Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské
Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se proto, že si přivydělá jinou prací. Kolik si může vydělat a jaká jsou omezení?

Pro finanční zabezpečení v době mateřské a rodičovské dovolené existují dvě dávky. Těsně před a po narození dítěte může žena (muž zatím pouze výjimečně) pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Jde o dávku nemocenského pojištění, nárok na ni je vázán splněním povinné doby pojištění a vypočítává se ze mzdy podobně jako nemocenská. Peněžitá pomoc v mateřství se začíná pobírat v rozmezí osmi až šesti týdnů před termínem porodu. Celkem je možné ji vyplácet 28 týdnů.

Na mateřskou dovolenou navazuje rodičovská dovolená, po kterou matka, nebo otec může pobírat rodičovský příspěvek, a to až do tří let dítěte. Nynější výše příspěvku je 7 582 korun měsíčně.

Pokud je žena na mateřské dovolené a pobírá peněžitou pomoc v mateřství, je to stejné, jako kdyby byla na nemocenské. To znamená, že nemůže pracovat pro stejného zaměstnavatele, od něhož se jí pomoc v mateřství vyplácí. A to při všech formách pracovního poměru, s výjimkou dohody o provedení práce. Pracovat pro jiného zaměstnavatele, a to i na klasickou pracovní smlouvu, ovšem ženě nic nebrání. Není omezena ani výše přivýdělku.

Dávkami pro rodiny jsme zabývali v článcích:
Jak zvládnout nemoc
Jak zvládnout péči o příbuzné
Jak zvládnout péči o příbuzné II.
Jak stát pomáhá nemajetným
Jak zvládnout bydlení
Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb
Jak přežít na rodičovské
Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků
Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu
Jak uživit potomky
Jak zvládnout péči o nechtěné děti
Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole
Když onemocní podnikatel
Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Pro orientační výpočet těchto dávek jsme pro vás připravili kalkulačky:
Příspěvek na bydlení
Přídavek na dítě
Sociální příplatek
Nemocenská

Obecně totiž pro nemocenskou platí, že pokud pacient neporušuje léčebný režim, může být pro jednoho zaměstnavatele v pracovní neschopnosti a pro druhého pracovat. Třeba zlomená noha může zabránit v docházce do továrny, takže dotyčný je v pracovní neschopnosti, ale během léčení může doma třeba překládat beletrii.

Jiná pravidla platí pro rodičovskou dovolenou. Během ní rodič pobírá rodičovský příspěvek, což je dávka státní sociální podpory. Výše přivýdělku není během pobírání této dávky nijak omezena. Rodič tak může dostávat rodičovský příspěvek a zároveň se vrátit do původního zaměstnání, nebo si najít zaměstnání nové a mít dvě souběžná zaměstnání.

Jedno omezení ovšem existuje. Zákon stanoví, že rodič musí zajistit péči o dítě v době, kdy je v práci. Zákon navíc během trvání rodičovské dovolené omezuje dobu, po kterou může být dítě v jeslích či mateřské škole. Pokud je dítě mladší tří let, může být v předškolním zařízení maximálně pět dnů v měsíci. Nezáleží na tom, kolik hodin denně v jeslích či školce dítě pobývá.

Děti starší tří let mohou do mateřské školy docházet každý den, ovšem mohou v ní zůstat maximálně čtyři hodiny denně. Délku pobytu ratolestí v předškolním zařízení jsou rodiče povinni dokládat potvrzením na předepsaném tiskopise. V případě, že dítě povolenou dobu docházky překročí, nárok na rodičovský příspěvek zaniká a rodiče ho musí vrátit.

Pokud si rodiče zajistí hlídání jinak, například se jim o dítě postará babička, nebo placená chůva, nic jim nebrání, aby pracovali na plný úvazek a přitom pobírali i rodičovský příspěvek.

V případě, že odejde na mateřskou dovolenou žena, která podniká, a je jí z této podnikatelské činnosti stanovena peněžitá pomoc v mateřství, nemůže po dobu mateřské dovolené podnikání vykonávat. Je to stejné, jako by byla na nemocenské.

Když ale žena podniká a nečerpá peněžitou pomoc v mateřství z této podnikatelské činnosti může v podnikání pokračovat. To platí i v případě, že žena je zaměstnaná, z tohoto zaměstnání pobírá peněžitou pomoc v mateřství, a zároveň podniká. Je rovněž možné, aby žena na mateřské dovolené začala podnikat.

Jakmile začne rodič pobírat rodičovský příspěvek, jeho možnosti přivýdělku formou podnikání se ještě zlepší. Nic mu v dalším podnikání nebrání a výhodou je, že od začátku rodičovské dovolené se jeho podnikání považuje za vedlejší činnost. Nemusí tak mimo jiné odvádět minimální daň či platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. To platí jen jednou ročně podle podaných přehledů o příjmech.

Navzdory těmto možnostem si stále řada matek stěžuje, že si během mateřské a rodičovské dovolené nemohou přivydělat. Problém tkví v nabídce pracovních příležitostí, které by bylo možné skloubit s péčí o čerstvě narozeného potomka. Ne každá žena má možnosti a prostředky na to, aby mohla sama podnikat, nebo pracovat z domova.

Je nedostatek pracovních příležitostí pro matky s malými dětmi selháním státu nebo zaměstnavatelů?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2007 21:26, reznickova

Přečtěte si prosím první odstavec - hovoří o peněžité pomoci v mateřství, druhý odstavec pak o rodičovském příspěvku. Rodičovský příspěvek je pro všechny stejná částka, peněžitá pomoc se vypočítává z platu, na našich stránkách v záložce nástroje - kalkulačky naleznete kalkulačku pro orientační výpočet nemocenské a peněžité pomoci v mateřství.

Zobrazit celé vlákno

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2007 8:18, comment

Přivýdělek na rodičovské dovolené se hlavně strašně NEVYPLATÍ z hlediska výše mateřské. Pokud chce mít žena další dítě a přivydělávala by si, bude se jí vypočítávat výše mateřské při tom druhém dítěti z výše toho přivýdělku, a to i když je to třeba jen čtvrtinový úvazek. Pokud by si nepřivydělávala, bude se to počítat z příjmu před první mateřskou, tzn. normálně z plné výše.
Co si vydělá, o to pak zas přijde, takže proč by to dělala?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový zákoník práce: mateřská, rodičovská a běžná dovolená

15. 11. 2006 | Ludmila Řezníčková | 23 komentářů

Nový zákoník práce: mateřská, rodičovská a běžná dovolená

Na mateřskou bude moci jít i otec. Osamělé matky ztratí nárok na prodlouženou délku mateřské. Rodičovská bude trvat nadále do 3 let věku dítěte. Základní výměra "běžné" dovolené je... celý článek

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

17. 10. 2006 | Ludmila Řezníčková

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

21. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

Za jakých podmínek mají letos matky či otcové nárok na rodičovský příspěvek? Kolik peněz mohou nově získat? Jak si lze na rodičovské přivydělávat? Jak je to s možností získat rodičovský... celý článek

Rodičovská: matky, otcové a svoboda rozhodování

20. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 1 komentář

Rodičovská: matky, otcové a svoboda rozhodování

Je s podivem, nakolik se stát míchá do věcí, které by měly záležet na rozhodování samotných občanů. Jedním z příkladů jsou současné debaty politiků o výši rodičovského příspěvku a délce... celý článek

Partners Financial Services