Pojišťovny loni vybraly více peněz, jedničkou je Kooperativa

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 29. 1. 2020 | 1 komentář

Pojišťovny loni vybraly na pojistném 136,7 miliardy korun, což je meziročně o 5,7 procenta více. Životní pojištění stouplo o 2,6 procenta na 45,12 miliardy, neživotní pojištění o 7,3 procenta na 91,6 miliardy. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

U životního pojištění pokračuje pokles počtu smluv. Na konci roku 2019 jich bylo aktivních 5,14 milionu, tedy o 73 tisíc méně než o rok dříve.

Hrajte na jistotu

Klesá i počet nově uzavřených smluv běžně placeného pojištění. V roce 2019 pojišťovny sjednaly 457 tisíc nových smluv, s pojistným 5,16 miliardy korun, zatímco za rok 2018 se jednalo o 523 tisíc smluv s pojistným 5,56 miliardy.

Trh s životním pojištěním se tak výrazně zklidnil oproti minulým „divokým“ rokům. V letech 2011 a 2012 bylo během jednoho roku uzavřeno zhruba 900 tisíc nových smluv životního pojištění a zároveň zhruba 1 milion jich bylo ukončeno. V roce 2019 jsme byli na polovině těchto čísel a ve srovnání s rokem 2018 poklesl počet smluv nového obchodu i počet ukončených smluv jednotně o 13 procent.

Povinné ručení loni vzrostlo o 8,3 procenta a pojišťovny na něm vybraly 25,1 miliardy korun. Počet pojištěných vozidel vzrostl o 3,4 procenta a průměrné pojistné tak stouplo o pět procent. Pojišťovny tedy zdražovaly.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Podle České asociace pojišťoven ale průměrná škoda u povinného ručení roste stále rychleji než je tempo zdražování, a to přibližně o sedm procent u škod na majetku a o osm procent u škod na zdraví.

Průměrná škoda z povinného ručení na majetku loni dělala 45 tisíc korun a újma na zdraví 400 tisíc. U havarijního pojištění průměrná škoda na majetku loni činila 28 tisíc korun.

Havarijní pojištění si udržuje desetiprocentní tempo růstu a pojišťovny na něm loni vybraly 22,1 miliardy korun.

Majetkové a odpovědnostní pojištění dosáhlo předpisu pojistného 12,4 miliardy, což je meziročně o 6,2 procenta více. Podnikatelská pojištění rostla o 5,5 procenta na 20,2 miliardy.

Jedničkou na pojistném trhu byla v roce 2019 Kooperativa pojišťovna s předepsaným pojistným ve výši 32,5 miliardy korun a meziročním růstem o 1,8 procenta. Druhá skončila Generali Česká pojišťovna (28,1 miliardy a 1,3 %) a třetí Allianz (14,5 miliardy a 11,1 %).

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 1 komentář

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services