Financování péče ve stáří nemůže zůstat jen na státu

PR článek | rubrika: FINEXPO | 16. 5. 2022 | 1 komentář
Populace stárne. Během čtyřiceti let se pravděpodobně ztrojnásobí počet lidí, kteří nebudou s to se o sebe postarat, a vznikne jim tak nárok na státní příspěvek na péči. V systému nebude dost prostředků a bude potřeba do něj dostat nové zdroje. Česká asociace pojišťoven chce proto na téma dlouhodobé péče vyvolat veřejnou debatu, ze které vzejdou konkrétní řešení.
Financování péče ve stáří nemůže zůstat jen na státu

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Pojišťovny si uvědomují demografické změny a postupný nárůst počtu osob, které ve stáří nebudou soběstačné. A cítí, že se musí stát součástí řešení problému – ideálně tak, aby vhodně doplňovaly státní politiku. Stát má v organizaci systému péče pochopitelně hlavní slovo, v tom mu pojišťovny nechtějí a nebudou nijak konkurovat. Chtějí ale napomoci přinést do systému další zdroje a rozšířit stávající nedostatečné možnosti.

Péče o nesoběstačné členy rodiny nebo blízké osoby je téma velmi známé pro každého z nás. Průzkumy veřejného mínění ukázaly, že soukromé pojištění dlouhodo­bé péče by považovalo za dobrý nápad až 60 procent respondentů. To je suverénně nejvíc ze všech typů možných zdravot­ních či sociálních připojištění, například několikanásobně víc, než je poptávka například po nadstandardních službách při pobytu v nemocnici.

Inspirace ze zahraničí

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že pojiš­ťovny mohou být součástí řešení problému stárnoucí populace, ať už prostřednictvím životního pojištění, penzijního připojiště­ní, nebo soukromého zdravotního pojiště­ní. Na půdě České asociace pojišťoven se již zabývaly reálností přípravy produktu pojištění dlouhodobé zdravotní péče ve stáří nebo, chcete-li, pojištění ztráty soběstačnosti.

Demografické předpovědi jsou opravdu alarmující. Vlivem stárnutí populace se v následujících 15 až 20 letech při zacho­vání současných podmínek zdvojnásobí a do čtyřiceti let ztrojnásobí počet osob, které budou nesoběstačné a jimž vznik­ne nárok na příspěvek na péči od státu. Z dnešních přibližně 360 tisíc se dostane­me kolem roku 2060 na 1,1 milionu lidí pobírajících příspěvek na péči. Nedostatek kapacit i financí se bude prohlubovat a bude potřeba do systému dostat nové zdroje.

Jen státní pomoc nestačí

Za této situace Česká asociace pojišťoven přišla s iniciativou, jejímž cílem je vyvolat na téma dlouhodobé péče veřejnou debatu, která vyústí v konkrétní návrhy opatření. Například, zda by součástí řešení nemělo být pojištění dlouhodobé péče, které by za­pojilo soukromé zdroje – bez nich se totiž sektor neobejde. Stát by zase mohl přispět formou určitých daňových pobídek.

Soukromá participace na financování zdravotní péče je velmi potřebná, protože otevírá daleko širšímu počtu lidí naději na důstojnou, dostupnou a kvalitní péči bez zásadních dopadů na jejich rodiny, bez úplatků a beze strachu o budoucnost.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services