Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2012 | 7 komentářů
Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno se do dnešního článku plného varování před podvodníky na českém pracovním trhu vejde.
Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Na začátku loňského roku jsme vám přinesli tragikomickou zpověď člověka, který po přestěhování do Prahy hledal nové zaměstnání. Firmu Jobing opustil krátce poté, co po něm jeho nadřízení po ranní dávce „džusování“ (slovo „džus“ se ve firmě používalo jako výraz pro pracovní úspěch i místo pozdravu na chodbě), požadovali, aby v rámci vstupního rituálu svým kolegům předvedl striptýz nebo zazpíval písničku. Z Českého energetického centra zběhl ještě v průběhu zkušebního dne, když se mu vzpříčily neetické metody firmy a klamání spotřebitelů.

V džungli českého pracovního trhu však narazíte i na řadu dalších zajímavých exemplářů. Podivíni ani podvodníci zatím ohroženým druhem rozhodně nejsou. Zvýšený výskyt mají v sekci práce z domova.

Práce z domu jako past

Práce z domu – bez podvodu. U žádné jiné skupiny nabídek nenajdete tak často tento dovětek. Jednoduše proto, že velká část firem, podnikatelů a podnikavců, kteří manuální práci z domu nabízejí, podvádí. Přirozeně včetně těch, kteří inzerují s oním dovětkem.

Byznys mají celkem jednoduchý. Stačí využít léty prověřený scénář. Zacílit na lidi bez peněz, nabídnout hodně legrace za málo práce a pak už jen počkat, kdo uvízne v síti. Někdo se chytí vždycky… A rád zaplatí „drobný“ registrační poplatek. Slibované pohádkové výdělky mu ho přece mnohonásobně vynahradí…

Pozor: esemesky a volání, co můžou přijít draho!

Dokážete poznat, kdy bude esemeska dražší než obyčejná? Nebo dokonce kolik bude stát? Poradíme!

Máte strach z telefonních čísel, která začínají tak nějak jinak? Některá z nich se nevyplatí vytáčet, hovor na ně stojí majlant. A jiná zase vedou na policii.

Sdružení Spotřebitel.net nedávno upozornilo na případ Denise Vinčeka (jinak prý také pan Velcl) – činorodého podnikatele a vlastníka firmy Truxa Group z Orlové. Práci si s ním můžete sjednávat výhradně prostřednictvím SMS, které ovšem vyjdou poněkud draho… Za to slibuje neuvěřitelné výdělky – například za naplnění jedné obálky 30 korun. No, řekněte – kdo z vás by nedal okamžitě výpověď a neskočil po tak lákavé nabídce. Za hodinu se dá naplnit obálek pěkná hromádka… Realita je ovšem trochu jiná.

Chtěla jsem si přivydělat a nabídku pana Vinčeka využít. Stálo mě to 99 korun za (jednu) SMS a 390 korun za registrační poplatek. Poté mi přišla obálka s radami, jak si práci z domova najít, což mi připadalo jako nehoráznost. Pohrozila jsem panu Vinčekovi policií. Slíbil, že mi zašla zdarma instrukce k práci – obvykle prý stojí 690 korun. Jenže přišel jen návod, jak se stát součástí pyramidy a dostat stejným způsobem peníze z dalších naivních lidí,“ popisuje jedna z poškozených.

Vstupní poplatek Denis Vinček vysvětluje tím, že spousta nepoctivců o práci ve skutečnosti vůbec nestojí, jsou jen zvědaví a zaslaný materiál vyhodí. „Proto je prý nucen se proti nim bránit,“ vysvětluje nespokojená uchazečka o práci.

Vinčekovi byznys kvete už nejméně tři roky – první stížnosti v internetových diskusích jsou datovány rokem 2009. Dohledat ho ovšem nelze, firma nemá sídlo a korespondence jí chodí do anonymní schránky v Ostravě. Podvedení lidé spekulují o tom, že používá dvojí identitu – vystupuje prý také jako pan Velcl. Potvrdit se nám tuto informaci ovšem nepodařilo.

Chcete k nám nastoupit? Nejdřív zaplaťte

Co o vstupních školeních říká zákoník práce?

Požaduje po vás nový zaměstnavatel, abyste si nejprve zaplatili vstupní školení? Pojďme se podívat, co na takový požadavek říká zákoník práce.

§ 228 Zaškolení a zaučení

(1) Zaměstnance, který vstupuje do zaměstnání bez kvalifikace, je zaměstnavatel povinen zaškolit nebo zaučit; zaškolení nebo zaučení se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.

§ 230 Prohlubování kvalifikace

(…)

(3) Účast na školení nebo jiných formách přípravy anebo studiu za účelem prohloubení kvalifikace se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.
(4) Náklady vynaložené na prohlubování kvalifikace je povinen hradit zaměstnavatel. Požaduje-li zaměstnanec, aby mohl absolvovat prohlubování kvalifikace ve finančně náročnější formě, může se na nákladech prohlubování kvalifikace podílet. Ustanovení odstavce 3 tím však není dotčeno.

Poměrně nestandardní metody podle řady zájemců o práci využívá také firma Česká konzultační, která ještě nedávno zahlcovala pracovní portály nabídkou nejrůznějších pozic – podobně jako výše zmiňovaná společnost Jobing. „Každý uchazeč si musí zaplatit vstupní školení v ceně 4400 korun s tím, že mu budou peníze vráceny po uzavření pracovního poměru. Problém je, že nevím o nikom, koho by po zaplacení školení skutečně přijali. I když některým podpis pracovní smlouvy opakovaně slibovali a lidé už začali určitou činnost pro firmu vykonávat, své peníze nedostali,“ zlobí se paní Alena, která patří mezi poškozené. Svůj postup firma odůvodňuje tak, že školení se týká jen adeptů, kteří nemají dostatečnou praxi. Čtyřtisícový poplatek je prý pro firmu jakousi pojistkou, že adept má o práci opravdový zájem. Zájemci jsou o poplatku dopředu informováni. Přesto se tak nějak vkrádá pocit, že ve vztahu zaměstnavatel–zaměstnanec, je tím, kdo má platit, výhradně první jmenovaný. Kontakty na zástupce společnosti se nám bohužel sehnat nepodařilo.

Podobné praktiky jako Česká konzultační údajně využívá také společnost Sorbone one podnikatele Mariana Štefla. Na její podvodné metody upozornila TV Nova i server Aktuálně.cz.

Místo práce exekuce

Najdeme vám práci – slibuje další z vypečených firem. Podle napálených zájemců o práci ovšem v úvodu nedodává, že zadarmo ani kuře nehrabe a že dřív než pracovní místo obstará zájemci dluhy nebo rovnou exekuci. Řeč je o společnosti Sousedské-služby. V internetových diskusích se to hemží stížnostmi na její adresu.

Lidé se registrují v jejím systému ve víře, že jim firma najde práci. Po důkladném prostudování podmínek však zjistí, že firma se k ničemu nezavazuje. Maximální úsilí, které ve většině případů po zkasírování několikatisícového poplatku vyvine, je, že pověsí na web jejich inzerát. Pokud ovšem dohodnuté poplatky neuhradíte včas, začne vám rychle vyhrožovat exekucí. „S firmou Sousedské služby mám velice špatnou zkušenost. Zaplatila jsem polovinu požadovaných poplatků, která činila 1200 korun. Když se ale později ukázalo, že mi žádnou práci nenašli, a dokonce můj inzerát ani nevyvěsili na svých stránkách, další dvě splátky už jsem poslat odmítla. Výsledek je, že mi přišel od soudu platební rozkaz, včetně soudních výloh požadují téměř patnáct tisíc,“ stěžuje si jedna z poškozených. Další napálení lidé dokonce tvrdí, že firma upomíná i zaplacené splátky a exekucí vyhrožuje i lidem, kteří peníze posílají.

Anketa

Kolikrát jste v životě pořádně naletěli?

O vyjádření jsme proto požádali vedení společnosti. „Uvedené informace se nezakládají na pravdě a vyjadřují pouze názor několika málo klientů mé společnosti, kteří se rozhodli nezaplatit za služby, které jim byly poskytnuty,“ uvedl Miloslav Krátký. Tvrdí, že klienti s jeho společností uzavřeli srozumitelnou smlouvu o tom, že jim bude poskytnuta možnost nabízet své služby na internetovém serveru www.sousedske-sluzby.cz. „Nikdy a nikým z mé společnosti jim nebylo slibováno zajištění či sehnání jakékoliv práce či pracovní příležitosti. Toto je všem klientům před podpisem smlouvy podrobně vysvětlováno a je to též ve smlouvě dostatečně uvedeno,“ dodal Miloslav Krátký. Je to podle něj zcela běžné, poskytovatel inzertního prostoru neručí za množství a kvalitu poptávek na daný inzerát. „Dle mého názoru se ‚nespokojení klienti‘, kteří se obracející na média, snaží svalit vinu za to, že při uzavírání smlouvy dostatečně neposlouchali jim sdělované informace a že si smlouvu před jejím podpisem řádně nepřečetli, na někoho jiného,“ uzavřel majitel firmy s tím, že proti klientům, kteří mu kazí pověst, podnikne právní kroky.

Jak vidno, pastí na pracovním trhu a chytráků, kteří číhají na naivní, nepozorné nebo nezkušené uchazeče o práci, je stále dost. Proto přinášíme výčet jednoduchých rad, které se vám mohou hodit, pokud nechcete skončit bez peněz, v dluzích nebo rovnou v exekuci.

Základní rady

  • Všechny smlouvy vždy důkladně pročtěte – nejlíp si ji vyžádejte domů – a zamyslete se nad tím, jaké důsledky pro vás mohou z jejího podpisu plynout. Nepodepisujte to, čemu nerozumíte.
  • Pokud se u společnosti registrujete prostřednictvím internetového formuláře, nezapomeňte si před odkliknutím souhlasu s podmínkami prostudovat, co přesně obsahují.
  • Pokud po vás bude firma vyžadovat registraci výhradně formou SMS, mějte se na pozoru. A přečtěte si článek o prémiových SMS, na který odkazujeme v boxu.
  • Nic neplaťte. Vycházejte ze základního předpokladu, že za práci by měl platit zaměstnavatel nebo zadavatel vám, nikoli naopak.
  • Případný poplatek uhraďte pouze ve výjimečných případech po důkladném zvážení, a pokud máte smluvně dojednáno, co přesně za své peníze dostanete.
  • Pokud je podmínkou nástupu do zaměstnání placené školení na vaše náklady, počítejte s tím, že můžete o peníze přijít a zůstat bez práce.
  • Pokud si u kohokoli sjednáváte práci, trvejte na osobním setkání. Může vám mnohé napovědět; ze strany potenciálního zaměstnavatele by měl být souhlas se schůzkou samozřejmostí. Pokud se zdráhá, zbystřete – zavání to podvodem.
  • Nenechte se zlákat nabídkou pohádkových výdělků za jednoduchou manuální práci. Vždy zvažujte, zda je nabídka realistická.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2012 10:40, eďa

Jak to ti zlí komunisté dělali, že žádné podvody nebyly a práce bylo hafo a pro všechny, teď jen pro vyvolené a bude hůř, mnohem hůř.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2012 18:44, jezevec

to je jednoduché. protože za práci nedostávali lidi peníze, a nedostávali je za práci - ale dostávali lidi poukázky, za které kilometr za ostnatým drátem nekoupili ani rohlík, a dostávali jich právě toklik kolik strana rozhodla, bez ohledu na výkon a reálnou hodnotu práce.
proto bylo práce dost pro všechny - protože bylo úplně jedno, zdali někdo pracuje zbytečně. podvody naopak bujely kolem toho, když někdo potřeboval nepracovat.

Zobrazit celé vlákno

-42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

7. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly.... celý článek

Humanitní obory líhní nezaměstnaných nejsou! Spíš obecnou přípravkou „na cokoli“

22. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Humanitní obory líhní nezaměstnaných nejsou! Spíš obecnou přípravkou „na cokoli“

Sezóna přijímacích zkoušek je v plném proudu. Čeští maturanti tradičně pořádají hony na humanitní obory. Mnozí rodiče se děsí, že jejich děti budou jako „humanitní vzdělanci“ živořit.... celý článek

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

20. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

Na Peníze.cz najdete nejen informace o financích, ale i z oblastí, které s nimi souvisí volněji. Na první pohled. Na druhý asi uznáte, že taková informace z obchodního rejstříku není... celý článek

Práci můžete sehnat i přes agenturu. Buďte ale opatrní.

21. 6. 2010 | František Mašek | 108 komentářů

Práci můžete sehnat i přes agenturu. Buďte ale opatrní.

Kdo hledá místo, měl by kromě úřadu práce oslovit také agentury, které ji zprostředkovávají a jejichž nabídka bývá daleko širší. V Česku jich existuje přes dva tisíce. Než ale kývnete... celý článek

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Partners Financial Services