Pracovat z domova je umění. Jak na to?

Pracovat z domova je umění. Jak na to?
Práce z domova zůstává přáním většiny evropských zaměstnanců. Když už tohoto snu ale docílí, často narazí na problémy. Neumějí si zorganizovat čas, nejsou schopni oddělit rodinný a osobní život, práce je pronásleduje 24 hodin denně, a přesto nejsou výkonní. Přečtěte si několik cenných rad, jak se takovým problémům vyhnout.

Dříve nepředstavitelný luxus, dnes dostupná alternativa: Technologie umožňují mnoha Evropanům pracovat doma. K mnoha výhodám domácí práce, jako je ušetřený čas za dojíždění, více svobody a nezávislosti a lepší rovnováha mezi rodinnými a pracovními úkoly, se přidružují také potenciální potíže. Patří mezi ně nedostatek sociálních kontaktů a podpory, nutnost větší disciplíny a koncentrace, nebezpečí přetahování pracovní doby a neustálá přítomnost práce doma.

Preferují evropští zaměstnanci pracovat z domova navzdory hrozícím problémům? Jobpilot a Monster, globální jednička na trhu práce, provedli online průzkum. Drtivá většina respondentů (až 80%) by ráda pracovala z domova alespoň občas, zatímco zhruba 20% lidí chce práci a domov striktně oddělovat.

11 757 účastníků z 18 evropských zemí odpovědělo na otázku "Chtěli byste pracovat doma?" takto:

  • 33,76 % - Ano, rád(a) bych pracoval(a) někdy doma.
  • 29,80% - Rád(a) bych pracoval(a) doma vždy.
  • 20,35% - Ne, chci oddělovat práci a domov.
  • 13,57% - Ano, ale zaměstnavatel to nedovoluje.
  • 2,52% - Ano, ale nedostanu kancelářské vybavení od zaměstnavatele.

Na stránkách jobpilot a Monster odpovídali respondenti z Británie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Nizozemí, Irska, Itálie, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Španělska, Švédska, Švýcarska.

Přes 60 % respondentů v Maďarsku preferuje práci doma, následováno 48 % českých a 40 % německých zaměstnanců. V Itálii (25 %), Nizozemí (21%) a v Rakousku (21%) představuje největší problém nechuť zaměstnavatele, naopak neochota firem poskytovat kancelářské vybavení domů nepředstavuje vážnou překážku v žádném ze zkoumaných pracovních trhů.
Nedotknutelnost domova je asi nejvíce ceněna Poláky, z nichž 30% chce domov od práce oddělovat, následují Italové s 28 %, Švédi (26 %) a Francouzi (25 %).

Přání většiny evropských zaměstnanců však nejsou zpravidla naplněna. Podle nejnovějších statistik Eurostatu pouze 5 % evropských zaměstnanců pracovalo v roce 2004 pravidelně z domova, zatímco 87% nikdy nemělo takovou možnost. Pravidelné zaměstnání z domova bylo nejméně časté ve Španělsku a v Portugalsku (0,6 % a 1,2 %). Není proto překvapením, že podíl zaměstnanců, kteří nikdy nepracovali z domova, byl nejvyšší ve Španělsku (98 %), Portugalsku a Itálii (94 %).

A co my?

Odpovědi respondentů v České republice na otázku "Chtěli byste pracovat doma?"

  • 48,39% - Rád(a) bych pracoval(a) doma vždy.
  • 25,81% - Ano, rád(a) bych pracoval(a) někdy doma.
  • 19,35% - Ne, chci oddělovat práci a domov.
  • 6,45% - Ano, ale zaměstnavatel to nedovoluje.
  • 0,00% - Ano, ale nedostanu kancelářské vybavení od zaměstnavatele.

Výsledky aktuálního průzkumu Monster Meter vycházejí z odpovědí více než 11 000 návštěvníků 18 evropských webů Monster během června 2005. Každý uživatel mohl hlasovat jen jednou. Tyto průzkumy se neuskutečňují vědeckými metodami a reflektují pouze názory těch uživatelů, kteří jsou ochotni participovat.

"V celé Evropě se setkáváme se zásadním rozporem mezi počtem zaměstnanců, kteří by rádi pracovali z domova a kteří tuto možnost doopravdy mají," říká Ladislav Hadáček, ředitel české pobočky jobpilot/Monster. "Nicméně mnoho lidí podceňuje související problémy, protože s prací z domova nemají zkušenosti," dodal Hadáček.
Lisa Kanarek, americká expertka na práci z domova a zakladatelka HomeOfficeLife, velmi zevrubně zkoumala problémy související s prací z domova. "Objevuje se mnoho kladů i záporů, lidé by proto měli velmi důkladně zvážit, zda práce z domova je vhodná pro jejich individuální situaci."

Lisa Kanarek radí zájemcům o práci z domova následující:

  1. Dobrá práce s časem je klíčová pro zaměstnance pracujícího z domova. Dvouhodinový úkol se často může protáhnout na 48 hodin. Uplatněte sebekázeň a pravidelný časový rozvrh, abyste zůstali produktivní.
  2. Pokud máte společenskou povahu, zajistěte si příležitosti pro osobní komunikaci, jinak začnete domácí práci nesnášet a těšit se, až z domova utečete.
  3. V závislosti na vaší pořádkumilovnosti a adrese vašeho bydliště vás může stresovat, pokud mají klienti zajít za vámi domů. Možná i obtěžovat. Zkuste oddělit část vašeho domova, kterou využíváte pro práci, zaměřit se na ni a skrýt před návštěvníky zbytek domácnosti.
  4. Pokud se můžete při práci doma zamknout, máte štěstí. Někteří zaměstnanci pracující doma bez separátní pracovny. Lepší je, když v bytě mají aspoň volné místečko zařízené jako pracoviště. Mohou je uzavřít, když práci dokončí, pracoviště je tak nepronásleduje, když tráví čas s rodinou nebo se baví.
  5. Pokud pracujete v kanceláři zaměstnavatele, je jasné, že osobní život necháváte doma. Ale když pracujete doma, osobnímu životu neutečete. Aby vám nepřerostl přes hlavu, zkuste toto:
    • Zařiďte si pracovnu v tiché části domu, kde vás nebude nic rušit. Pokud je to jen trochu možné, vyhraďte si separátní místnost.
    • Nechte si zřídit druhou telefonní linku pro pracovní účely a zajistěte, že tento telefon zvedáte vy, nikoli vaše rodina (pokud se ovšem nepodílejí na vaší práci).
    • Ignorujte jakékoli osobní záležitosti, pokud nejsou urgentní. Jinak se vám může snadno stát, že den strávíte uklízením a nikoli prací!
    • Odložte veškeré soukromé činnosti, jako je vyzvednutí oděvů z čistírny, nákupy v samoobsluze nebo soukromé telefonáty.

Pracujete nebo jste někdy pracovali doma? Jak se vám daří/dařilo oddělovat pracovní a osobní život? Máte/měli jste možnost separátní "kanceláře"?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2005 7:17

Třetí rok pracuji z domova jako OSVČ a do pracovního poměru na pevnou pracovní dobu bych se nechtěl vrátit.Možnost sám si zorganizovat svou práci a volný čas je ohromná výhoda.Daří se mi spojit časové nároky na práci tak,aby nezasahovaly do soukromé sféry.Přiznávám,že z tak asi 10% se to nepodaří.Beru to ale jako nutnou daň.Z počátku bylo nejtěžší se ,ukáznit" ono to svádí odkládat práci na odpoledne ,na večer,na zítra,v sobotu si přivstanu a dodělám to,co v pondělí má být hotovo a podobně.Pracovna o velikosti 2x2m pod vestavěným patrem na spaní,mobil,tefon,fax a PC s tiskárnou + internet.Jo a pár pořadačů.No a to stačí.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2005 11:44, Jirka

Také jsem programátor, ale na vlastní noze. Tuto práci si ani moc nedovedu představit někde u zaměstnavatele, kde bych neměl klid. Vyhovuje mi i volná pracovní doba. Když mi to myslí, dělám třeba v noci a o víkendu nebo svátku. Když mám vyřešit něco složitějšího a zrovna nepřichází ta správná myšlenka, udělám si třeba nějaké domácí práce. Některé věci je lepší nechat uzrát a pak výsledek stojí za to. Jen je třeba hlídat si plnění plánu. To je u naší práce problém i proto, že se nedá dost dobře normovat. Mnohokrát se mi stalo, že práci, kterou jsem odhadoval na 14 dnů, jsem zvládl za pár hodin a naopak to, co vypadalo jako banalita, mi nakonec způsobilo mnoho bezesných nocí. Trochu lépe se odhaduje objem práce na uživatelském rozhraní, kde je více rutiny, než námahy pro mozkové závity. Ale ani u toho se nesnažím za každou cenu vejít do nějakého limitu. Nechci dělat nepraktické programy. Těch je na trhu dost.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

byt, domácnost, domov, práce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

9. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

Stres v práci může způsobit mnoho zdravotních problémů, prázdniny jsou proto pro zotavení ze stresu v zaměstnání naprosto nezbytné. Do jaké míry Evropané skutečně relaxují? Vybírají... celý článek

Nemravný ČEZ aneb hrozí nám nákaza enronitidou?

29. 4. 2005 | Radek Létal

Nemravný ČEZ aneb hrozí nám nákaza enronitidou?

Motivační plány českých polostátních firem fungují natolik nestandardně, že se nad jejich absurditou pozastavil i ministr financí a nyní prosazuje změnu. Například bývalý náměstek ministra... celý článek

Evropané jsou dražší a méně výkonní než Američané

17. 3. 2005 | redakce Peníze.CZ

Evropané jsou dražší a méně výkonní než Američané

Narozdíl od USA vzniká v Evropě nesoulad mezi výší platů a hodnotou, kterou zaměstnanci vytvářejí. Jednou z příčin může být fakt, že investice do rozvoje evropských vedoucích pracovníků... celý článek

Mzdy rostou pomaleji, notebooků se ale rozdává víc

6. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Mzdy rostou pomaleji, notebooků se ale rozdává víc

České firmy se učí odměňovat své zaměstnance zejména podle výkonu, častěji tedy vyplácejí jednorázové odměny za nadstandardní úkoly, "rozdávají" více mobilů, aut či příspěvků na penzijní... celý článek

Jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnance?

24. 9. 2004 | Petr Šafránek | 1 komentář

Jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnance?

Rozšířenou formou zaměstnaneckých výhod se staly příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění zaměstnancům. Praxe ale bohužel často ukazuje, že zaměstnavatelé... celý článek

Partners Financial Services