Zdravotní pojišťovny. Přehled bonusů a návod, jak přestoupit

Na změnu zdravotní pojišťovny je čas do konce září. Poradíme, jak na to. Zároveň vás seznámíme s příspěvky na zdravotní pomůcky nebo prevenci, které tuzemské pojišťovny nabízí.
Zdravotní pojišťovny. Přehled bonusů a návod, jak přestoupit

V Česku je sedm zdravotních pojišťoven. Přejít od jedné k druhé jde jednou za dvanáct měsíců, přestup ovšem není možné provést kdykoli. Klientem jiné zdravotní pojišťovny se člověk může stát vždycky od začátku pololetí, tedy v lednu a v červenci. Změnu je navíc potřeba řešit s dostatečným předstihem: nejpozději tři měsíce před možným termínem přestupu.

Proto – kdo chce k nové zdravotní pojišťovně od ledna, musí si podat přihlášku do konce září. Jak přestup probíhá, co je potřeba a proč vlastně o jiné zdravotní pojišťovně uvažovat?

Co s dluhem?

Zatímco za někoho platí zdravotní pojištění zaměstnavatel nebo stát, jiný si musí platby hlídat sám. Poradíme, co si pohlídat a jak postupovat, když na zdravotním pojištění dlužíte.

Jak na dluhy na zdravotním pojištění

Změna pojišťovny krok za krokem

Změnu zdravotní pojišťovny lze vyřešit prostřednictvím jednoho formuláře: přihlášky, kterou většinou najdete na webu své budoucí nové pojišťovny. Některé tam formulář ke stažení nemají, ale u všech do jedné se můžete online zaregistrovat. Po vyplnění údajů se přihláška odešle přes internet a vám pak přijde poštou smlouva. Tu je pak podepsanou potřeba doručit pojišťovně – poštou nebo osobně na libovolnou pobočku. Původní pojišťovně nic hlásit nemusíte, to už vyřeší pojišťovna nová.

Přeregistraci můžete od začátku do konce zařídit také na pobočce zdravotní pojišťovny. S sebou si nezapomeňte občanku, případně jiný průkaz totožnosti. Pokud měníte pojišťovnu dítěti, připravte si jeho rodný list. OSVČ se bude hodit také kopie živnostenského listu a přehled o příjmech a výdajích za předchozí rok. Případně jiný doklad o výši zaplacených záloh. Pokud nejste zaměstnaní ani OSVČ a zdravotní pojištění má za vás hradit stát, neobejdete se bez dokumentu, který váš nárok prokáže: studenti doloží potvrzení o studiu, nezaměstnaní potvrzení z úřadu práce a důchodci potvrzení o přiznání penze.

Novorozenci a zdravotní pojištění

Novorozené dítě je potřeba přihlásit ke zdravotnímu pojištění do osmi dní. Ze zdravotních pojišťoven si ale rodiče vybírat nemohou – první registrace musí vždy proběhnout tam, kde je v době porodu pojištěná matka. Přihláška ke zdravotnímu pojištění přitom není zdaleka jediná formalita, která se musí v souvislosti s narozením dítěte zařídit.

Jaké formality vyřídit před porodem i po něm

Zaměstnanci by neměli zapomenout nahlásit změnu zdravotní pojišťovny zaměstnavateli. Lhůta dělá osm dní od data, kdy k přestupu fakticky dojde – tedy od začátku ledna. Právě zaměstnavatel za vás totiž odvádí platby na zdravotní pojištění. Pokud by je do nové pojišťovny neposlal včas, mohl by vzniknout nedoplatek, pojišťovna by si navíc naúčtovala penále: 0,05 procenta z dlužné částky za každý den prodlení. Do osmi dní od změny (opět se myslí faktická změna v lednu) byste měli původní pojišťovně vrátit modrou průkazku pojištěnce (EHIC). Nový průkaz vám přijde poštou.

Tisíc na očkování, pětistovka na rovnátka

Jedním z důvodů, proč se poohlédnout po jiné zdravotní pojišťovně, můžou být příspěvky a bonusy. Pojišťovny přispívají na nejrůznější preventivní vyšetření, zdravotní pomůcky, očkování, ale i zdravý životní styl. Většina pojišťoven dělí příspěvky na balíčky pro dospělé, děti, časté jsou také balíčky pro těhotné a čerstvé maminky. U každého balíčku je přitom nastavená maximální částka – například tisíc korun – kterou lze v rámci jednoho roku vyčerpat. Pokud je v jednom balíčku několik druhů příspěvků, z nabídky se většinou vybírá pouze jeden.

Příspěvky pojišťovny nejčastěji vyplácí zpětně: na základě žádosti a předložení dokladu o nákupu konkrétní pomůcky nebo absolvování vyšetření. Doklady a účtenky by přitom neměly být starší než tři měsíce, někde narazíte na kratší, dvouměsíční limit. S podáním žádosti příliš neváhejte, pojišťovny totiž mají na příspěvky určitý rozpočet. Když ho vyčerpají, výplatu příspěvků stopnou. Peníze se pak nejčastěji posílají na bankovní účet.

V přehledu nabízíme vybrané ukázky bonusů jednotlivých zdravotních pojišťoven. Kompletní přehled najdete na stránkách pojišťovny, kam se nejrychleji dostanete kliknutím na příslušný odkaz v záložce. Uvedené bonusy platí pro letošek – přehled tedy poslouží i tomu, kdo zdravotní pojišťovnu měnit nechce, rád by ale do konce roku něco vydělal na příspěvcích. V roce 2019 se proto může jejich skladba nebo výše částek proměnit.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
Oborová zdravotní pojišťovna
Vojenská zdravotní pojišťovna
Revírní bratrská pokladna

Děti: Dětem do osmnácti let přispívá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna například na očkování, maximální výše příspěvku dělá 1500 korun. Tisícovku dostanou děti také na bezlepkové potraviny a suroviny, pět set korun jim pojišťovna přispěje na rovnátka. Kdo chce poslat ratolest (maximálně osmiletou) do kurzu plavání, získá příspěvek tisíc korun. Pětistovku pojišťovna přidá také na pomůcky pro diabetiky nebo vyšetření podezřelých znamének.

Těhotné a ženy po porodu: Nastávající maminky můžou požádat o příspěvek 1500 korun na těhotenské vyšetření, které není hrazené z veřejného zdravotního pojištění, epidurální analgezii nebo sportovní či předporodní kurz. Pro ženy po porodu si ČPZP připravila tisíc korun na cvičení nebo pomůcky pro kojení.

Dospělí a senioři: Tisícovku přispěje pojišťovna na očkování, pětistovku na vyšetření očí. Ženám přispívá tisíc korun na laserovou operaci očí, pětistovku na preventivní vyšetření rakoviny prsu. Muži můžou požádat o pětistovku na vyšetření prostaty nebo na léky proti erektilní dysfunkci. Tisíc korun má ČPZP i pro klienty, kteří chtějí přestat kouřit. Pro seniory nad 65 let připravila pojišťovna příspěvek 200 korun na vitamíny. Pětistovku lze čerpat také na pomůcky pro diabetiky.

Vedle toho přispívá ČPZP také na pravidelné pohybové aktivity – až 700 korun, pokud doložíte doklad o zakoupení permanentky minimálně za 1500 korun.

Pro letošek končí příjem dokladů (nesmí být starší než dva měsíce) pro čerpání příspěvků posledního prosince. Klienti ČPZP mají zároveň možnost registrovat se do programu Nechcinudu a čerpat slevy u vybraných partnerů.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Děti: Pro děti si Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra připravila příspěvek 500 korun na monitor dechu, kurz organizovaného plavání, sportovní a pohybovou aktivitu nebo rovnátka. Vedle toho lze čerpat pětistovku na očkování.

Těhotné a ženy po porodu: Až tisícovku můžou získat nastávající maminky na předporodní kurz, vitamíny a doplňky stravy, vyšetření související s těhotenstvím, pomůcky pro kojení, laktační poradkyni nebo cvičení žen po porodu včetně plavání s kojenci.

Dospělí a senioři: Pojišťovna přispívá pět set korun na očkování, prevenci onkologických onemocnění a civilizačních chorob. Pětistovkou dostanou také klienti, kteří chtějí skoncovat s kouřením. Dospělým pojišťovna nabízí 500 korun na sport, organizovaný plavecký kurz, preventivní sportovní prohlídky nebo lékařskou prohlídku před studijním pobytem.

Letos je potřeba podat žádost nejpozději 15. prosince. Opět k tomu slouží speciální formulář.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2019 14:13, Nikola

Naprosto souhlasím! Porad kontrolovat, zda ockovani stihnem nez nam vyprsi body. Za dobu, co u OZP jsem, jsem jejich "bebefitu" vyuzila jen jednou a to na klistovku pro syna. Musela jsem jeste prevadet body od sebe na syna, abych se dostala aspon na 400,- uhrady. Body me osobne skacou jen na preventivnich vysetrenich a opravdu neztracim cas nahanenim sveho zubare, ze spatne nebo vubec nevykazal prevenci na pojistovnu. Uz delsi dobu zvazuji zmenu pojistovny a vitakarta/vitakonto mi jen potvrdilo, ze to opravdu udelame.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2018 23:04, Hela

Já v loni přestoupila od Všeobecné k oborovce a musím říct, že jsem za to velice ráda. U oborovky mají spoustu skvělých příspěvků. Už máme mnoho využito, posledně jsem využila příspěvek na rovnátka pro dcěru a jsem rádda, že zrovna takový příspěvek mají, rovnátka nejsou vůbec levná záležitost proto se každá korunka hodila.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services