První firma začíná pojišťovat internetové domény

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 9. 2022
První firma začíná pojišťovat internetové domény

Zdroj: Shutterstock

Slavia pojišťovna začala nabízet pojištění internetových domén. „Takový produkt doposud na českém trhu neexistoval,“ říká její produktový ředitel Ladislav Bělina.

Nabídka je omezená na domény od společnosti Wedos, která je podle Běliny tuzemskou jedničkou v poskytování webhostingových služeb. Pojištění domény lze objednat při jejímu nákupu, ale mohou jej uzavřít i ti, kteří už doménu u společnosti Wedos vlastní. 

Pojištění domén si lze sjednat ve dvou variantách s limity jeden a tři miliony korun. Obě jsou bez spoluúčasti a obsahují také IT asistenci, součástí vyšší varianty je také právní asistence. Nižší varianta přijde (po 50% zaváděcí slevě) na 133 korun ročně, vyšší (také po 50% slevě) na 1250 korun ročně.

V ceně obou variant je jeden zásah asistenční služby IT služby nebo právní pomoci za rok, a to v délce maximálně 60 minut. Asistenční služby jsou poskytovány jen v pracovní dny od 9 do 19 hodin.

Přidají se po Wedosu i další partneři? „V dalším období se tomuto segmentu chceme věnovat více a nabízet i různé druhy produktů šité na míru firmám, které podnikají v online prostředí. Na začátku pro nás bylo důležité najít silného a uznávaného partnera, proto jsme se spojili s jedničkou na českém trhu domén. Do budoucna navážeme spolupráci i s dalšími firmami působícími v tomto odvětví,“ odpovídá mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Pojistit si lze jen domény .CZ, a to pouze registrované na osoby či firmy se sídlem v Česku.

„Zloději vám mohou ukrást nejenom auto nebo věci z domu, ale i přístupové údaje k e-mailu, Instagramu, Facebooku, internetovému bankovnictví nebo ke své internetové doméně. Nejčastěji se pak hackeři pokouší doménu převést na jiného uživatele nebo ji zaregistrovat mimo Českou republiku. Jejímu skutečnému majiteli tak mohou způsobit velkou škodu,“ připomíná Bělina.

„Naše pojištění je určené pro všechny, kteří podnikají na internetu. Na ukradené doméně totiž může útočník spustit třeba podvodný e-shop nebo nabádat k instalaci zavirovaného software, aby si k sobě vzápětí přesměroval e-maily, na které začne odpovídat phishingem,“ vysvětluje Bělina.

Slavia nicméně píše, že vedle podnikatelů (typicky e-shopů nebo firemních webů) si mohou pojištění sjednat i soukromí uživatelé, kteří prostřednictvím domény vystavují fotografie a články, píší osobní blogy, magazíny, provozují webové galerie a podobně.

„Při ztrátě domény jste zpravidla na začátku dlouhého řetězce nepříjemností, které může pojištění zmírnit. V případě hackerských útoků musí nejednou zasáhnout policie nebo soud s předběžným opatřením. V takové situaci přijde vhod rychlá IT a právní asistence,“ říká mluvčí Slavia pojišťovny Václav Bálek.

„Asistenční a právní pomoc se kromě sporů o doménu zabývá také prevencí podvodů při jejím převodu, poradenstvím při uzamčení domény, jejím odebráním, ochrannými známkami a dědickým řízením. Pojistné plnění se může klientům hodit například při nápravě reputace či na úhradu dalších soudních sporů, pokud by kvůli jejich ukradené doméně někdo další přišel k úhoně,“ dodává mluvčí.


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek