Kdo nepodvádí pojišťovnu, okrádá rodinu!

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 4. 10. 2016 | 2 komentáře
Počet podezřelých pojistných událostí, na které pojišťovny nasazují své detektivy, strmě stoupá. Podvodníci jsou stále vynalézavější.
Kdo nepodvádí pojišťovnu, okrádá rodinu!

Bilance roku 2015: v Česku bylo odhaleno 15 473 pojistných podvodů. Bulvárně řešeno: co půl hodiny chytnou v Česku podvodníka. A ještě bulvárněji: Kolik je ale těch, které nikdy nedopadnou?

Při odhalených pojistných podvodech šlo loni pojišťovnám o slušný balík: o víc než 1,2 miliardy korun. V roce 2010 evidovaly podvodů jen třetinový počet (5142) a zachráněných peněz byla polovina (625 milionů). Protože počet podvodů i potenciální škody rok co rok stoupají a letos se podle pojišťoven trend v žádném případě neotočil, padá teze, která byla populární v souvislostí s ekonomickým útlumem, počínajícím rokem 2008: že totiž za rostoucí počet pojistných podvodů může zhoršená finanční situace lidí. Letos už se takový pohled obhájit nedá, nezaměstnanost je rekordně nízko, průměrná i minimální mzda rostou – podvodů je přesto zase mnohem víc.

Jedním dechem je ale potřeba zdůraznit, že jde o prokázané podvody: statistika může odrážet nejenom to, jak moc se podvádí, ale také to, jak dobře pojišťovny podvodníky dokážou odhalovat. V posledních letech investovaly do vybavení svých vyšetřovatelů velké peníze. Jejich návratnost je, zdá se, rychlá a vysoká.

Od aut k lidem

Ještě před pár lety se nejvíc podvádělo s pojištěním aut. Situace se ale mění a problematických případů přibývá zejména u pojištění osob. „Konkrétně se jedná o podvody ze životního a úrazového pojištění a pojištění nemoci, ale také o náhrady léčebných výloh u cestovního pojištění,“ říká vedoucí sekce prevence pojistného podvodu České asociace pojišťoven Stanislava Hojdová.

Souvisí to pravděpodobně s tím, že prokazovat podvody s životním pojištěním nebo úrazovým pojištěním je podstatně obtížnější než prokazovat je u pojištění vozidel. „Trendem poslední doby je zvyšování počtu pokusů o pojistné podvody v úrazovém pojištění a s ním související častější vědomé zapojení lékařů do páchání této trestné činnosti. U úrazového pojištění se účast lékařů na pojistném podvodu prokáže zhruba ve čtvrtině prošetřovaných případů,“ říká tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Pojistné podvody v roce 2015 podle typu pojištění

Lovec

U policie vyšetřoval hospodářskou kriminalitu, praní špinavých peněz nebo podezření z financování terorismu. Když byla finanční policie zrušena, odešel do největší české pojišťovny a postupně se vypracoval na šéfa útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti. Jak se loví pojistní podvodníci?

Rozhovor s vedoucím detektivů České pojišťovny:

Organizovaní podvodníci

Stále častěji se při řešení podezřelých pojistných událostí objevují i případy organizovaných skupin. Do podvodů s pojištěním motorových vozidel jsou často zapojeny autoservisy nebo i distributoři. U pojištění osob jde často o organizované skupiny, na kterých se můžou podílet externí makléřské sítě nebo lékaři vystavující potvrzení o nemoci.

Ukázkovým příkladem organizované trestné činnosti v oblasti pojišťovnictví je loňský případ, při kterém dvacet osob, mezi nimi i osm lékařů, sjednávalo životní pojištění u šesti různých pojišťoven a následně fingovalo úrazy s odškodněním za desítky milionů korun. Hlavní organizátor podvodu, bývalý hokejista Ivan Padělek, nakonec dostal trest v trvání tří let s podmíněným odkladem na čtyři roky. Lékaři dostali dva roky s dvouletou podmínkou. Poškozené pojišťovny na nich navíc vymáhají náhradu škody.

Přestože organizované skupiny podvodníků představují pro pojišťovny vzhledem k objemu a propracovanosti jednotlivých podvodů palčivý problém, stále platí, že k pojistným podvodům nejčastěji dochází neplánovaně: příležitost dělá podvodníka. „Pouze menšina pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem. Lidé si většinou nesjednávají pojištění s úmyslem, že spáchají pojistný podvod. Pravda je, že jsou v pokusech o pojistné podvody stále vynalézavější, ale nejčastěji dochází k tomu, že člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde a klient se poté snaží pojišťovnu přesvědčit, že mu vznikla daleko větší škoda, než jaká ve skutečnosti bylo,“ říká Ivana Buriánková z České pojišťovny. 

Hrajte na jistotu

Drony útočí

Pojišťovny se snaží při odhalování pojistných podvodů využívat neotřelé metody a na pomoc si k ruce berou i nové technologie. Příkladem je pojišťovna Allianz, která v roce 2014 začala při telefonním hlášení pojistných událostí používat hlasový analyzátor. Jde o jakýsi „detektor lži“, který má na základě analýzy kognitivního stresu a hlasových vrstev volajících upozorňovat na podezřelé případy.

Česká pojišťovna zase letos začala používat při řešení pojistných událostí speciální drony. Stroje můžou létat až do výšky 300 metrů, jejich maximální dolet je dva kilometry. Drony na sobě mají připevněnou externí kameru, díky které je možné pořizovat fotografie a videa ve velmi vysokém rozlišení a důkladně zdokumentovat místo vzniklé škody. Kamera se ovládá ze stanoviště „pilota“, který na monitoru vidí přenášený obraz. „Drony jsou skvělými pomocníky ve chvílích, kdy potřebujeme detailně zdokumentovat rozsáhlé škody nebo škody na těžko přístupných místech. Využití najdou zejména v pojištění majetku a v zemědělském pojištění. Díky nim již nebude nutné, aby mobilní technik šplhal na poškozený komín nebo vysokou strmou střechu,“ dodává mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. V souvislosti s tím připomíná, že v posledních letech dochází k nárůstu pokusů o podvod i v oblasti podnikatelského pojištění, které se týká průmyslových a zemědělských objektů.

Anketa

Víte o někom, komu prošel pojistný podvod?

Nejsilnější nástroj: Velká data a brutální výpočetní síla

I když jsou pro veřejnost analyzátory hlasu a drony atraktivním tématem, klíčové z hlediska odhalování pojistných podvodů jsou především detekční počítačové systémy, které na základě sofistikovaných algoritmů procházejí záznamy o jednotlivých pojistných událostech. Ty navíc porovnávají s údaji získanými z veřejně dostupných nebo placených databází a následně indikují podezřelé případy. Jde například o Systém pro výměnu informací o podezřelých okolnostech I a II. „Od těchto systémů se očekává, že budou efektivním doplňkovým nástrojem sloužícím k odhalování pojistných podvodů,“ říká Stanislava Hojdová z České asociace pojišťoven. Přímo pojišťovny, které portál Peníze.cz oslovil, ale připouštějí, že systémy pro výměnu informací napříč trhem mají stále „určité mouchy“, které je potřeba odladit, aby byly skutečně užitečné a efektivní.  

V boji proti pojistným podvodům by mohl pomoci také „blacklist“ podvodníků, který by mezi sebou pojišťovny sdílely. I když něco takového úspěšně funguje v zahraničí, úřady v České republice kvůli ochraně osobních údajů s vytvořením seznamu hříšníků nesouhlasí. A pojišťovnám asi ještě dlouho potrvá, než se jim černou listinu podaří prosadit. Přesto je ale takřka jisté, že počet odhalených pojistných podvodů bude i v následujících letech stoupat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na stopě podvodu za 38 milionů. Pojišťovně pomohla nová zbraň

31. 5. 2015 | Olga Skalková | 4 komentáře

Na stopě podvodu za  38 milionů. Pojišťovně pomohla nová zbraň

Počet odhalených pojistných podvodů určitě ještě vzroste, říká v reakci na rekordní odhalení zástupce poškozené pojišťovny. Skupina dvaceti lidí včetně lékařů fingovala úrazy.

Pojišťovny jdou podvodníkům po krku. V akci i „detektory lži“

21. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Pojišťovny jdou podvodníkům po krku. V akci i „detektory lži“

Počty odhalených pojistných podvodů rok od roku rostou. Pojišťovny nabírají do boje proti podvodníkům nové lidi a nasazují i moderní technologie. Klidně se vám tedy může stát, že si... celý článek

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

19. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

U policie vyšetřoval hospodářskou kriminalitu, praní špinavých peněz nebo podezření z financování terorismu. Když byla finanční policie zrušena, odešel do největší české pojišťovny... celý článek

Šéf pojistných detektivů: Na neodhalených podvodech se ročně vyplatí miliardy

12. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Šéf pojistných detektivů: Na neodhalených podvodech se ročně vyplatí miliardy

Občas se dočtete, jací jsou Češi rekordmani v počtu pojistných podvodů. Než se vám nadme hruď pýchou nad vzornými reprezentanty, přečtěte si rozhovor s Jaromírem Kaděrou, šéfem detektivů... celý článek

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

2. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

Likvidátoři pojišťoven měli v roce 2013 skutečně napilno. Některé pojistné události připomínaly spíš scénář k bláznivé komedii nebo nepovedenému hororu.

Partners Financial Services