Neplatiči povinného ručení dostali strach. Ubylo nehod nepojištěných aut

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 21. 4. 2010 | 2 komentáře
Neplatiči povinného ručení dostali strach. Ubylo nehod nepojištěných aut
Díky pokutám za neplacení povinného ručení se v Česku snižuje počet nepojištěných aut. Klesá i počet nehod způsobených auty bez pojistky.

Letos zaplatí neplatiči povinného ručení na sankcích dohromady dvakrát více než vloni, odhaduje výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP) Jakub Hradec. „Jestliže za dvanáct měsíců loňského roku se nám podařilo vybrat do garančního fondu zhruba 65 milionů korun, tak celkové inkaso za rok 2010 bude 121 milionů korun,“ domnívá se Hradec a dodává: „Postupně tak dochází k narovnání nespravedlivého systému, kdy za škody nepojištěných aut v konečném důsledku platili poctiví plátci povinného ručení.“ Podívejte se, zda se vám vyplatí pořídit si auto na benzín nebo na naftu.

Vývoj celkových závazků garančního fondu

Neplatiči povinného ručení musí díky novému zákonu, který začal platit v roce 2009, zaplatit do garančního fondu ČKP za každý den nepojištění registrovaného vozidla částku od 20 do 300 korun podle druhu vozidla. U osobních vozů to je zhruba 50 nebo 70 korun denně podle objemu válců. Příspěvek do garančního fondu nenahrazuje povinné ručení. „Pokud navíc ještě s nepojištěným vozidlem způsobíte škodu, nejenže budete muset uhradit sankční příspěvek, ale zároveň, jako viník nehody, budete povinen hradit vzniklou škodu,“ upozorňuje Hradec.

Výše vybraných sankčních příspěvků do garančního fondu podle Hradce roste především proto, že se za první rok výběru pokut se celý systém zefektivnil. Zvýšilo se také tempo obesílání neplatičů a inkasa příspěvků. Za loňský rok se tak garančnímu fondu podařilo obeslat téměř 133 tisíc neplatičů povinného ručení. Od února 2009 do konce března 2010 rozeslala kancelář ČKPcelkem 185 tisíc výzev k uhrazení příspěvku za nepojištěné vozidlo. Za tuto dobu na základě výzev vybrala ČKP 113,5 milionu korun.

Jak postupuje ČKP při uplatnění příspěvku do garančního fondu

  • Zjistí nepojištěné období registrované vozidla
  • Vypočte příspěvek, tj. částku k úhradě
  • Pošle výzvu neplatiči k úhradě příspěvku
    - v tuto chvíli lze prokázat, že obeslaný takové vozidlo neprovozoval nebo prokázat existenci pojištění odpovědnosti (povinného ručení)
    - podpora call centra
  • Pošle upomínku (zvyšují se tím náklady k tíži obeslaného
  • Vymáhá příspěvek (další zvýšení nákladů k tíži obeslaného)
    - soudním sporem (ČKP žaluje,protistrana se brání)
    - exekucí atd.

Zdroj: ČKP

Po zavedení pokuty za neplacení povinného ručení klesl počet nepojištěných vozidel o 200 tisíc aut. Podíl nepojištěných vozidel se tímto poprvé v tuzemské historii dostal pod deset procent z celkového počtu 7 milionů registrovaných aut. V roce 2008 bylo z registru vyřazeno 185 tisíc vozidel, vloni to bylo o sto tisíc více. Za poslední tři roky bylo v Česku z registru vozidel celkově vyřazeno 567 tisíc vozidel. Stále se však v Česku vyskytuje přes 600 tisíc nepojištěných vozidel. Například v severských zemích jsou to jen desítky tisíc. Více se dozvíte v rozhovoru s finskými a švédskými experty Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro.

Za loňský rok díky snižování počtu nepojištěných vozidel, které jezdí na tuzemských silnicích, klesl i počet nehod, které způsobili nepojištění řidiči. Počet těchto nehod byl ve srovnání s rokem 2008 o dvacet procent nižší a podle Hradce se dostal už pod hranici čtyř tisíc za kalendářní rok. Ačkoli počet škod způsobených neplatiči klesá, průměrné plnění za nepojištěnou škodu se zvyšuje. Hlavním důvodem je především fakt, že mezi nepojištěnými škodami je významné procento škod na zdraví s trvalými následky a právě ty jsou podle Hradce velmi finančně náročné.

Anketa

Znáte ve svém okolí někoho, kdo jezdí bez povinného ručení?

Příkladem takové škody může být loňská nehoda z Liberecka, kdy třiatřicetiletý řidič nepojištěného auta typu Pickup dostal v zatáčce smyk na rozbředlém sněhu. Vyjel kvůli tomu mimo silnici a s autem se převrátil na střechu přímo na spolujezdce, který předtím z auta vypadl. Škoda na spolujezdcově zdraví se vyšplhala na 32 352 447 korun. Tuto sumu nyní ČKP vymáhá po řidiči. Přitom povinné ručení by ho za rok 2009 stálo zhruba 8 000 korun. Podívejte se, jakou částku vám exekutor nesmí zabavit.

Sankce, které platí neplatiči povinného ručení garančnímu fondu, slouží pro úhradu škod způsobených právě nepojištěnými vozidly. Jen za rok 2009 bylo z garančního fondu vyplaceno na takovýchto škodách téměř 400 milionů korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

22. 10. 2009 | Věra Tůmová

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

V Česku stále existují stovky tisíc registrovaných vozidel, které nemají povinné ručení. V severní Evropě je jich zlomek, říkají Janne Jumppanen z Finska a Elisabeth Gerhamn ze Švédska,... celý článek

Nedohodli jste se na viníkovi autonehody? Přijdete o peníze i o bonus.

8. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Nedohodli jste se na viníkovi autonehody? Přijdete o peníze i o bonus.

Od začátku roku, kdy není nutné volat policii k nehodám bez zraněných se škodou do sto tisíc korun, vzrostl pojišťovnám počet případů, u nichž nedokážou jednoznačně určit, kdo nehodu... celý článek

Jak se vyhnout pokutě za neplacení povinného ručení

16. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ | 26 komentářů

Jak se vyhnout pokutě za neplacení povinného ručení

Výzva k zaplacení příspěvku do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP) se letos objevila ve schránce už deseti tisícům lidí, kteří neplatí povinné ručení k registrovanému... celý článek

Škody při autonehodách nafukují náhrady za újmu na zdraví

30. 4. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Škody při autonehodách nafukují náhrady za újmu na zdraví

Povinné ručení řidiči vnímají jako drahou povinnost. Někteří se proto nepojišťují. Pokud způsobí nehodu, zaplatí to přes ČKP nejprve poctiví řidiči a následně i viníci sami. Nejdráže... celý článek

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

11. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

Nový poplatek do garančního fondu budou od ledna muset zaplatit všichni majitelé nepojištěných vozidel. Upomínka může ale přijít i těm poctivým, kteří jinak platí. Stačí, aby opomenuli... celý článek

Partners Financial Services