39 dne), podobně dlouhá je i v Praze. Nejméně dnů poskytují firmy v Karlovarském kraji – v průměru se jedná o 20,3 dne ročně. A jak je to po sektorech? Nejdelší volno, téměř 32 pracovních dnů ročně, mají lidé, kteří pracují ve vzdělávání. Nejkratší dovolenou naopak lidé ve firmách, které se zaměřují na „administrativní a podpůrné činnosti“ – kromě poskytování leasingu sem spadají i třeba cestovní agentury.

Delší než zákonné dovolené se podle průzkumu Graftonu vyhýbají hlavně menší firmy do dvaceti zaměstnanců. „Především tam, kde nepůsobí odbory,“ má jasno Středula. V tom se výjimečně shoduje i se Svazem průmyslu a dopravy, který na téma „týden dovolené navíc“ provedl mezi svými členy průzkum. Výsledky ukázaly, že v podnicích s uzavřenou kolektivní smlouvou nabízelo pátý týden dovolené 39 procent respondentů, zatímco ve firmách bez odborů jich bylo jen 26 procent.

O dva týdny méně než v Togu

Čtyřtýdenní dovolená je v Česku uzákoněná od vzniku samostatné republiky. V Evropské unii toto minimum platí i pro dalších jedenáct zemí, v ostatních šestnácti je nejkratší zákonná dovolená delší. Na nejvíce volna mají nárok Francouzi a Finové, kteří mohou vyčerpat 30 dní neboli šest týdnů ročně. Pro zajímavost, stejné minimum platí podle Světové banky i třeba v Džibutsku, Togu nebo Bahrajnu.

Zákonná dovolená v Evropské unii (po pěti letech u téže firmy)

Země

Počet dní

Finsko

30

Francie

30

Velká Británie

28

Itálie

26

Rakousko

25

Dánsko

25

Lucembursko

25

Švédsko

25

Estonsko

24

Německo

24

Malta

24

Řecko

22

Slovinsko

22

Portugalsko

22

Španělsko

22

Maďarsko

21

Polsko

20

Litva

20

Slovensko

20

Belgie

20

Bulharsko

20

Česká republika

20

Kypr

20

Irsko

20

Lotyšsko

20

Nizozemsko

20

Rumunsko

20

Chorvatsko

20

Zdroj: Světová banka

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2016 7:38, Ramesse II.

Podle mě to je správný návrh, i když odbory moc nemusím (často řeší věci, do kterých jim nic není, což samozřejmě není tento případ).

Argument, že lidé nečerpají ani 4 týdny je pitomost a lež - taky to tak dělám, ale proto, že si týden nechávám pro případ, že bych onemocněl nebo potřeboval něco zařídit na úřadě nebo někdo v rodině potřeboval ošetřování a podobně, tedy na neočekávatelnou potřebu volna v práci.

A že veškeré výhody (vyšší mzdy, definitiva, delší dovolená, stravenky všem v nejvyšší výši, různé další benefity) stát dává pouze státním zaměstnancům je příznakem totalitního státu, kdy se politici bojí lidí a tak si takto vytvářejí jim loajální komunitu.

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Partners Financial Services