Česká pojišťovna z řady životních pojistek nabízí jen Dynamik

Věra Tůmová | rubrika: Příloha | 9. 1. 2008 | 6 komentářů
Česká pojišťovna z řady životních pojistek nabízí jen Dynamik
V malinké kanceláři pojišťovny sedí nejistá slečna, která nepůsobí příliš fundovaným dojmem, což se později i potvrdí. Když zjistí, že se ptáme na životní pojištění, tváří se, že si není jistá, co chceme a co má s námi dělat. Její kolega, starší úředník, přichází o něco později a radí jí přes celou místnost. Ačkoli to vypadá, že životnímu pojištění rozumí, do konzultace se příliš nezapojuje.

V malé pobočce České pojišťovny nedaleko náměstí I. P. Pavlova mladá úřednice ihned nabízí jen jeden z produktů životního pojištění. Zatím sice o nás neví vůbec nic, ale už připravuje kalkulaci. Během doby, kdy v počítači vyplňuje formulář, se zeptá jen na věk, rodné číslo a profesi. Patrně ji to stačí, protože za chvilku předkládá dvě varianty nabídky na investiční pojištění Dynamik a Dynamik Plus. Když se ptáme, zda to je to jediné, co doporučuje a zda ještě existuje jiný typ pojištění, dozvíme se, že toto je opravdu to nejlepší, co mají. „Tyto pojistky doporučujeme, protože je možné kdykoli v budoucnu je přenastavit podle změn v osobním životě. Například když si vezmete hypotéku, tak se dá vinkulovat ve prospěch hypoteční banky, nebo dětí,“ vysvětluje úřednice.

Během krátké konzultace vysvětluje referentka možnosti nastavení pojistné částky, využití daňového zvýhodnění a úrazového pojištění. Podrobnosti o životních pojistkách se ale vztahují výhradně k navrhovaným produktům. Ty jsou sice relativně vyčerpávající, o ostatních pojistkách nepadne ovšem ani slovo.

Nabídka má následující parametry. U pojištění Dynamik bychom měsíčně platili 1 200 korun (1 045 Kč  ŽP, 155 Kč úrazové pojištění dospělých). Pojištění na 26 let. Pojistná částka pro případ smrti/dožití  50 000 Kč. Zhodnocení vložených prostředků 3 - 3,5 %. Varianta Dynamik Plus se liší pouze orientačním zhodnocení investovaných prostředků, které by se mělo pohybovat kolem šesti procent. Plnění z úrazového pojištění se vyplácí až po ukončení léčby, aby se vědělo, jaké budou trvalé následky.

Jako hlavní doporučení, proč si vybrat Dynamik Plus, makléřka uvádí: „Toto investiční životní pojištění má tu výhodu, že si samo začne vydělávat a pak vám i spoří.  Dynamik Plus mám i já a přijde mi opravdu dobré, takže bych vám je doporučila. Lze na něj i mimořádně vkládat peníze navíc a ty mohu maximálně dvakrát ročně vybrat.“

Na volbu konkrétních podílových fondů v rámci nabízeného investičního životního pojištění má pojišťovna podle poradkyně investiční dotazník, který mi může pomoci se rozhodnout, jak investovat. „Na to máme formulář, ten vyplníte a podle toho, jak vám vychází, se určí, jaký jste typ, a pak se vám nabídne příslušný fond. Je ale na vás zda to schválíte. Nebo se můžete třeba podívat do nějakých časopisů o fondech. Já do toho nedělám, tak vám neporadím,“ dodává úřednice.

Zhodnocení:
První dojem – klient přišel nevhod a moc o něj nestojí – vydrží po celou dobu konzultace.
V průběhu rozhovoru se o detaily kromě věku (rodného čísla) a profese z momentální životní situace klientky úřednice nic nedozvěděla, protože se na nic jiného nezeptala. Ani nevysvětlila, co je důležité pro kalkulaci dobré životní pojistky, aby jí to klientka případně mohla sama sdělit. O dalších typech životního pojištění se rovněž vůbec nezmínila.

Pojištění, zdá se, je navrženo jen jaksi formálně. Poskytnuté informace klientovi neumožňují se zodpovědně rozhodnout ani produkt srovnat s konkurenčními produkty.

Doporučení:
Do České pojišťovny se vypravte v případě, že téměř přesně víte, co chcete a jak pojistit, podobně jako v pojišťovně Uniqa či Generali.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2013 10:01, Ing. Josef Kulhánek

Před 10ti lety jsem uzavčel s "Českou" pojišťovnou pojištění Dynamik. Ročně jsem ukládal 8 000,- Kč. Po skončení smlouvym jsem ji ukončil a obdržel 64358,- Kč opravdu "velmi výhodné".
Kulhánek

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 2. 2008 20:28, lojza

nechci se zastávat pracovnice ČP ale článek by mi jako laikovi asi moc nepřinesl, jsem finanční poradce a vím že v každé firmě (pojišťovně, bance, úřadu) jsou dobří a špatní pracovníci, pokud by měl článek mít nějakou vypovídající hodnotu muselo by být otestováno mnohem více pracovníků z každé pojišťovny, je nepochybné že bohužel "kolegyně" neodvedla dobrou práci ale nedá se podle toho určit zda je produkt nebo úroveň poradců v celé pojišťovně dobrý nebo špatný. a to platí myslím pro všechny, ať už v dobrém nebo špatném zmíněné firmy

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojišťovny klientům při koupi životního pojištění moc nepomůžou

8. 1. 2008 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Pojišťovny klientům při koupi životního pojištění moc nepomůžou

Kdo uvažuje o sjednání životní pojistky, měl by si koupi pořádně promyslet a prostudovat co nejvíce informací. Spoléhat se na to, že v pojišťovnách se vše potřebné dozví od jejich zaměstnanců,... celý článek

Výpočet pojistného pro případ smrti u IŽP

14. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Na kolik přijdou poplatky a nárok na odkupné u IŽP

14. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Partners Financial Services