Projížďka, která vás může vyjít draho

Občas se prostě všechno tak úplně nepovede. Jedete jenom pár set metrů k nejbližšímu supermarketu na nákup. Zatáčka, kterou běžně dáváte s prstem v nose, vás ale tentokrát zradí, a vaše auto se octne v těsném objetí s autem někoho jiného. Banalita? Jak kdy. Máme pro vás příběh ze života.
Projížďka, která vás může vyjít draho

Byla neděle, zatažené, mrazivé prosincové odpoledne. Pan Zdeněk vyrazil udělat velký rodinný nákup. Parkoviště bylo před Vánoci plné, provoz silný. Po chvíli hledání si všiml místa na zaparkování. Zařadil zpátečku a začal couvat do uličky mezi auty. Podíval se doprava… a než se stihl otočit doleva, ozvala se rána, skřípění a záď jeho auta se začala zvedat. Dupl na brzdu a konečně se podíval přes levé rameno. Viděl, jak se jeho bílý renault důkladně opřel o bok černého passatu. Druhý řidič zůstal zablokovaný vevnitř, ale z jeho výrazu se zdálo, že brzy asi vyletí střechou. A kruci, řekl si Zdeněk. Zařadil jedničku, popojel a rezignovaně vystoupil.

Situace byla jasná, nebylo o čem diskutovat. Zdeněk vytáhl z auta euroformulář na hlášení škody, do kterého vyplnil postupně všechny kolonky – jména, adresy, SPZ. Coby vystudovaný technik se chopil i úkolu nakreslit náčrtek průběhu nehody. Namaloval dvě autíčka a dvě šipky; říkal si, že ze schématu je průběh nehody naprosto zřetelný. Navíc ho doplnil stručným popisem do kolonky vedle. Pak oba řidiči vytáhli mobily a důkladně zdokumentovali každý šrám na vozidlech.

Oba měli škaredě poškrábané boky auta, passat poškozené zpětné zrcátko a renault zase blatník. Nic, z čeho by měl člověk radost, ale Zdeněk si říkal, že on si auto nechá opravit u známého v servisu a o passata bude postaráno z jeho povinného ručení. Hned v pondělí ráno zašli oba řidiči na místní pobočku Zdeňkovy pojišťovny. Úřednice doporučila servis pro passata, převzala veškerou dokumentaci a oba účastníky nehody ujistila, že tímto pro ně celá záležitost de facto končí.

Jak dokumentovat nehodu

Tipy od pojišťovny UNIQA

  • Pokud se účastníci neshodnou, je správné vypsat oba scénáře, jak podle nich k nehodě došlo 
  • Je-li rozpor hlubší, přivolat policii (totéž, platí při podezření na požití návykových látek) 
  • V zahraničí popíšou nehodu obě strany – neshodnou-li se nebo je-li jazyková bariéra 
  • Zajistěte si svědky a kontakty na ně.
  • Fotodokumentaci pořizujte už ve stavu, v jakém kolize skončila. Tedy dokud nehodu nenafotíte, nehýbejte s autem (či auty).
  • Soustřeďte se jak na celkový obraz události, tak na detailní poškození vozidel.
  • Nepodepisujte nikdy nic, s čím nesouhlasíte.

Něco se nám na tom nezdá

Jenže neskončila. Po pár týdnech dostali oba účastnící nehody od pojišťovny dopis, ve kterém v podstatě stálo, že technici zpochybnili jejich vylíčení celé události. Došli údajně k závěru, že takto se nehoda stát nemohla, poškození obou aut neodpovídá popisu, a proto pojišťovna odmítá plnit. S úctou a přáním příjemného dne, podepsán úředník.

Téměř ve chvíli, kdy Zdeněk dočetl dopis, mu zazvonil telefon. Samozřejmě, volal řidič passatu. Servis, ve kterém si nechal auto opravit, nacenil opravu na patnáct tisíc korun, pět tisíc stálo zapůjčení náhradního vozu. Obojí mělo být proplaceno z povinného ručení. Mám to teď snad platit já? ozývalo se velmi hlasitě z telefonu.

Zdeněk tedy zasedl k počítači a napsal dopis, kde znovu vysvětlil, jak se celá nehoda odehrála. Viník nehody couval, přitom zatáčel a bočně se střetl s poškozeným. Co je na tom k nepochopení? Aniž by to tušil, odstartoval tím několikatýdenní martýrium dopisování a telefonů.

Po několika dnech přišel znovu úřední dopis. V něm stálo, že technici dospěli k názoru, že bok passata už byl poškozený před nehodou, a že se tudíž Zdeněk snaží uvést pojišťovnu v omyl. Zdeněk jim poslal další fotografie z místa nehody, které ukazovaly, jak se na boku passata obtiskla bílá barva z jeho auta. V odpovědi vyjádřili technici pochybnost o tom, že se šrámy nacházely ve shodné výšce. Oba řidiči tedy auta přeměřili, nafotili a znovu napsali na pojišťovnu. A následoval další dopis… a další.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh havarijního pojištění a povinného ručení.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Anketa

Máte nakreslit náčrtek pro pojišťovnu. Jak si věříte?

Nevzdávat se, nevzdávat se, nevzdávat se

Zdeněk byl už pomalu zoufalý. Věděl, že celou situaci zavinil, ale netušil, kudy z ní ven. Nakonec se rozhodl, že ještě jednou zkusí dokázat, že si nevymýšlí, a zavolal soudního znalce. Sešli se na místě nehody a provedli „rekonstrukci“ – zkrátka předvedli znalci, jak k události došlo. Seznámili ho s veškerou dokumentací i s korespondencí s pojišťovnou. A dočkali se překvapivého rozuzlení.

„Celý problém, pánové, tkví ve vašem hlášení o nehodě, respektive v náčrtku. Tak, jak jste ho provedli vy, to totiž vypadá, jako by couvající vozidlo narazilo do druhého prakticky kolmo, a tomu pak pochopitelně neodpovídají poškození aut. Takže je sice naprosto evidentní, že se nehoda odehrála tak, jak říkáte – ale ne tak, jak jste ji zakreslili,“ vysvětlil soudní znalec. Další problém spočíval i ve fotodokumentaci. Nebyl dobrý nápad s auty hýbat, a až pak je nafotit.

A znalec vysvětloval dál. Pojišťovny při posuzování lehkých dopravních nehod vycházejí pouze z informací, které mají k dispozici od jejich účastníků. Pokud je ale popis události v rozporu s poškozením vozidel, může se pojišťovna po prošetření rozhodnout škodu neuhradit. Co se v takové situaci dá udělat?

Především je vhodné si pro podobný případ rovnou zajistit svědky, kteří potvrdí, že se událost skutečně stala tak, jak účastníci tvrdí. Fotodokumentace by měla být co nejpřesnější a nejobsáhlejší – raději více fotografií než méně. Náčrtek je nesmírně důležitý! Měli byste v v půdorysu znázornit počáteční a koncovou polohu obou vozidel a šipkami co nejpřesněji vystihnout směr pohybu.

A když už nastane situace, kdy pojišťovna odmítne plnění, není důvod váhat s využitím služeb soudního znalce. Jeho posudek může všechno změnit a poslouží i v případě soudního sporu. Ten by ale byl poměrně složitý. Jelikož poškozený není v žádném vztahu s pojišťovnou viníka, musel by se soudní spor o náhradu škody odehrát nadvakrát: poškozený by žaloval viníka a ten, pokud by nechtěl držet Černého Petra, by pak musel sám žalovat svou pojišťovnu.

Zdeňkův případ nakonec dopadl dobře, stačil posudek soudního znalce, ještě několik dopisů a nakonec pojišťovna škodu proplatila. Kdyby se ale vzdal, bylo by to na něm. 

Perličky ze škodních hlášení

Ač se to možná zdá nepravděpodobné, veselo může být i v pojišťovacím domě. Předkládáme výběr pikantních hlášení škod, jak byla zaznamenána v roce 2011 v různých českých pojišťovnách.

  • Svědka nehody jsem měl, ale když jsem ho požádal o svědectví v můj prospěch, řekl pouze, že má svých starostí dost a že už jednou seděl.
  • Jela jsem poměrně pomalu, proto nechápu, že jsem to auto přede mnou dojela.
  • Jel jsem asi 60 km/h a najednou bác, rána jako z děla. Říkám si, co se děje? Asi jdou po mně. Nešli. Byl to kámen z auta jedoucího před námi.
  • Za stěračem auta nabouraného na parkovišti byla cedulka a na ní zpráva: Jak tohle píšu, sleduje mě několik lidí, kteří si myslí, že sem píšu svoje jméno, adresu a číslo pojištění. Ale není to tak!
  • Paní ve snaze zaparkovat nabořila nejdřív jeden a následně i druhý vůz. Když pochopila, že se na vybrané místo nevejde, snažila se zaparkovat v mezeře vedle mého vozu. Přitom ale nacouvala do třetího auta. Vystoupil jsem z vozu a chtěl paní navádět, jenže ona si spletla rychlosti a přimáčkla mě k vozu. Při vystupování z auta mě pak udeřila dveřmi do hlavy. Víc už si nepamatuji.
  • Naše morče je vychované a nikdy nic nepoškodilo. To, že prokousalo kabely a jiné předměty v autě, přikládám panice z návštěvy tchýně.
Zdroj: UNIQA

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení zdražuje. Jak si vybrat nejlepší?

29. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Povinné ručení zdražuje. Jak si vybrat nejlepší?

Majitelé motorových vozidel se musí smířit s tím, že si za povinné ručení připlatí. Rozdíly v ceně, ale taky v poskytovaných službách navíc mezi jednotlivými pojišťovnami narůstají.... celý článek

Skóre České kanceláře pojistitelů: Desetitisíce neoprávněně vymáhaných pokut za povinné ručení

2. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Skóre České kanceláře pojistitelů: Desetitisíce neoprávněně vymáhaných pokut za povinné ručení

Česká kancelář pojistitelů loni rozeslala 682 tisíc výzev k uhrazení příspěvku nepojištěných – určených lidem, kteří neplatí povinné ručení. Desetitisíce z nich jsou neoprávněné, mezi... celý článek

Nejlevnější není nejlepší! Proč se nevyplatí šetřit na povinném ručení?

13. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Nejlevnější není nejlepší! Proč se nevyplatí šetřit na povinném ručení?

Limity pojistného plnění, rozsah asistenčních služeb a další doplňkové připojištění – to české řidiče příliš nezajímá. Povinné ručení si totiž většinou vybírají pouze podle ceny. Když... celý článek

Finta s amortizací. Jak pojišťovny obírají řidiče o peníze

16. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Finta s amortizací. Jak pojišťovny obírají řidiče o peníze

Pojišťovny často požadují po řidičích, kterým někdo naboural auto, doplacení části ceny nových součástek. Podle odborníků nezákonně.

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

Jejich revírem je dálnice. Jejich tempo je vražedné… Žádná upoutávka na akční seriál. Řeč je o „lovcích nehod“. Jako supi číhají podél českých silnic a dálnic na svou kořist. U dopravních... celý článek

Partners Financial Services