Tajemný muž s modelem. Babiše varoval šéf pojišťovny

pk | rubrika: Aktuality | 18. 10. 2020 | 5 komentářů
Tajemný muž s modelem. Babiše varoval šéf pojišťovny
Pavel Řehák
Zdroj: Direct

Vládní politici o něm mluví už od jara. Tajemný muž, který tehdy „zachránil Česko“. V březnu přišel za ministrem vnitra Janem Hamáčkem s excelovou tabulkou, která pak vládu přiměla jednat. Modelům nakonec uvěřil i premiér Andrej Babiš.

Tajemného muže zmínil předseda vlády i v minulém týdnu, když zmateně odpovídal na otázky novinářů, proč se před podzimními volbami bránil rychlejším opatřením proti druhé vlně. „V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten samý člověk, ale už přišel v nějakém čase. A ti, kteří měli přijít, nepřišli,“ vysvětloval Babiš.

Identitu „muže s modelem“ teď odtajnila kniha Pandemie od Michala Kubala a Vojtěcha Gibiše. Je jím pětačtyřicetiletý Pavel Řehák, bývalý ředitel České pojišťovny, který před pár lety oživil značku pojišťovny Direct a od té doby jí šéfuje. Až doteď si přál zůstat v anonymitě, pro autory knihy ale podrobně odvyprávěl, co se v březnu stalo.

V sobotu 7. března usedl Řehák ve své pracovně k počítači. Chtěl vědět, kdy by teoreticky mohla stejná situace jako v Itálii nastat i v Česku. Když si své projekce v Excelu protáhl až do konce měsíce, vyděsilo ho to. A obrátil se na Hamáčka, kterého jako jediného ve vládě znal osobně. Brzo se ukázalo, že stát žádné jiné modely nemá. 

Podrobnosti popisuje web Seznam Zprávy a především pak zmíněná kniha, která vychází v pondělí 19. října. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

21. 10. 2020 | Petr Kučera | 44 komentářů

Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

Podnikatelé mohou opět žádat o takzvaný kompenzační bonus, tedy paušální příspěvek od státu. Má jim aspoň symbolicky nahradit část ztrát, které jim vznikly kvůli koronavirovým omezením. celý článek

Už jsou spolu. Uniqa dokončila převzetí Axy

16. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Už jsou spolu. Uniqa dokončila převzetí Axy

Rakouská skupina Uniqa dokončila převzetí společností Axa na trzích střední a východní Evropy. Transakci za zhruba jednu miliardu eur společnosti oznámily už v únoru, transakci mezitím... celý článek

Odklad splátek končí. Jak to bude dál?

3. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Odklad splátek končí. Jak to bude dál?

Když budete v problémech, ozvěte se, domluvíme se na snížení splátek. To vzkazují banky lidem, kteří od listopadu opět musí splácet své půjčky. Problémových klientů ale nebude mnoho,... celý článek

Partners Financial Services