Pozor na výluky a výši pojistného. Kdy a proč nám životní pojištění nepomůže?

PR článek | rubrika: PR Článek | 29. 4. 2019
Bez dobrého životního pojištění by neměl být ten, na jehož příjmech je závislá další osoba. Osud je nevyzpytatelný a je zcela nemožné odhadnout, jaká životní událost nás postihne a jaká se nám obloukem vyhne. Pokud dojde na nejhorší, je zapotřebí zajistit své blízké. Jakých největších chyb se ale můžete při sjednání životka dopustit?
Pozor na výluky a výši pojistného. Kdy a proč nám životní pojištění nepomůže?

Životní pojištění tu není jen pro případ smrti, kdy po živiteli rodiny zůstane manželka s dvěma dětmi bez prostředků, vhod přijde i v situacích, kdy se dostanete do pracovní neschopnosti a nemáte na splácení hypotéky či jiných dluhů.

U životního pojištění myslete hlavně na sebe, děti životko nepotřebují

Jednou z největších chyb je, že lidé pojišťují děti, avšak na sebe zapomínají. Přitom sjednat životní pojištění potomkům je zcela zbytečné. U dětí jsou největší rizika způsobená úrazem, proto je vhodné dát raději přednost úrazovému pojištění. Navíc na příjmech dětech obvykle není nikdo závislý.

U dospělých je pak velkým nešvarem smlouva nastavená jako úrazová, což je také špatně. Lidé mnohem častěji volí pojištění pro případ smrti úrazem, protože pojištění pro případ smrti z jakýchkoliv příčin je dražší verzí pojistky. Přitom ale ze statistik jasně vyplývá, že nejčastější příčinou úmrtí u nás je:

  • infarkt myokardu,
  • nádorové onemocnění.

Podhodnocená pojistka vám je k ničemu. Jak ji správně nastavit?

Velkou chybou při nastavení životního pojištění je, že výše pojistného neodpovídá příjmům. Pokud tak chcete ušetřit a pojistné si snížíte na minimum, nepočítejte s žádným velkým krytím. To samé platí i u ostatních typů pojistek. Chcete-li si pojistit domácnost, je nutné pojistné stanovit na základě celkového vybavení, jestliže hodnotu vaší domácnosti podceníte, v případě pojistné události dostanete od pojišťovny jen almužnu.

A jak nastavit výši pojistného u životka? Platí pravidlo, že: „Platba by se měla rovnat zhruba 5 % vašeho příjmu.“ Vaše měsíční mzda činí 25 000 Kč? Pak by se pojistné mělo pohybovat kolem 1 250 Kč. Jen tak si v případě rizika zachováte svou životní úroveň.

POZOR: Pokud v průběhu trvání pojistné smlouvy povýšíte nebo si prostě jen polepšíte v příjmech, je zapotřebí smlouvu aktualizovat. 

Jakých dalších častých chyb se lidé dopouští při sjednání životního pojištění?

  • Zapomínají na výluky ze smlouvy.
  • Dávají přednost krátkodobým rizikům před dlouhodobými.
  • Životko sjednávají bez rizik jako formu spořicího produktu.

Při uzavírání smlouvy o životním pojištění si velmi dobře rozmyslete, zda chcete, aby vás pojistka chránila před riziky nebo pomáhala vytvářet úspory! Chcete-li investovat, vsaďte na celou řadu jiných vhodnějších produktů, jako jsou například podílové fondy, spořicí účty nebo stavební spoření.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services