Na stopě podvodu za 38 milionů. Pojišťovně pomohla nová zbraň

Olga Skalková | rubrika: Aktuálně.cz | 31. 5. 2015 | 4 komentáře
Počet odhalených pojistných podvodů určitě ještě vzroste, říká v reakci na rekordní odhalení zástupce poškozené pojišťovny. Skupina dvaceti lidí včetně lékařů fingovala úrazy.
Na stopě podvodu za  38 milionů. Pojišťovně pomohla nová zbraň

Skupinu dvaceti lidí, mezi nimi i osm lékařů, obvinila policie z celkem 218 pojistných podvodů za 38 milionů korun. Skupina, na kterou podala trestní oznámení Pojišťovna České spořitelny, fingovala hlavně úrazy dolních končetin, u kterých nebyla nutná operace, říká František Mareš, náměstek generálního ředitele této pojišťovny.

Podle něj odhalení napomohl modernější systém na zjišťování podvodů s pojistkami, který pojišťovna před dvěma lety spustila. „Počet odhalených pojistných podvodů v příštích letech určitě ještě vzroste,“ říká Mareš.

Terčem dnes zveřejněného rozsáhlého pojišťovacího podvodu se stalo i pět dalších pojišťoven, včetně Kooperativy a České podnikatelské pojišťovny, které jsou spolu s Pojišťovnou České spořitelny součástí rakouské skupiny VIG.


František Mareš

František Mareš

Náměstek generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny

Jak jste, pane Mareši, objevili, že jde o podezřelé jednání?

V září 2013 náš systém indikoval podezření na několik pojistných podvodů. Začali jsme je analyzovat, a když se nám podezření potvrzovalo, na přelomu října a listopadu jsme o tom informovali policii. Náš systém pracuje s určitými atributy pro zjištění podvodného jednání. Objevovala se tam stejná čísla účtů, stejní lékaři, stejní rehabilitační pracovníci a tahle množina nám zadala podnět, abychom se tím blíže zabývali.

Jak jste dnes uvedli, k podvodům začalo docházet od roku 2010. Čím to, že jste to objevili až v září 2013?

Právě v roce 2013 jsme spustili nový systém na zjišťování podvodů, který je inteligentnější než ten předchozí. Každým novým zjištěním ten systém upravujeme a nastavujeme. Ta skupina, která se podílela na podvodu, byla poměrně sofistikovaná a dalo nám chvíli práci, než jsme objevili, co se děje.

Nemusíte fixlovat, aby se pojištění vyplatilo

Jak ten systém funguje?

Jde o automatizovaný počítačový systém. Funguje to tak, že likvidátor do něj vloží určité parametry pojistné události, a k likvidaci konkrétní pojistky tak může dojít jen, když mu systém v reakci na zadané údaje hlásí „zelenou“. Když je něco nejasného, systém zareaguje „žlutou“ a zároveň likvidátorovi napíše, co je potřeba doplnit. V případě, že systém identifikuje podezřelé jednání, ukáže se likvidátorovi „červená“ a případ se dále analyzuje, dokud se takové jednání nepotvrdí, nebo nevyvrátí.

Uvedli jste, že podobný podvod v pojišťovnách nepamatujete. Čím je ten případ specifický?

Počtem lidí, kteří do toho byli zapojení, a výší částky, která byla vyplacena nebo částečně uchráněna.

Můžete potvrdit, že na rozdíl od minulosti byly do podvodů s úrazovými pojistkami zapojeni specialisté z nemocnic? Že dříve se podvody vyskytovaly na úrovni méně kvalifikovaných lékařů? A že to ztěžovalo odhalení tohoto podvodu?

Nebylo to vysloveně postavené na lékařských specialistech, ale spíš to bylo dobře zorganizováno a docházelo k tomu na větším území České republiky.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf Allianz Jakub Strnad: Největší problém pojišťoven? Přílišná komplikovanost!

18. 12. 2014 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 3 komentáře

Šéf Allianz Jakub Strnad: Největší problém pojišťoven? Přílišná komplikovanost!

„Životní pojištění považuji za poměrně složité. Ve velké nadsázce občas říkám, že mu u nás detailně rozumějí pouze dva lidé – a to ještě každý jenom půlce,“ říká v exkluzivním rozhovoru... celý článek

Očima expertů: Životní pojištění se mění. Co to přinese v praxi?

12. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Životní pojištění se mění. Co to přinese v praxi?

Kdo bude chtít dál využívat daňové výhody u investičního životního pojištění, přijde o možnost vybírat z něj volně peníze. Zůstane pak příspěvek na pojištění oblíbeným zaměstnaneckým... celý článek

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

19. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

U policie vyšetřoval hospodářskou kriminalitu, praní špinavých peněz nebo podezření z financování terorismu. Když byla finanční policie zrušena, odešel do největší české pojišťovny... celý článek

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

2. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

Likvidátoři pojišťoven měli v roce 2013 skutečně napilno. Některé pojistné události připomínaly spíš scénář k bláznivé komedii nebo nepovedenému hororu.

Nejdrsnější podvodník: kvůli pojistce si usekl dva prsty

5. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Nejdrsnější podvodník: kvůli pojistce si usekl dva prsty

Kromě „tradičních“ podfuků s pojištěním aut a majetku skokově přibývá podvodů u pojištění osob. Mezi nimi i těch případů, kdy se klient „nespokojí“ s falešným lékařským dokladem nebo... celý článek

Partners Financial Services