Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 25. 9. 2007 | 8 komentářů
Novinka pro mladé: osm hodin práce denně
Novela zákoníku práce se dostala na stůl poslancům. Do hry o konečnou podobu tohoto zákona ještě může vstoupit Ústavní soud.

Čeští poslanci budou na schůzi, která začíná dnes, schvalovat novelu zákoníku práce. Zatím půjde jen o první čtení. Vzhledem k tomu, že vláda navrhuje jen kosmetické změny, kterými se řeší některé problémy zákona, který loni schválila Sněmovna i přes připomínky Senátu a veto prezidenta, komplikace se neočekávají. Nová podoba zákoníku práce by tak měla začít platit začátkem příštího roku.

Jenže tím změny v kontroverzní normě nejspíš neskončí. Stále se čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, jemuž poslali před rokem návrh na zrušení některých částí zákona poslanci a senátoři ODS. Tyto pasáže jsou podle nich protiústavní. Předkladatelé návrhu například ve stížnosti k Ústavnímu soudu tvrdí, že právní úprava popírá princip právní jistoty, požadavek stability a předvídatelnosti práva, které jsou základními atributy právního státu.

Nynější novela odstraňuje pouze technické omyly, přešlapy a chyby, upozornil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Záměrně se vyhýbá konfliktním tématům a vychází pouze z dohody tripartity. Ta se shodla na změnách, které vycházejí vstříc firmám.

Týká se to například zaměstnávání mladých lidí od 16 do 18 let. Ti budou moci pracovat čtyřicet hodin týdně místo nynějších třiceti. Důvodem podle ministra Nečase je skutečnost, že současné omezení brání zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací. "Za poslední rok znatelně klesla nezaměstnanost. Na nezaměstnanosti lidí do 18 let se to ale neodrazilo, protože firmy odmítají přijímat pracovníky na zkrácenou pracovní dobu," uvedl Nečas. "Tato změna přispěje ke zpružnění trhu práce," dodává předseda Hospodářské komory Jaromír Drábek. Výhody pocítí i studenti, kteří si chtějí sehnat brigádu. Budou tak moci využít i nabídek firem se standardní denní pracovní dobou.

Zaměstnavatelé budou moci upravovat příplatky za práci v noci a o víkendu podle potřeb firmy. Pružnější budou i konta pracovní doby, které firmám umožňují lépe využívat pracovníky podle stavu zakázek. Rozvržení pracovní doby bude možné v rámci konta měnit během celého dohodnutého období. K zavedení kont nebudou zaměstnavatelé potřebovat souhlas zaměstnanců.

Novela dovolí zaměstnavatelům, aby se mohli domlouvat na přesčasové pracovní době i v případě zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o dítě mladší než jeden rok. Zatím tito pracovníci přes čas pracovat nesmí. Zaměstnavatelé také přivítají možnost převést zaměstnance na nezbytnou dobu na jinou práci kvůli prostoji nebo přerušení práce způsobeném počasím, a to i bez jeho souhlasu.

Na těchto změnách se dohodli už dříve zaměstnavatelé a odbory. "Jsem rád, že vláda akceptovala dohodu Svazu průmyslu a odborů, která zjednoduší využívání zákoníku práce v praxi. Za nejdůležitější považuji ulehčení přesčasové práce vedoucích pracovníků, změny umožňující pružnější rozvržení pracovní doby a delší pracovní dobu mladistvých," řekl viceprezident svazu a člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn.

"Je to poprvé v historii našich kontaktů, kdy se mezi konfederací a zástupci průmyslu podařila uzavřít takováto dohoda," doplnil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Jak moc má zákoník práce chránit zaměstnance?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2007 10:30, Jarmila

Mně ta omezení fascinují čím dál víc. Na jednu stranu tu pracují nelegální pracovníci (UK, Mongolové, Vetnamci a jiní) a to je asi v pořádku. Na druhou stranu je nelegální, aby děcka ve věku 10 let roznesly za peníze noviny nebo letáky nebo aby legálně někde odpracovaly za mzdu pár hodin. To se hned mele o zneužívání dětské práce. Já teda chodila do školy za socialismu a jako děcka jsme v 10 letech chodily na jaře selektovat brambory, na konci léta česat ovoce a na podzim sbírat brambory. Všechno bylo mimo školu (kromě podzimních brambor, ty byly povinně místo školy). Ruce nám neupadly, práci jsme dělali v sobotu, do školy jsme chodili normálně a o zneužívání dětské práce nikdo nemluvil. Za zneužívání považuju, že dítko pracuje celý den a svou prací živí rodiče a celou rodinu, místo aby chodilo do školy. Za hodinu roznášení letáků denně by ani dnešním děckám ruce neupadly a vydělaly by si pár korun. Jenže legálně to dělat nemůžou, zakazuje jim to moderní zákoník práce.

Zobrazit celé vlákno

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2007 10:25, jezevec

důvod to nemělo a proto se to povedlo zrušit.
ještě tak 4000 dalších paragrafů všelijakých pitomin a bude to k něčemu vypadat . . . .

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

25. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

Firmy musí držet rodičům na mateřské a rodičovské dovolené pracovní místo, které odpovídá jejich pracovní smlouvě, až do jejich návratu do práce. Výpověď jim mohou dát jen, pokud zaměstnavatel... celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Zákoník práce projde kosmetickou kúrou

5. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Zákoník práce projde kosmetickou kúrou

Zákoník práce, který vstoupil v platnost letos 1. ledna, se změní. Zástupci odborů a zaměstnavatelů se dohodli na deseti změnách. Vláda je zapracuje do technické novely, která by měla... celý článek

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

29. 3. 2007 | Ludmila Řezníčková | 29 komentářů

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

Potřebujete k lékaři? Vlak, kterým ráno jezdíte, měl zpoždění? Žení se vám syn? Narodilo se vám dítě nebo naopak zemřel kolega? Potřebuje vaše dcera na kontrolu s rovnátky? Stěhujete... celý článek

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

16. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

Nová definice pracovní doby, bližší specifikace pojmu pracovní pohotovost. Zvyšuje se rozsah pracovní doby, která může být vykonávána v rámci dohody o provedení práce. Dochází ke sjednocení... celý článek

Partners Financial Services