V Drábkově zákoně číhá šest pastí, varují nezaměstnaní

Karel Toman | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 6. 2011 | 10 komentářů
V Drábkově zákoně číhá šest pastí, varují nezaměstnaní
Novela zákona o zaměstnanosti má vážné chyby. Shodly se na tom Akční spolek nezaměstnaných (ASN) a Evropský institut pro veřejné otázky (EIVO).

Hozí tak podobné situace, jako když se nedávno propuštění zaměstnanci papíren v Loučovicích ocitli bez peněz, protože jim zkrachovalý zaměstnavatel nedal odstupné, které jim slíbil.

Novela zákona, kterou ministerstvo práce připravuje, sice tuto konkrétní chybu odstraňuje. Zákon schválený na podzim v režimu legislativní nouze a zrušený později Ústavním soudem, ale jinak zůstává po navrhované novele stejný. Podle ASN a EIVO tak zachovává několik chyb ohrožujících svobodu a finanční situaci nezaměstnaných.

Organizace proto společně zveřejnily šest modelových situací, které kvůli těmto chybám mohou nastat. Ministerstvo ale jejich výtky vesměs odmítá.

„Výplata podpory v nezaměstnanosti se odsune jen tomu uchazeči o zaměstnání, kterému bylo odstupné, odbytné nebo odchodné skutečně vyplaceno,“ shrnuje mluvčí ministerstva práce (MPSV) Táňa Švrčková význam pozměňovacího návrhu, který poslanci přijali 25. května a který v úvodu zmíněnou „loučovickou chybu“ v zákoně už napravil.

Údajné chyby, před kterými varují ASN a EIVO, však podle ministerstva buď neexistují, nebo jde o naopak smysluplná opatření. Přinášíme vám polemiku ministerstva s „pastmi“, které zákon z dílny ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) podle nezaměstnaných přináší.

1. Pro veřejně prospěšné práce přijdete o podporu v nezaměstnanosti

Jako evidovaný uchazeč o zaměstnání máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Po povinném nástupu na veřejně prospěšné práce na několik hodin týdně však kvůli nepatrnému příjmu tento nárok ztratíte a ocitnete se bez peněz, tvrdí ASN a EIVO.

Odpověď MPSV: Lidem se v takovém případě zastaví vyplácení podpory jen tehdy, pokud jejich příjem z veřejně prospěšných prací přesáhne polovinu minimální mzdy. Po skončení veřejných prací se mohou do evidence úřadu práce přihlásit znovu, a pokud splní podmínky, vznikne jim nárok na podporu znovu.

2. Pro veřejně prospěšné práce nenastoupíte do zaměstnání

Pokud pracujete na veřejně prospěšných pracích a odejdete z nich za skutečným zaměstnáním, které se vám mezitím podaří najít, ztratíte tím možnost se na půl roku zaevidovat jako uchazeč o zaměstnání. Opustil(a) byste totiž „vhodné zaměstnání“ zprostředkované vám úřadem práce. „Jedná se o skrytou sankci. Občan tak bude nucen setrvávat v nezaměstnanosti i při nalezení zaměstnání,“ tvrdí ASN a EIVO.

Odpověď MPSV: Skončení veřejně prospěšných prací kvůli nástupu do zaměstnání lze považovat za takzvaný „vážný důvod“ a na opětovné zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání to nebude mít vliv.

3. Nemůžete pracovat, kde chcete, opustil(a) byste „vhodné zaměstnání“

Podobná „past“ jako ta předchozí. Pokud vám totiž úřad práce najde zaměstnání a vy z něj odejdete za lepším, opustíte tím „vhodné zaměstnání“ zprostředkované vám úřadem práce a na půl roku ztrácíte možnost být evidován jako nezaměstnaný, tvrdí ASN a EIVO. „Občan tak bude nucen setrvávat ve vnuceném zaměstnání i při nalezení vhodného zaměstnání,“ obávají se nezaměstnaní.

Odpověď MPSV: Navrhovaná právní úprava má zamezit tomu, aby uchazeči po krátké době bez vážného důvodu odešli ze zaměstnání, které jim úřad najde. Úřadem práce zprostředkované zaměstnání ministerstvo kromě toho odmítá označit za „vnucené“ a trvá na přívlastku „vhodné“. „Je na volbě uchazeče o zaměstnání, zda ho přijme, respektive zda má opravdový zájem řešit svou nezaměstnanost,“ tvrdí mluvčí ministerstva Táňa Švrčková.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2011 19:22, Eva

Chce se mi zvracet.Láska a pravda zvítězí, že.
Eva

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2011 2:01, jezevec

nečtu nic o tom, že by někdo chcípal hlady.
čtu že kdo svévolně odejde z přidělené práce, poté co si sám žádnou nebyl schopen/ochoten najít - bude si muset zresetovat půlroční census pro výplatu podpory, a nebo na půl roku zatnout zuby a makat za třeba ne-uplně-ideálních podmínek. a připadá mi to fér. jestli ale chceš kupovat rohlík každýmu kdo nechce makat tak já s tim problém nemám.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

20. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

Na Peníze.cz najdete nejen informace o financích, ale i z oblastí, které s nimi souvisí volněji. Na první pohled. Na druhý asi uznáte, že taková informace z obchodního rejstříku není... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

10. 1. 2011 | Vladimír Hobza | 3 komentáře

Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

Pro nezaměstnané je rok 2011 jistě výzvou. Firmy již nebudou lákat na nová místa, takže bude potřeba zaměstnavatele přesvědčit, že má důvod nové pracovníky přijmout. Pro inspiraci přinášíme... celý článek

Partners Financial Services