Pozor na podvodníky! Zdravotnické poplatky vám nevrátí.

František Mašek | rubrika: Co se děje | 22. 4. 2010 | 2 komentáře
Pozor na podvodníky! Zdravotnické poplatky vám nevrátí.
Krádeže peněz, neoprávněné poplatky za služby, které jsou zdarma, přeregistrace k jiné zdravotní pojišťovně, ale také zneužití osobních dat. To vše hrozí neopatrným lidem od podvodníků, kteří se vydávají za pracovníky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Pokud u vás zazvoní údajný zaměstnanec, případně zaměstnankyně některé zdravotní pojišťovny a vy jim otevřete, měli byste je co nejrychleji vyprovodit ze dveří, případně z domu. Nebo si přinejmenším důkladně ověřit, zda dotyční skutečně zastupují pojišťovnu, jejímž jménem se zaštiťují, a proč k vám vůbec přišli. Je totiž pravděpodobné, že jde o některé z podvodníků, před nimiž varuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Důvod jejich návštěvy působí obvykle důvěryhodně. Musí prý klientům pojišťovnyosobně vrátit přečerpaný limit z takzvaných regulačních poplatků, které má každý z nás ročně stanoven na zdravotní péči. Mohou ale také „levněji“ nabízet některé léčebné přípravky, případně přišli klienta pojišťovny informovat o změnách ve zdravotním pojištění.

Cílem podvodníků jsou především starší lidé, kteří bývají důvěřivější a většinou jsou pojištěni právě u VZP. Jejich cíl je obvykle dostatečně průhledný - využít jejich chvilkové nepozornosti a ukrást jim peníze nebo jiné cennosti. Někdy ovšem také neoprávněně vybírají nejrůznější poplatky za zdravotní péčinebo léky.

Jaké poplatky se platí ve zdravotnictví

Ve zdravotnictví se platí regulační poplatky ve výši 30, 60 a 90 korun. Děti do 18 let a dospělí nad 65 let mají za rok k dispozici limit 2500 korun, ostatní 5000 korun. Při překročení této částky mohou dál čerpat zdravotní péči a léky podle stanovených pravidel, do 60 dnů od konce čtvrtletí, kdy překročili tuto normu, je jim ale přeplatek pojišťovna vrátí, a to buď na účet v bance, nebo poštovní poukázkou.

Třicetikorunový poplatek se platí za návštěvu praktického, dětského, zubního a ženského lékaře, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda, a to i když jde o součást prohlídky klinického vyšetření (u dětí do 18 let byl poplatek za návštěvu lékaře zrušen). Třicet korun se vybírá i za každou položku na receptu. Nikoliv ale třeba za preventivní prohlídku.

Šedesátikorunový poplatek se hradí za den hospitalizace v nemocnici, odborném léčebném ústavu, dětské odborné léčebně a ozdravovně, při poskytování komplexní lázeňské péče, ale také za recept, na němž jsou vyznačeny dva různé léky (2x poplatek 30 korun za položku).

Devadesátikorunový poplatek se platí za pohotovostní služby: lékařskou službu první pomoci, ústavní pohotovostní službu a pohotovostní službu zubního lékaře.

Tak lze zjednodušeně shrnout platby ve zdravotnictví. Přesný výklad, kdy se platí různé poplatky a kdy ne, co se započítává do regulačních poplatků, včetně řady výjimek, které jsou s nimi spojeny, najdete na serverech Ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz , nebo Všeobecné zdravotní pojišťovny www.vzp.cz.

Může ale jít „pouze“ o přeregistraci dotyčného k jiné zdravotní pojišťovně, o čemž nemusí pojištěný vůbec vědět. Stačí mu podstrčit haldu písemností, najít fiktivní důvod, proč by je měl podepsat a odvést pozornost jinam, takže si občan zpravidla neověří, co vlastně podepisuje. Někdy mu dokonce hrozí, že budou zneužity jeho osobní údaje.

Podvodníci s oblibou sází na to, že zdravotní pojišťovny musí vracet přeplatek peněz všem, kdo zaplatili na regulačních poplatcích za rok více než 2500 korun v případě dětí a důchodců, nebo 5000 korun v případě ostatních pojištěnců.


Oblíbeným podvodem je také vybírání nejrůznějších nedoplatků na léčivé přípravky. Jako důvod k osobní návštěvě může ovšem posloužit například také pravidelná výměna průkazů pojištěnce některé zdravotní pojišťovny.

Všeobecná zdravotní pojišťovna vyřizuje podobné záležitosti písemně, nebo vyzve pojištěnce, aby si věc osobně vyřídil v některé z poboček. Přeplatek za regulační poplatek vrací podle stanovených pravidel do 60 dnů od konce čtvrtletí, v němž zaznamenala, že na něj má pojištěný nárok, a to přímo na jeho účet v bance, nebo prostřednictvím poštovní poukázky. Nikoliv tedy osobně.

Obrana proti praktikám podvodníků je jednoduchá, vyžaduje ovšem určitou míru asertivity. Pokud se vám nepodařilo rychle se zbavit někoho, kdo se takříkajíc vnutil do vašeho domu či bytu, měli byste ho požádat o průkaz zdravotní pojišťovny, jejímž jménem jedná, a ověřit si jeho totožnost (třeba i telefonicky u pojišťovny), stejně jako důvod, proč přišel. Určitě má smysl upozornit na podobné praktiky také policii.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

19. 4. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

Zdravotní reforma je vzhledem k rostoucímu počtu důchodců ještě naléhavější než ta penzijní. Diskuse na toto téma je ale třeba odpolitizovat a řídit se odbornými kritérii, říká Tomáš... celý článek

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

12. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

Minimální zdravotní i sociální pojištění Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je letos vyšší, zvýšil se i maximální vyměřovací základ pro jejich výpočet. Obě pojištění je třeba... celý článek

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

2. 3. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

Od dubna přestávají děti i někteří senioři platit 30 korun u lékaře či zubaře a ochranný limit se jim snižuje na 2,5 tisíce korun. Nově všichni ušetří na předepsaných lécích. Přinášíme... celý článek

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

13. 11. 2008 | Eva Sovová

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

Změnit zdravotní pojišťovnu se dá jednou za rok, nejbližší termín je 1. ledna 2009. Kdo ale nedodrží předepsaný postup, hrozí mu vysoká pokuta. V Česku funguje deset zdravotních pojišťoven,... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Partners Financial Services