Pillow spouští pojištění úrazu a nemoci. Láká na jednoduchost

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 27. 4. 2021 | 2 komentáře
Pillow spouští pojištění úrazu a nemoci. Láká na jednoduchost

Zdroj: Shutterstock

Pojišťovna Pillow rozšířila nabídku o pojištění úrazu a nemoci. Slibuje jednoduché podmínky pojištění bez skrytých kliček a háčků nebo nejnižší cenu pro aktivní a zdravé lidi. Po pojištění aut, s nímž Pillow přišla před rokem, jde o její druhý produkt.

Pojištění úrazu a nemoci od Pillow neobsahuje žádnou kapitálovou či investiční složku. „Pro tvorbu úspor jsou na trhu mnohem výhodnější produkty než pojištění,“ připomíná Jakub Strnad, zakladatel Pillow pojišťovny.

Zájemci o pojištění získají na webu Pillow konkrétní kalkulaci během minuty. „Zatímco možnost spočítat si cenu pojištění vozidla online nabízí většina pojišťoven, pojištění osob je skutečnou Popelkou,“ říká Martin Podávka, spoluzakladatel Pillow pojišťovny. Pillow podle něj spočítá cenu pro libovolnou kombinaci pojištění pro případ invalidity, pracovní neschopnosti, závažných onemocnění, trvalých následků úrazu, zlomenin a dalších situací. „Součástí kalkulace je i chytrý algoritmus, který na základě zadaných informací doporučí optimální nastavení pojištění“ dodává.

Narozdíl od většiny konkurentů umožňuje Pillow sjednat si online také samotnou smlouvu. To doteď nabízely jenom tři pojišťovny na trhu – Kooperativa (Flexi Risk), Komerční pojišťovna (Mutumutu) a Pojišťovna VZP. „V případě Pojišťovny VZP se jedná o produkty, které nepojišťují všechny důležité životní situace, schází například smrt následkem nemoci nebo invalidita. Zbylé dvě pojišťovny – a nově i Pillow – nabízí pojištění zahrnující všechna základní rizika,“ upřesňuje Podávka.

„Tradiční produkty pojištění osob mají dlouhé a pro průměrného spotřebitele nesrozumitelné podmínky. Pro běžného klienta, ale i poradce, je nemožné vše přečíst a pochopit,“ připomíná Strnad. Pillow proto láká na to, že radikálně zjednodušila všechny potřebné dokumenty. „Pojistná smlouva je na jedinou stranu a samotné podmínky jsme zkrátili desetkrát proti tradiční konkurenci,“ říká.

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

„Nejnižší cenu získávají nekuřáci. A pokud mají navíc svou váhu pod kontrolou, platí až o polovinu méně než lidé, kteří se o své zdraví nestarají,“ přibližuje Marcel Beno, matematik a třetí ze spoluzakladatelů. Není přitom potřeba sdílet s pojišťovnou například informace o uběhnutých kilometrech.

Pillow od listopadu 2019 navazuje na První klubovou pojišťovnu, která na trhu působila od září 2015. Vede ji Jakub Strnad, předtím dlouholetý šéf pojišťovny Allianz. Pojištění v Pillow si může sjednat prakticky kdokoliv, zatímco Klubovka fungovala na základě členství a jejím klientem se v zásadě mohl stát jenom ten, koho pozval některý ze stávajících. Většinovým vlastníkem Pillow je od loňského roku finanční skupina RSJ.

První produkt, s nímž Pillow přišla před víc než rokem, je podle Podávky úspěšný: aktuálně je pojištěno 35,5 tisíce vozidel. Jak to vypadá s dalšími plány? „Jako třetí produkt je teď na řadě majetkové pojištění včetně odpovědnosti, do podzimu bude klientům k dispozici,“ upřesňuje Podávka. V první polovině příštího roku má přijít na řadu cestovní pojištění.

při vstupu na trh mluvili zástupci Pillow také o pojištění nemoci a úrazu. Pillow má z dřívějška (po Klubovce) licenci pro oblast neživotního pojištění, podle unijních pravidel účinných od roku 2012 tak současně nemůže mít povolení pro životní pojištění. Evropská směrnice nicméně uvádí mezi druhy neživotního pojištění mimo jiné i úrazy a nemoc.

Podle Strnada se pod to vejde i pojištění pro případ smrti, která vždycky nastává v důsledku nemoci nebo úrazu. „Je vidět, že nabídnout kompletní pojištění osob pro případ úrazu i nemoci může i neživotní pojišťovna. Přesto to zatím nikdo v Evropě nevyužil, česká Pillow pojišťovna je první,“ říká.

V praxi jsou u „pojištění smrti“ podle životního a neživotního pojištění rozdíly. Z tabulky je vidět, že český občanský zákoník více chrání klienty s životním pojištěním. Neživotní pojišťovna se však může některých práv vzdát nebo rozšířit některé nároky pojistníka či pojištěného.

„Klient může smlouvu ukončit ke každé platbě pojistného. Stačí nám dát vědět dva týdny před platbou, zatímco ostatní pojišťovny mívají zákonných šest týdnů. Naopak my jako pojišťovna jsme se u závažných rizik vzdali práva na výpověď – nemůžeme ukončit smrt úrazem/nemocí, invaliditu, závažné nemoci, trvalé následky nemoci,“ upřesňuje Podávka.

Jak se liší pojištění smrti (podle občanského zákoníku)

 

Životní pojištění

 

Neživotní pojištění úrazu a nemoci

Základní rozdíly dané zákony

 

Pojišťuje se stav uvedený v pojistných podmínkách. Není důležitá příčina tohoto stavu. Pojistnou událostí je např. smrt. (§ 2833 – 2843)

Pojišťuje se stav popsaný v podmínkách, který nastal následkem nemoci nebo úrazu. Pojistnou událostí je např. úraz s následkem smrti. (§ 2844 – 2848)

Promlčení

Desetiletá promlčecí lhůta

Tříletá promlčecí lhůta

Odstoupení pojistníka

Do 30 dnů od sjednání

Do 14 dnů od sjednání

Obmyšlená osoba

Pojištění osob § 2829

Pojištění osob § 2829 (shodná úprava)

Přerušení pojištění

Defaultně: nepřerušuje se

Defaultně: přerušuje se

Pojišťovna může upravit v podmínkách

Výpověď po pojistné události

Ze strany pojistitele není možná

Možná do tří měsíců po poj. události

Pojišťovna se může práva vzdát v podmínkách

Výpověď ke konci pojistného období

Ze strany pojistitele není možná

Možná bez uvedení důvodu ke konci pojistného období

Pojišťovna se může svého práva vzdát v podmínkách

Výluka sebevraždy

Možnost pojistitele neposkytnout pojistné plnění, pokud pojištění netrvalo alespoň dva roky před sebevraždou. 

Bezprostřední příčinou smrti je úrazový děj. Právo odmítnout pokud „si úmyslně ublížil na zdraví“

Pojišťovna může stanovit právo na výplatu v podmínkách, např. po 2 letech trvání pojištění

Prohlášení za mrtvého – důkaz smrti

(např. zřícení letadla do oceánu)

Ano, pojištěn stav smrti

Ano, pojištěno jako smrt následkem úrazu

Prohlášení za mrtvého – domněnka smrti (zmizení pojištěného neznámo kdy a kde)

Ano, pojištěn stav smrti

Nepojištěno, není známa příčina smrti

Zdroj: Pillow pojišťovna

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services