Přehled: K čemu slouží a kde sjednat pojištění právní ochrany

Situaci, ve které by přišla vhod rada právníka, asi zažil každý. Jenže když vlastního advokáta nemáte, poradíte se jen těžko. Právě pro tyto případy slouží pojištění právní ochrany. Kdy konkrétně pojistka pomůže a kde ji sehnat? Peníze.cz přináší přehled pojištění právní ochrany.
Přehled: K čemu slouží a kde sjednat pojištění právní ochrany

Zdroj: Shutterstock

Zatímco většina ostatních pojistek kryje škody na majetku nebo ztrátu příjmů zaviněnou nemocí či úrazem, pojištění právní ochrany má jiný účel. Smyslem této pojistky je totiž úhrada nákladů na advokáty nebo soudy, ale i na zprostředkování právních rad, právního zástupce nebo kontrolu smluv. Pojištění právní ochrany pomůže při sporech se zaměstnavatelem, řešení dopravní nehody nebo zamítnuté reklamace. Rozsah pojištění – tedy konkrétní případy, kdy lze pojistku využít, se u jednotlivých pojišťoven liší. Napoví náš přehled.

Kdy pomůže: Rozsah pojištění

Obecně se pojišťovny, které klientům právní ochranu nabízejí, zaměřují především na dvě oblasti: právní ochranu majitelů vozidel a právní ochranu v občanském (soukromém) životě. V prvním případě jde například o pomoc v situaci, kdy vás někdo nabourá, ale odmítá uznat svoji vinu. Nebo když pojišťovna viníka neoprávněně krátí pojistné plnění z povinného ručení. Některé pojišťovny nabízejí pomoc nebo radu také při sporech s autoservisem nebo stanicí technické kontroly.

Právní ochranu v soukromém životě pak můžete využít při řešení sporů zaměstnavatelem – typicky když dostanete neoprávněně výpověď. Rozsah pojištění ale bývá mnohem širší, od sousedských a nájemních sporů, až po dědické spory, řešení zamítnuté reklamace nebo náhradu škody, třeba při karambolu na sjezdovce.

Hledáte pomocnou ruku?

Chcete to zkusit radši bez pojištění, ale potřebujete radu nebo pomoc? V našich profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Některé pojišťovny nabízejí také pojištění právní ochrany majetku. Například pro případ, kdy vám stavební firma zfušuje opravu domu, ale odmítá chybu uznat a napravit.

V každém případě se vždy vyplatí dobře pročíst pojistné podmínky, případně se zeptat přímo na pobočce pojišťovny. Jen tak totiž budete mít jistou, co skutečně pojistka kryje a v jakých případech se lze na pojišťovnu obracet.

Rada, advokát i soudní náklady

Spor se šéfem, obchodníkem nebo řidičem samozřejmě nemusíte hned hnát k soudu. Za pojistnou událost se totiž v případě pojištění právní ochrany považují i situace, kdy potřebujete právní radu – odborníci by většinou měli být k dispozici 24 hodin 7 dní v týdnu. Další způsob jak pojištění právní ochrany využít, je kontrola smluv nebo zprostředkování znaleckého posudku. Pojišťovna v tomto případě zajistí znalce a posudek zároveň zaplatí. Znalecké posudky jsou často potřeba před soudem ale i při řešení nejrůznějších mimosoudních sporů. Jeden příklad za všechny – mimosoudní spotřebitelský spor za pomoci České obchodní inspekce.

Kde domluva nefunguje, přichází většinou na řadu soud. Soudní pře vás přitom může na počátku stát pěkných pár tisícovek. Nemluvě o tom, když pro vás spor nedopadne dobře a prohrajete. I pro tyto případy slouží pojištění právní ochrany. Pojišťovna za vás totiž zaplatí veškeré soudní poplatky. Vedle toho může zajistit právníka. Zároveň vám ale nic nebrání sehnat si vlastní právní zastoupení. V obou případech hradí odměnu advokáta pojišťovna.

Nezapomeňte na limity a výluky

Protože jde o pojištění, i tady narazíte na pojistný limit – maximální částku, do které za vás bude pojišťovna náklady na právníky, soud a další hradit. U většiny pojišťoven jde nanejvýš o pět set tisíc korun. Výjimkou je pojišťovna D.A.S, kde dělá pojistný limit až milion korun. V každém případě si ale dejte pozor, jaké limity si v pojistné smlouvě nastavíte. Jinak řečeno: do jaké výše vás pojišťovna kryje.

Konečně – ani pojištění právní ochrany se neobejde bez výluk. Výluky z pojištění jsou případy popsané v pojistné smlouvě, kdy pojišťovna dopředu říká, že platit nebude. Podobně jako u jiných druhů pojištění musíte na pomoc pojišťovny zapomenout, pokud si trable přivodíte pod vlivem alkoholu nebo drog. Stejně tak nebude pojišťovna platit, když se vám stane nehoda (i když ne vlastní vinou), ale nemáte řidičák nebo vaše auto nemá platnou STK. Výluky z pojištění najdete v pojistných podmínkách produktu.

Přehled: Kde pojistku sjednat

Pojištění právní ochrany aktuálně najdete jen u hrstky pojišťoven. Vedle D.A.S. pojišťovny, která nabízí výhradně tento druh pojistek, také u ČSOB pojišťovny nebo Axa Assistance, dceřiné společnosti pojišťovny AXA.

Další pojišťovny pojištění právní ochrany nenabízejí jako samostatný produkt, ale pouze jako připojištění v rámci dalších pojistek. Nejčastěji pojištění majetku nebo pojištění auta.

AXA Assistance
ČSOB pojišťovna
D.A.S. pojišťovna právní ochrany

Pojištění Právník po ruce od AXA Assistance zahrnuje právní asistenci řidiče a právní asistenci v soukromém životě. Limit pojistného plnění dělá maximálně pět set tisíc korun.

Rozsah pojištění:

  • Právní asistence v souvislosti s provozem motorového vozidla: pojistka kryje správní a trestní řízení po dopravní nehodě, správní řízení v souvislosti s provozem vozidla, spory s opravnou, spory se stanicí technické kontroly a další.
  • Právní asistence v souvislosti s občanským životem: pojistka kryje spor o náhradu škody nebo újmy na vašem zdraví či majetku způsobené třetí osobou, spotřebitelské spory, spory ze smluv o úvěru, pracovněprávní spory, spory s dodavateli služeb, spory o dědictví, sousedské spory, nájemní spory, spory související s nemovitostí a další.

Kromě toho nabízí AXA Assistance také pojistku Právník do auta. Tento produkt ale ocení spíš podnikatelé s vozovým parkem a několika řidiči.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Partners Financial Services