Když vás šéf odvolá z dovolené, musí to zaplatit

Alice Stejskalová | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 8. 2016
Firma může na poslední chvíli zrušit zaměstnancovu dovolenou, ba dokonce ho z ní odvolat, když už probíhá. Pokud se to stane, měl by zaměstnanec požadovat proplacení všech nákladů.
Když vás šéf odvolá z dovolené, musí to zaplatit

Ani písemně odsouhlasená dovolená ještě nezaručuje, že ji zaměstnanec opravdu v původně plánované délce využije. Ze zákoníku práce vyplývá, že firma ji může na poslední chvíli zrušit, nebo dokonce odvolat zaměstnance z už probíhající dovolené.

„Právo zaměstnavatele odvolat zaměstnance není nikterak omezeno. Může tak být odvolán první den, v průběhu dovolené i během posledního dne dovolené,“ vysvětluje advokát Michal Kašpárek z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.

Zákoník práce se přitom výslovně zmiňuje jen o tom, že „zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené“. Konkrétní důvody pro takový krok sice nezmiňuje, ze souvislostí a dalších pravidel pracovního práva lze ovšem odvodit, že se tak musí stát z nečekaných a závažných provozních důvodů.

Peníze.cz cestovatelům

Na Peníze.cz pro vás připravujeme články, které radí turistům, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

„Vzhledem k tomu, že dovolená slouží k odpočinku a relaxaci, je právo odvolat zaměstnance z dovolené mimořádným prostředkem sloužícím k zajištěním úkolů zaměstnavatele. Předpokladem by tedy měla být změna podmínek nebo okolností, za kterých byl termín dovolené zaměstnavatelem určen,“ říká Kašpárek.

Schovejte si doklady

Kvůli zrušení dovolené nebo jejímu předčasnému ukončení může zaměstnanec zbytečně přijít o peníze, například kvůli storno poplatku za rezervované ubytování, za náhradní dopravu z místa dovolené nebo jiné výdaje, které by při původně plánovaném průběhu dovolené nenastaly. „Zaměstnavatel má povinnost uhradit jen ty náklady, které zaměstnanci vznikly bez jeho zavinění a jen v přímém důsledku odvolání z dovolené,“ zdůrazňuje Kašpárek.

K proplacení těchto výdajů musí zaměstnanec svého šéfa nejprve vyzvat. Následně je musí prokázat pomocí dokladu o zaplacení, potvrzením o storno poplatku a podobně. I přesto může nastat situace, kdy zaměstnavatel odmítne některé náklady uhradit, protože je nebude považovat za oprávněné. „Pokud bude zaměstnanec na jejich proplacení trvat, nezbude mu jiná možnost než se obrátit na soud,“ připouští Kašpárek.

Propojeno!

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci:

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016

Online být nemusíte

Pokyn k přerušení nebo ukončení dovolené přijde pravděpodobně prostřednictvím telefonu nebo e-mailu. Znamená to tedy, že každý zaměstnanec musí být během dovolené preventivně neustále online? „V jiné než v pracovní době nebo době placené pracovní pohotovosti není povinen sledovat služební e-mail nebo mobil. Podle některých právních názorů dokonce ani v případě, že by se na tom předem a dobrovolně domluvili,“ zdůrazňuje Kašpárek.

Pokud se tedy nepodaří zaměstnance z dovolené odvolat, nemá firma sebemenší oprávnění ho za to trestat. „Dovolená není požitek, který zaměstnavatel dopřává svému pracovníkovi. Je určena pro regeneraci sil a tím tak základním předpokladem kvalitního výkonu a též významnou prevencí pracovních chyb a úrazů,“ domnívá se psycholog Radek Ptáček.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kam k moři? Ale bezpečně!

22. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Kam k moři? Ale bezpečně!

Turecko, Tunisko, Egypt. Dříve jedny z nejoblíbenějších cílů českých turistů. Dnes už ale kvůli bezpečnostním rizikům tolik nelákají. Kam se místo nich vypravit k moři?

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

12. 7. 2016 | Monika Veselíková

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

Nebaví vás dovolené podle cestovních kanceláří a raději byste cestovali na vlastní pěst? Nebo jen potřebujte stlačit náklady na dovolenou na minimum? Peníze.cz vám přinášejí několik... celý článek

Dovolená: Na co máte nárok a o čem rozhoduje šéf

11. 7. 2016 | Petra Dlouhá

Dovolená: Na co máte nárok a o čem rozhoduje šéf

Smíte si určit termín dovolené sami? Na jak dlouhý odpočinek máte nárok? Jaká jsou pravidla převádění dovolené do dalšího roku? Co když pracujete na zkrácený úvazek, v nerovnoměrně... celý článek

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

28. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci.

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

31. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.

Partners Financial Services