Konkurenční doložka: jaká je cena mlčení?

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 18. 11. 2011 | 5 komentářů
Konkurenční doložka: jaká je cena mlčení?
Světu vládnou informace. Byznysmeni je střeží jako oko v hlavě a konkurence číhá na příležitost je ukrást. Zradit může i pěšák z vlastních řad. Jak ho donutit mlčet? Mafiáni mají omertu, ostatní konkurenční doložku. Její pravidla se od ledna budou měnit.

Know-how, kontakty, letité vztahy s klienty a obchodními partnery. Pro byznysmeny mají cenu zlata. Ale pokud má firma šlapat a nechtějí všechno oddřít sami, musejí se o ně podělit. Jenže zaměstnance si (na rozdíl od diamantů) do trezoru na věčné časy neschováte. Může se stát, že loď opustí a naskočí na jinou. Nebo se vrhne na vlastní byznys – nápadně podobný tomu vašemu.

Vypadá to jako snadná cesta k úspěchu. Pár let vydržet potit krev v zavedené firmě, a když se dostanete na kobylku jejímu know-how a naberete kontakty, dáte jí vale. A založíte si stejný byznys o dům dál. Vaši „vážení klienti“ si prostě jen budou muset zvyknout, že sedíte na jiné adrese.

Tak snadno vám to ale neprojde. Zaměstnavatelé se stále častěji jistí konkurenční doložkou. Zjednodušeně řečeno: jde o nástroj, který vám přechod ke konkurenci nebo konkurenční podnikání na nějakou dobu zarazí.

Jaká jsou pravidla konkurenční doložky?

Co je mafiánská omerta?

Omerta je starý „zákon cti“, pocházející ze Sicílie. Postupně se stala součástí mafiánského kodexu. Každý člen mafiánské organizace podle něj musí zachovávat naprosté mlčení o všech jejích aktivitách a členech před policií a úřady. Porušení „zákona mlčení“ se trestá smrtí. V uměleckých i méně uměleckých dílech inspirovaných mafií se exekuce nejčastěji provádí upilovanou brokovnicí, poněvadž je to působivé, v praxi ustálený způsob neexistuje.

Jakmile konkurenční doložku podepíšete, platí, že určitou dobu po odchodu od současného zaměstnavatele nemůžete dělat práci, která je shodná s předmětem jeho činnosti nebo by mu mohla konkurovat. Uzavřena může být maximálně na jeden rok.

Zaměstnavatelé však konkurenční doložku rozhodně nechtějí po každém. Podle zákona ji smí sjednat, jen když ji lze od daného pracovníka „spravedlivě požadovat“ s ohledem na povahu informací, poznatků a technologických postupů, které v zaměstnání získal a jež by mohl konkurenčně využít. Týká se to hlavně vrcholných manažerů a lidí ve vedoucích pozicích, kteří mají přístup k nejdůležitějším informacím. Těžko ji budete požadovat třeba po své sekretářce nebo účetní. Ze zákona se nesmí uzavírat v oblasti školství, pedagogiky a sociální péče.

Konkurenční doložka musí mít vždy písemnou formu. Pokud šéfovi „věrnost“ slíbíte pouze na čestné slovo, nemůže ji po vás nijak vymáhat. Uzavřít konkurenční doložku lze až po zkušební době, jinak bude neplatná. Pokud zaměstnavatel trvá na tom, abyste ji podepsali hned po nástupu do práce, nezbývá, než zkušební dobu nesjednávat.

Zaměstnavatelé tedy mají páku, jak bývalým zaměstnancům konkurenční činnost na nějakou dobu zatrhnout. Ale přirozeně je za to musejí také náležitě odškodnit. Jak? V současné době vyplácením jejich průměrného měsíčního platu po celou dobu trvání doložky. Teoreticky se vám tedy jako zaměstnanci může celkem vyplatit. Buď si budete zároveň vydělávat v jiném oboru a pobírat dva platy, nebo si naordinujete placené prázdniny.

A co vám hrozí, když konkurenční doložku porušíte? Ve většině případů zaplatíte tučnou smluvní pokutu. Její výši zákon nijak neomezuje, uvádí pouze, že má být „přiměřená“. Že se mohou vaše a zaměstnavatelovy představy o přiměřenosti dost rozcházet? Pak rozhodne soud.

Jak se konkurenční doložky zbavit?

Propojeno: změny v zákoníku práce

  • Práce na dobu určitou: třikrát a dost
  • Dohoda o provedení práce: nad deset tisíc se nově platí zdravotní a sociální
  • Nižší odstupné pro zaměstnané kratší dobu
  • Neproplácené přesčasy

Přehled nejdůležitějších změn, které přinese nový zákoník práce: Nový zákoník práce schválen: co nás čeká a nemine

Zajímá vás, jestli se dá z konkurenční doložky nějak vyvázat? Dá. Předně ji může zrušit sám zaměstnavatel kdykoli v době trvání vašeho pracovního poměru. Dokonce bez udání důvodu. Ale jakmile jste z firmy pryč, ať už dobrovolně, nebo propuštěním, zrušit ji nesmí. Zaměstnanec má právo konkurenční doložku vypovědět ve chvíli, kdy mu bývalý šéf nevyplatí slíbené peněžité vyrovnání nebo jeho část do 15 dnů po uplynutí splatnosti.

A co když se dostanete do situace, že z firmy odejdete, máte podepsanou konkurenční doložku, ale zároveň hned dostanete jinou mimořádně lukrativní nabídku, kterou si nechcete nechat utéct? Pak záleží, co se vám víc vyplatí. Z konkurenční doložky se můžete vyvázat také tím, že ji jednoduše porušíte a zaplatíte sjednanou pokutu. Tím doložka zaniká a žádné další postihy už vám nehrozí.

Zajímavým aspektem je u konkurenční doložky takzvaná relativní neplatnost. Co si pod tím představit? Když s vámi dnes zaměstnavatel sjedná konkurenční doložku na jeden rok, aniž se zaváže zaplatit vám jakoukoli náhradu, je doložka uzavřená chybně, a tudíž neplatná. Jenže pouze „relativně“. To znamená, že pokud se jí budete vy i zaměstnavatel řídit a ani jeden z vás na její neplatnost neupozorní, budou ji všichni včetně soudů považovat za platnou. Pokud budete u soudu požadovat, aby vám zaměstnavatel finanční náhradu zaplatil, neuspějte. Soud navíc rozhodne, že se konkurenční činnosti na základě doložky opravdu zdržet musíte. Pokud ale namítnete, že je taková doložka neplatná, soud to potvrdí a vaše povinnosti plynoucí z doložky budou okamžitě zrušeny. Neplatnosti doložky se přitom můžete dovolat do tří let po jejím uzavření.

Co se změní od příštího roku?

Od ledna 2012 začíná platit nový zákoník práce a s ním i několik novinek v oblasti konkurenčních doložek. Jaké změny nás čekají? Zeptali jsme se přímo na ministerstvu práce a sociálních věcí. „Dochází ke dvěma věcným změnám. Peněžité vyrovnání se snižuje z průměrného měsíčního výdělku na polovinu průměrného měsíčního výdělku za každý měsíc trvání závazku. A konkurenční doložka bude nově moct být sjednána i ve zkušební době,“ řekl nám mluvčí ministerstva Petr Sulek. Nový zákoník práce totiž mimo jiné zavádí možnost prodloužit u vedoucích zaměstnanců zkušební dobu až na šest měsíců. „Nelze tedy vyloučit, že i ve zkušební době tento zaměstnanec získá poznatky, informace a znalosti, jejichž využití u konkurence by mohlo zaměstnavateli závažným způsobem ztížit jeho činnost,“ vysvětluje mluvčí. Snížení peněžitého vyrovnání má podle ministerstva přispět k tomu, aby se konkurenční doložky v praxi více využívaly. „Inspirací byly do určité míry zahraniční právní úpravy, a zejména závěry expertní komise, která byla v souvislosti s přípravou návrhu novely zákoníku práce ustavena,“ uzavřel mluvčí Sulek. Původně ministr Drábek navrhoval také prodloužit maximální platnost konkurenční doložky na dva roky, ale nakonec od záměru upustil.

Anketa

Máte přístup k informacím, které by zvýhodnily konkurenci vašeho zaměstnavatele, kdybyste k ní přešli?

A co na novinky říkají lidé z praxe? „Úpravu podmínek sjednávání konkurenčních doložek hodnotíme veskrze pozitivně. Nově stanovené podmínky jsou vstřícnější k zaměstnavatelům, možnost sjednat konkurenční doložku již ve zkušební době je zcela logická,“ komentuje Tomáš Ervín Dobrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz. Zkušební doba podle něj slouží k oboustrannému ověření vzájemné spolupráce. „Pro zaměstnavatele tedy není příliš schůdné držet zaměstnance v jakési informační karanténě,“ dodává.

Kdy jsou s doložkou největší potíže

Hlavní úskalí konkurenční doložky spočívá přímo v jejím jádru. Tedy v určení toho, která výdělečná činnost vlastně může být považována za shodnou s předmětem podnikání původního zaměstnavatele a může vůči němu mít soutěžní povahu. A tak protřelé koumáky ponouká k vymýšlení nejrůznějších kliček, jak by se to dalo narafičit, aby ji mohli obejít.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

16. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

Kdo má ženu učitelku, ten si občas přijde jako třeťák před tabulí. Kdo má doma advokáta, slýchá, že „námitka je nepřípustná“, a kdo si vzal letušku, ten se nediví, že mu místo pozdravu... celý článek

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

11. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

Poslanci měli minulý týden pohotovost. Zasedali a jednali, až se z nich kouřilo. Jen produktivita práce nestála za moc. Opozice se maratonem obstrukcí snažila bránit reformám, které... celý článek

Cena mlčení

28. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ

Cena mlčení

Prachy, love, mergle, chechtavý. Bůry, pětky, kila, tácy, melouny. I v tomto komiksu vystupují peníze v přestrojení.

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

20. 7. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

Zatím první čtení ve sněmovně má za sebou upravený zákoník práce. Jde příliš na ruku zaměstnavatelům, říkají jeho odpůrci. Opoziční senát ho však nejspíš nezastaví, a tak ho chtějí... celý článek

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Partners Financial Services