Na čem závisí výše důchodu

Na čem závisí výše důchodu
Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý na sociálních dávkách a pomoci rodiny.

Čeští důchodci si od ledna 2008 polepší. Průměrně by se měl důchod zvýšit o 3,95 procenta, což je 346 Kč měsíčně. Průměrný důchod tak bude činit 9 111 Kč měsíčně. Toto zvýšení přijde státní rozpočet na 11,3 miliardy Kč. Průměr má ovšem nulovou vypovídací hodnotu pro konkrétního důchodce. Výpočet každého důchodu je totiž poměrně složitý a závisí na řadě faktorů.

Při výpočtu důchodu se vychází z příjmu z rozhodného období, kterým je podle zákona posledních 30 let. Ovšem, protože do roku 1996 se vycházelo z příjmu za posledních 10 let, nebylo možno toto období najednou prodloužit. Rozhodné období se proto postupně prodlužuje každý rok o jeden rok. Pro ty, kdo odešli nebo ještě odejdou do důchodu v roce 2007, se bude vycházet z příjmů za roky 1986 - 2006, tj. celkem z 21 let. U důchodů přiznaných v roce 2008 se bude vycházet z let 1986 - 2007, tj. z 22 let.

Chcete vědět, kdy přesně dosáhnete důchodového věku? Spočítejte si to!
Protože se vychází ze všech příjmů za celé toto období, je třeba je "srovnat" na dnešní úroveň. K tomu zákon o důchodovém pojištění stanovil princip přepočítávacích koeficientů, které se každým rokem mění. Při samotném výpočtu důchodu se pak tyto upravené příjmy zprůměrují a zredukují podle redukčních hranic stanovených v zákoně. Z takto upraveného příjmu se následně vychází při výpočtu procentní výměry důchodu.

Pro nárok na důchod je klíčové dosažení důchodového věku. Ten činí pro muže a bezdětné ženy ze zákona 63 let. Netýká se ovšem všech. V 63 letech budou do důchodu odcházet jen lidé, kteří se narodili v roce 1953 a později. U starších osob je tento věk nižší.

Kromě dosažení důchodového věku je třeba splnit i potřebnou dobu pojištění, která v současné době dosahuje minimálně 25 let. Počítají se do ní i některé náhradní doby (čtěte článek Konec diskriminace otců při žádosti o důchod). Jestliže člověk této potřebné doby nedosáhne, má možnost ještě o starobní důchod znovu požádat v 65 letech, kdy mu bude stačit i 15 let doby pojištění . Jestliže se mu nepodaří splnit ani tuto podmínku, ocitne se v situaci, že starobní důchod nedostane a bude zřejmě až do své smrti odkázán na pomoc sociálního systému formou sociálních dávek.

Spočítejte si výši důchodu
Starobní důchod se skládá ze dvou částek - ze základní a procentní výměry. Základní výměra v současné době činí 1 570 Kč, od příštího roku by se měla zvýšit na 1 700 Kč.
Procentní výměra se počítá ve výši 1,5 procenta za každý rok doby pojištění. Takže kdo je pojištěný třeba třicet let, dostane 45 procent z vyměřovacího základu.

Podle platných zákonů je možné odejít předčasně do starobního důchodu nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. Ovšem je potřeba počítat s nenávratným zkrácením důchodu, které činí 0,9 procenta z procentní výměry za každých i započatých 90 kalendářních dnů, které schází do dosažení důchodového věku. Čili člověk, který platil důchodové pojištění třicet let a chce odejít do důchodu o půl roku (180 kalendářních dnů) dříve, nedostane z vyměřovacího základu celých 45 procent, ale jen 43,2 procenta.

Pokud ovšem nastávající důchodce má práci, chce pracovat dál a nepobírat zároveň důchod, procentní výměra důchodu se mu zvýší. Za každých 90 kalendářních dnů výdělečné činnosti po dosažení důchodového věku to bude o 1,5 procenta. Důchodce, který byl třicet let pojištěn a prodlouží si kariéru o půl roku, bude dostávat z vyměřovacího základu 48 procent.

I když důchodce na starobní důchod odejde, může pracovat i při jeho současném pobírání a není omezen žádnou výší výdělku. Musí mít ovšem pracovní smlouvu uzavřenou maximálně na dobu jednoho roku. V tomto případě se výměra důchodu ani nesnižuje, ani nezvyšuje.

Jak byste reformovali český důchodový systém, aby byla zajištěna výplata důchodů i pro další generace?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2007 9:49, R

To jste opravdu, ale opravdu vzácnou vyjímkou. Já se bohužel dožil toho, že mé sobecké dítě celý život jen natahovalo ruku a když jsem jednou řekl dost, tak mne nazvala hnusným člověkem a už jsem o ní neslyšel. Blahopřeji Vám k Vašim dětem a tiše závidím. (ne peníze, ale ty děti)

Zobrazit celé vlákno

+135
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2007 10:11, Honza

Proč manipulativní? Takhle to přeci přesně funguje.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si v důchodu zvýšit příjem

1. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Jak si v důchodu zvýšit příjem

Státem přiznaný důchod může významně snížit životní úroveň. Kdo se s ní nechce smířit, může si příjem v důchodu zvýšit. Musí si ovšem dát pozor na některá rizika.

Vzestup a pád penzijního připojištění

26. 9. 2007 | Petr Fejtek

Vzestup a pád penzijního připojištění

Penzijní připojištění je svérázné české specifikum. Má rysy životního pojištění, ale není jím. Tváří se jako pravidelné investování, ale penzijní fondy se jeho pravidly řídit nemusí... celý článek

Konec diskriminace otců při žádosti o důchod

25. 7. 2007 | Ludmila Řezníčková

Konec diskriminace otců při žádosti o důchod

Muži, kteří zůstávají s malými dětmi na rodičovské dovolené, už nebudou muset žádat správu sociálního zabezpečení o započtení této doby pro potřeby výpočtu důchodu. Od letošního července... celý článek

Nechoďte do důchodu!

27. 11. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nechoďte do důchodu!

Přemýšleli jste již nad tím, jak se vyrovnáte se svým důchodem? I když by se to mohlo zdát, jednoduché to rozhodně není. Spíše naopak. Úspěšně zvládnout přechod z pracovního trhu na... celý článek

Co dělat, když schází "roky na důchod"

6. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Co dělat, když schází "roky na důchod"

Chystáte se odejít do penze? Pro nárok na starobní důchod je potřeba mimo jiné dosáhnout povinné doby důchodového pojištění. Víte, co vše se do této doby započítává? Co dělat, pokud... celý článek

Partners Financial Services