Na pojišťovny a penzijní společnosti bude dohlížet nový odbor ČNB

jih | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2019

V České národní bance vznikne v rámci sekce dohledu nad finančním trhem nový odbor dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi, který tuto agendu od 1. října 2019 vyčlení z odboru dohledu obezřetnosti.

„Vedle sebe tak budou fungovat dva odbory zabývající se obezřetnostním dohledem na dálku – jeden nad bankami a druhý nad pojišťovnami a penzijními společnostmi,“ upřesnila Markéta Fišerová, mluvčí ČNB.

Dosavadní odbor dohledu obezřetnosti, který dohlížel na sektory bank, pojišťoven a penzijních společností, se po rozdělení agendy přejmenuje na odbor dohledu nad úvěrovými institucemi. Jeho činnost bude zaměřena na dohled nad činností bank a družstevních záložen.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Nový odbor dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi povede Karla Voráčková, o jejímž jmenování do funkce ředitelky odboru rozhodla bankovní rada. Ředitelkou odboru dohledu nad úvěrovými institucemi zůstává dosavadní ředitelka odboru dohledu obezřetnosti Marcela Gronychová.

Karla Voráčková vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. V ČNB působí od roku 2015 a od roku 2017 vede referát dohledu nad pojišťovnami a penzijními společnostmi. V minulosti byla zaměstnána ve společnosti KPMG Česká republika Audit.

Nový odbor finančního výzkumu

Od začátku října také bude povýšen referát finančního výzkumu sekce finanční stability ČNB na odbor finančního výzkumu v rámci zmíněné sekce. Ředitelkou nově vzniklého odboru se stane Simona Malovaná.

„Zřízení odboru finančního výzkumu potvrzuje rostoucí význam výzkumu v oblasti finanční stability v České národní bance. Tento výzkum slouží jako podpora při rozhodování o nastavení makroobezřetnostní politiky,“ vysvětluje Fišerová.

„Do budoucna lze očekávat, že vývoj v oblasti systémového rizika, zátěžových testů, nástrojů makroobezřetnostní regulace a jejich interakce s dalšími politikami centrální banky přinesou řadu otázek, kterým bude potřeba se věnovat nejen z analytického, ale i výzkumného hlediska,“ dodává mluvčí.

Tip: Kde se nejlíp žije? Česko předběhlo USA, ukazuje žebříček

Šéfka nového odboru Simona Malovaná absolvovala doktorské studium ekonomie na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde jako externista pokračuje v pedagogické činnosti. Od svého nástupu do ČNB v roce 2014 se věnuje výzkumu v oblasti finanční stability, analýzám rizik spojených se zadlužeností domácností a otázkám koordinace měnové a makroobezřetnostní politiky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services