Odnesla jídlo z kuchyně. Okamžitá výpověď platí, řekl soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 9. 3. 2014 | 14 komentářů
Nejvyšší soud: Postačí, když zaměstnavatel ztratí „nezbytnou míru důvěry“, kterou v pracovníka měl.
Odnesla jídlo z kuchyně. Okamžitá výpověď platí, řekl soud

Lidé, kteří si bez dovolení odnesou domů majetek svého zaměstnavatele, mohou dostat okamžitou výpověď bez ohledu na to, že jde o věc nepatrné hodnoty nebo prakticky přebytečnou. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky.

Rozhodující podle soudu nemusí být ani výše škody, ani předchozí vzorné plnění pracovních povinností. Postačí, když kvůli takovému činu zaměstnavatel ztratí „nezbytnou míru důvěry“, kterou v pracovníka měl.

Soud konstatoval, že firma se snaží chránit svůj majetek i zájmy ostatních zaměstnanců či klientů a nelze po ní spravedlivě požadovat, aby takového člověka dále zaměstnávala, a to ani do konce standardní výpovědní doby.

Jak přežít (v) zaměstnání

Hned první díly našeho seriálu Jak přežít (v) zaměstnání byly o tomtéž: Končíte v práci. Jak na to, když chcete skončit sami. Co můžou dělat, když chtějí, abyste skončili. Kdy můžete letět na hodinu. Kdy vám patří odstupné... A tak dál:

 

Stejně bychom to vyhodili

Až k Nejvyššímu soudu došel případ ženy, která pracovala jako pomocná kuchařka v Centru sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10. Na konci října roku 2010 ji při odchodu z práce zkontroloval zástupce zaměstnavatele a zjistil, že „svévolně a bez dovolení“ odnáší maso, knedlíky, zelí a sušenky z kuchyně.

Zaměstnavatel dal kuchařce okamžitou výpověď kvůli „porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k jí vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem“. Pro přesnost: Zákoník práce to nazývá okamžitým zrušením pracovního poměru.

Žena, jejíž pracovní místo mělo být ke konci roku stejně zrušeno, se s okamžitou výpovědí nesmířila. Argumentovala tím, že potraviny v celkové ceně zhruba padesáti korun byly uhrazeným obědem, který nestihla zkonzumovat v pracovní době, a proto si jej odnášela domů. Potraviny by podle ní stejně skončily v drtičce odpadu. Kuchařka zároveň uvedla, že nikdy nebyla poučena o tom, že nesmí z pracoviště odnášet žádné potraviny.

I kdyby její jednání bylo možné označit jako „porušení pracovní kázně“, nedosahovalo by intenzity „zvlášť hrubého porušení“, uvedli její právníci.

Dva obědy pro celou rodinu

Obvodní soud pro Prahu 10 dal ale za pravdu zaměstnavateli. Poukázal zejména na fakt, že si žena v tašce odnášela oběd nejméně pro osm až deset lidí (taška plná knedlíků v množství odpovídajícím třem šiškám, dvě litrové láhve přílohového zelí s masem a čtyři originálně balené sušenky).

Ženě se nepodařilo prokázat, že se jednalo o její nedojedený oběd a zbytky od ostatních kolegyň. Soud tento argument vyhodnotil jako „ryze účelový“ i vzhledem k tomu, že na pracovišti působily spolu s touto ženou už jen dvě kuchařky a hospodářka. Poukázal i na to, že žena své tvrzení o původu potravin během soudního řízení změnila.

Podle soudu měl zaměstnavatel právo podat okamžitou výpověď, protože žena úmyslně a zvlášť hrubým způsobem porušila svou základní povinnost zaměstnance řádně hospodařit s prostředky svěřenými mu zaměstnavatelem a střežit a ochraňovat majetek zaměstnavatele před poškozením, ztrátou, zničením a zneužitím.

Anketa

Vážně v práci nekradete? Netisknete si třeba svoje věci na zaměstnatelův papír na jeho tiskárně? Nebo tak...

Devět let bez problémů

Kuchařka se odvolala a u Městského soudu v Praze uspěla. Soudci poukázali na fakt, že žena u zaměstnavatele pracovala devět let a nebylo prokázáno, že by předtím řádně neplnila své povinnosti. Kontrola se uskutečnila jen jednou, a to už v době, kdy bylo stejně rozhodnuto o zrušení pracoviště ke konci roku.

Soud uznal i argument, že s jídlem zbylým po vydání objednaných obědů nebylo možné naložit jinak než je zlikvidovat – nešlo tedy o zásoby potravin, takže zaměstnavateli nemohla vzniknout škoda.

Žena tak sice porušila své pracovní povinnosti, avšak nikoliv zvlášť hrubým způsobem. Společnost – přesněji příspěvková organizace – ji tedy nadále mohla zaměstnávat po dobu výpovědní doby.

Konec důvěry

S takovým rozsudkem se pro změnu nesmířilo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci. Jeho zástupci uvedli, že není rozhodující výše škody (hodnota odnesených potravin), nýbrž skutečnost, že žalobkyně svým jednáním porušila „nezbytnou míru důvěry“, kterou k ní zaměstnavatel měl. Nelze po něm tedy požadovat, aby ženu nadále zaměstnával, a to s ohledem na zájem na ochraně jeho majetku a také s ohledem na nezbytnost chránit zájmy jeho klientů a zaměstnanců.

Nejvyšší soud se nyní definitivně přiklonil na stranu zaměstnavatele.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Vylili vás? Víte, jakou dostanete podporu?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2014 23:39, Nováková

Spíš to vypadá, že to dělala dlouhodobě zcela běžně, tak si ji vytipovali, aby nemuseli vyplácet odstupné. Zkrátka sama si naběhla na vidle

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2014 18:11, Slávka

V porovnání s miliardovými rozkrádačkami v našem státě a nepostižitelností jejich aktérů mi ztráta pracovního místa za nulovou škodu připadá neadekvátní, ba šikanózní. Pracovnice pro zaměstnavatele pracovala dlouhou dobu k jeho spokojenosti a napomenutí nebo finanční postih by byl určitě pro ni dostatečným trestem.
Nevím, jesti se mám radovat, že po roce 89 to jsou právě komunisti, kteří se na rozkrádání státu nepodílejí (pokud pominu ty, které si pravicové strany vzaly pod svá křídla).

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

4. 3. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

Celé zaměstnání se dá, když na to přijde, zejdnodušit na jednu otázku o dvou částech. Co bych měl dělat a co za to? Část co dělat ponecháme na vás a na filozofech. Na Peníze.cz nás... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Výpověď. Mávejte rukama, poletíte!

21. 1. 2014 | Jiří Lojda | 9 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Výpověď. Mávejte rukama, poletíte!

V předchozích dílech našeho nového seriálu jsme mluvili o případech, kdy se zaměstnanec rozhodne, že mu bez stávající práce bude líp. Bohužel existují na světě také případy opačné:... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

28. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 15 komentářů

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

V lednu 2012 bylo evidováno zhruba 534 tisíc lidí bez práce, přičemž úřady práce vykazovaly jen 35 tisíc volných pracovních míst. A propouštělo se, míra nezaměstnanosti stoupla víc,... celý článek

Partners Financial Services