Nejoblíbenější pojistné podvody

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 13. 6. 2008
Nejoblíbenější pojistné podvody
Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody s pojištěním aut a často se neprávem uplatňují i živelní škody.

Od auta odešel jen na chvíli. Když se vrátil, nebylo tam ani autorádio ani ostatní osobní věci. Tak popisoval majitel postarší škodovky krádež v pojišťovně, u níž má havarijní pojistku. Lupiči prý otevřeli dveře, aniž by rozbili okno. Na první pohled případ vypadal jako spousta jiných. Detektivové pojišťovny dokonce objevili ukradené věci v jedné ze zastaváren. „Jenže pak přišli na to, že je tam poškozený odnesl sám,“ vzpomíná na odhalený pojistný podvod mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Podobných, i mnohem složitějších případů řeší každoročně v českých pojišťovnách tisíce.

Každý rok vyšetřují pojišťovny více pokusů o pojistné podvody a podávají více trestních oznámení. Podvádět se snaží nejen soukromé osoby, ale i podnikatelé a především organizované skupiny. „Ty dokonce pojistný podvod přímo živí,“ tvrdí mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová a dodává: „Podvodného jednání sice v pojištění přibývá, ale také se daří jejich aktivity rozkrývat díky specializovaným pracovištím velkých pojišťoven“.

Pojistné podvody v ČR v roce 2007

Obor pojištění Počet případůVýše nárokovaných plnění
(v tis. Kč)
Výše prokázaných hodnot
(v tis. Kč)
Pojištění vozidel3 359443 342269 593
Pojištění Přepravy1537 2314 955
Pojištění majetku a odpovědnosti654316 837216 617
Pojištění osob52038 62232 803
Celkem4 548836 032523 968
Zdroj: ČAP

Většina oslovených tuzemských pojišťoven shodně tvrdí, že letos řeší až o padesát procent více případů než loni. Například v České pojišťovně stihli za první čtvrtletí letošního roku odhalit tolik podvodníků, jako loni za celé pololetí. Jen za první tři měsíce letos jejich detektivové uzavřeli přes 353 pojistných podvodů, čímž podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka zabránili vyplacení pojistného plnění za více než 97 milionů korun. Ve více než polovině případů se jednalo o pojistky na auta a majetek, velkou část nárokovali i podvodníci v souvislosti s lednovou vichřicí Emma.

Nejvíce se podvádí s motorovými vozidly. Podle celkových údajů z České asociace pojišťoven bylo těchto podvodů loni 3 359 za téměř 270 milionů korun. Typické bývá fingování a navyšování škody či předstírané ukradení vozidel. „Jedná se například o vozidla, která byla v minulosti značně poškozená při dopravní nehodě, později byla odprodána a s minimální investicí „opravena“ do původního stavu. Majitelé si pak taková auta pojistí jako „nepoškozená“ a vzápětí jim je někdo odcizí,“ líčí praxi podvodníků Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

Další z častých podvodů u neživotních pojištění bývají podle likvidátorů živelné škody po vichřici, povodních, či úmyslně založených požárech objektů pojištěných na mnohonásobně vyšší částky. Poslední z uvedených případů řešili experti České pojišťovny i v případě dvou odchoven prasat na Pardubicku. Ty měly hodnotu 3,5 milionu korun, a když vyhořely do základů, chtěl majitel čerpat pojistku na pětinásobnou hodnotu. Majitel prasečince se nakonec musel spokojit s částkou odrážející skutečnou hodnotu původního objektu.

Pojistné podvody v ČR letos a loni

objasněné pojistné podvody
od začátku 2007
objasněné pojistné podvody
od začátku 2008
Nejvíce se šetří podvody u
Allianz 388
(5 měsíců 2008)
428
(5 měsíců 2008)
havarijního pojištění vozidel
povinného ručení
pojištění majetku
podnikatelská pojištění (poj.zásilek atd.)
Česká pojišťovna739 případů za 264 milionů korun (celý rok 2007)97 milionů Kč
1.čtvrtletí 2008
přes ½ tvoří pojištění motorových vozidel a majetku
letos pak podvody i v souvislosti s lednovou vichřicí Emma
ČPP 45
za 1.čtvrtletí 2007
67 za 1.čtvrtletí 2008 fingování a navyšování škody
odcizení vozidel poškozených v minulosti
andtidatování pojistných smluv
fingování pojistných úrazů
Generali336 šetření,
15 trestních oznámení
(celý rok 2007)
pojištění motorových vozidel plánované organizovanými skupinami
úrazová pojištění
Kooperativa142 šetření za 20 mil. Kč
1.čtvrtletí 2007

3000 šetření,
úspora 80 milionů Kč
200 za 30 milionů Kč90 % pojištění motorových vozidel
životní pojištění
UNIQA350 za 20 milionů Kčaž 2/3 pojištění motorových vozidel
(fingovaná krádež auta, nehoda, navýšení deklarované škody)
Podvody k živelným událostem
Cestovní pojištění
Úrazové pojištění
Pojištění přepravy
Pojištění denních dávek při léčení

Přibývá i podvodů u životních pojistek. Podle ČAP jich pojišťovny řešily loni zhruba pět set. To je osmina ze všech zkoumaných pojistných podvodů v Česku. V Kooperativě nyní podle mluvčího pojišťovny Marka Vícha řeší případ, kdy si jistý muž uzavřel životní pojištění na pět milionů korun pro případ smrti. Pojištění sjednal ve prospěch firmy registrované v zahraničí, aby od ní získal úvěr. Po určité době byl muž nalezen mrtvý ve Vltavě. Ukázalo se, že šlo o nemajetného bezdomovce, který úvěr nikdy nedostal. „Někteří klienti se také v poslední době uchylují k sebepoškozování v rámci úrazového nebo životního pojištění, a to v zájmu získat pro sebe nebo své blízké finanční prospěch,“ zmiňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa. V některých případech je prý patrná i spolupráce ze strany lékařů, kteří vyplňují příslušné doklady pro pojišťovnu. Stále častěji se objevují podvody z pojištění denních dávek po dobu léčení, které klienti uzavřou před plánovaným operačním zákrokem a vydávají ho potom za akutní.

Anketa

Znáte někoho ve svém okolí, komu prošel pojistný podvod?

Pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) za loňský rok vyšetřovaly celkem 4548 pojistných událostí, u kterých měly podezření na pojistný podvod. Podle Pavla Východského ze Sekce prevence pojistného podvodu ČAP roste objem zachráněných prostředků: „Díky stále dokonalejším systémům určeným k analýze informací a filtrování podezřelých souvislostí jsou pojišťovny schopny odhalit velké množství pojistných podvodů již v jejich zárodku. Podle Východského jim v tom také pomáhá výměna informací mezi pojišťovnami. Tu by mohl v budoucnu ještě zlepšit zvažovaný registr pojistných podvodů. Jen vloni tak podvod prokázaly u případů v celkové pojistné hodnotě přes půl miliardy korun, uvádí zpráva ČAP. Ztráty z nevyřešených nebo neobjevených podvodů Češi zatím příliš neuvádějí, Evropská pojišťovací a zajišťovací federace za celý evropský region ale tuto sumu odhaduje ročně na více než osm miliard EUR.

Jaké máte zkušenosti se šetřením pojistných událostí? Setkali jste se už někdy s detektivy pojišťoven? Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při pojištění chaty

6. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Na co si dát pozor při pojištění chaty

Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

28. 12. 2007 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

Pojišťovny prý dovedou pojistit leccos. Jejich klienti se ale také pokoušejí leccos neuvěřitelného pojišťovnám vykázat jako škodu. Často je to boj kdo s koho, při němž se jedná i o... celý článek

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

29. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

Když pojišťovny zamezí pojistným podvodům, třeba prostřednictvím centrální databáze pojistných událostí, může se důvěryhodným klientům snížit cena pojištění, říká v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Proč platíme dražší povinné ručení

5. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Proč platíme dražší povinné ručení

Letos jezdí po Česku téměř šest milionů automobilů, které jsou kryté povinným ručením, přesto několik procent majitelů aut si troufá jezdit stále bez něj. Kvůli nim platí oněch šest... celý článek

Partners Financial Services