Bytoví zloději řádí rok od roku víc

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 19. 8. 2008 | 2 komentáře
Bytoví zloději řádí rok od roku víc
Léto je časem prázdnin i vysoké aktivity bytových zlodějů. Některá, zvláště velká města jsou na tom z pohledu rizika vloupání hůře. Stále více lidí si to uvědomuje a své domácnosti lépe zabezpečuje a má je i dobře pojištěné, jak potvrzují pojišťovny.

Mít letní byt, v němž se dá strávit dovolená či víkendy, láká stále více Čechů. O jejich byty ve městech, které v létě zůstanou na řadu dnů a týdnů prázdné, se zase zajímají bytoví zloději.

V tomto ohledu jsou podle policejních statistik na tom zdaleka nejhůře lidé žijící v Praze, dále pak v Kolíně a Brně. Dlouhodobě nejmenší riziko vloupání je naopak na Jindřichohradecku, Pelhřimovsku a Svitavsku. Policejní statistiky i data od pojišťoven svědčí o tom, že počet krádeží v bytech v řadě obcí stoupá. Bezprostředně to souvisí s hustotou osídlení a anonymitou místa.

Nejvíce vloupání je podle Evy Svobodové z pojišťovny Uniqa ve velkých "anonymních" aglomeracích nebo naopak na samotách. „ Byty a rodinné domyse vykrádají o dovolených a překvapivě i o vánočních a novoročních svátcích, rekreační obydlí naopak mimo hlavní prázdninovou sezónu a víkendy,“ konstatuje Eva Svobodová a její slova potvrzuje také Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny ČPP: „Nejohroženějšími oblastmi pro vloupání je Praha, statutární města a samoty. Ostatní oblasti jsou tímto nebezpečím ohroženy méně.“

Dodržujte základní bezpečnostní pravidla

  • Neupozorňujte zbytečně na svou nepřítomnost v bytě okolí
  • Při odjezdu na dovolenou požádejte přátele, aby v době vaší nepřítomnosti na domácnost dohlédli
  • Nechte si vybírat poštovní schránku nebo přeposílat poštu
  • Nainstalujte si v bytě elektronická zařízení, která budou nepravidelně zapínat světa a udržovat zdaní obydleného bytu
  • Používejte vhodný bezpečnostní zámek

Podle Tomáše Hejdy z ČSOB Pojišťovny v Praze za roky 2002 až 2006 zloději za rok vykradli v průměru 255 bytů na sto tisíc obyvatel. To je ukazatel, který umožňuje srovnání rizikovosti v různých městech. Meziročně se v Praze zvýšil počet vloupání o 114,78 procenta. Největší nárůst loupeží zaznamenala Česká policie v Teplicích, kde počet vloupání stoupl o 174 procent. Nejmenší riziko vloupání je v Domažlicích, kde přepočet na sto tisíc obyvatel činí 28,5 krádeží. I zde ale počet vloupání meziročně vzrostl o téměř 150 procent (147,83 %).

Vysoký počet vloupání policie registruje také v Kladně, Teplicích a na Mostecku. Zajímavé srovnání nabízejí i červencové statistiky největší tuzemské pojišťovny. České pojišťovně podle tiskového mluvčího Václava Bálka ohlásilo pojistnou událost 928 Pražanů, 363 Středočechů, 194 Jihočechů ale jen 35 obyvatel Zlínska.

Nejméně se vykradení bytu mohou obávat nejen obyvatelé Domažlicka, ale také lidé žijící na Jindřichohradecku a v Rokycanech. V Mělníku a Písku se meziročně počet vloupání výrazně snížil. Počet vloupání se zde oproti předchozím letům pohybuje podle údajů ČSOP Pojišťovny na 70 procentech. V celkovém souhrnu bytaři stihli od letošního ledna do konce června vykrást v celé České republice už 2077 bytů a letní vloupačky toto číslo ještě navýší.

Anketa

Už vám někdy vyloupili byt či rekreační nemovitost?

S tím, jak přibývají počty vyloupených a jinak poškozených domácností, narůstají také škody, které pojišťovny vyplácejí svým klientům. „Klienti si stále více uvědomují, že by měli svůj majetek chránit. Lépe si tak majetek zabezpečují i sjednávají pojištění v dostatečném rozsahu, tzn. na pojistnou částku, která odpovídá hodnotě jejich majetku,“ poznamenává Václav Bálek z České pojišťovny. Navyšování pojistných částek ovšem souvisí podle Marka Vícha z Kooperativy s tím, jak si lidé lépe vybavují domácnosti. „Automatická pračka, sklokeramická deska, mikrovlnná trouba a myčka už jsou dnes v domácnostech standardem. A s vybavenějšími domácnostmi se pak lidé také věnují více zabezpečení objektů, pořizují si alarmy a kvalitnější bezpečnostní dveře či zámky,“ říká Vích.

Ačkoli některé typy zabezpečení jsou často nákladné, je už dnes možné podle Renaty Svobodové vysledovat, že klienti pojišťoven na ochraně svých domovů tolik nešetří jako dříve a pořizují si kvalitnější a důkladnější zajištění. Zlepšování zabezpečení domácností na druhou stranu ale podle Evy Svobodové pojistky zlevňuje. „A nejde jen o připojování objektů na elektronické zabezpečovací zařízení, ale rovněž o širší využití příslušných plemen psů k ochraně soukromého majetku a bezpečnosti,“ dodává Eva Svobodová.

Jak máte zajištěný byt proti různým rizikům vy? Myslíte si, že je třeba pořádné zabezpečení a pojistka nebo naopak stačí jen základní či žádné? Podělte se o zkušenosti a názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

23. 7. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

Před dovolenou se vyplatí kromě balení kufrů věnovat čas i vlastní domácnosti, která zůstane na pár týdnů prázdná. Ušetřit se tím dají nemalé peníze za vodu a elektřinu a předejít se... celý článek

Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

11. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

Od července musí mít každý nově postavený rodinný dům a rekonstruovaná chata či chalupa hasicí přístroj a hlásič požárů. To ovšem není jediná povinnost, kterou vlastníci nemovitostí... celý článek

Na co si dát pozor při pojištění chaty

6. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Na co si dát pozor při pojištění chaty

Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

28. 12. 2007 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

Pojišťovny prý dovedou pojistit leccos. Jejich klienti se ale také pokoušejí leccos neuvěřitelného pojišťovnám vykázat jako škodu. Často je to boj kdo s koho, při němž se jedná i o... celý článek

Partners Financial Services