Hody, hody doprovody, máte vhodný pojištění?

Koleda za dveřmi, většina z nás se už těší na slavnostní oběd, velikonočního beránka či mazanec. Pánové k tomu pak přidají bohatou koledu, zapitou sem tam něčím ostřejším. Jenže představa pohodových rodinných svátků se může velice rychle rozplynout.
Hody, hody doprovody, máte vhodný pojištění?

Nebezpečí na nás číhá doslova za každým rohem: alkohol za volantem, nepovedená koleda s těžkou újmou na zdraví nebo salmonela ze zkažených vajíček. Většině nečekaných situací se dá předejít správně zvoleným pojištěním. Máte vy to správné?

Svátky za volantem

Alkohol k Velikonocům v Česku patří stejně jako k ostatním svátkům, to je prostě faktum. V místech, kde se ještě drží tradiční koleda, je zvykem koledníky pohostit, nejlépe domácí kořalkou. Alkohol ovšem může být příčinou nebo katalyzátorem vzniku řady riskantních situací. Typicky a (bohužel často tragicky) jde o řízení vozidla pod jeho vlivem. „V loňském roce podle statistik Policie ČR došlo k 4686 nehodám, jejichž příčinou byl alkohol za volantem. 52 z nich skončilo tragicky,“ upozorňuje Šárka Dušková, likvidační specialistka Partners, a důrazně varuje: „Samozřejmě tím prvním a nejdůležitějším pravidlem je neřídit opilý, respektive před jízdou nepožívat jakékoliv alkoholické nápoje a zkontrolovat, zda nemá řidič žádný zbytkový alkohol.“

Anketa

Už jste někdy za volantem věděli, že zastavit vás, nadýchali byste?

Jenže realita je, i přes každoroční hrozivé statistiky tragických nehod, taková, že se vždycky najde někdo, kdo zcela nezodpovědně řídí auto s alkoholem v krvi. A stát se může ledaco. V lepším případě je to nehoda s újmou na majetku, tedy pomačkané plechy dalšího účastníka silničního provozu. To kryje pojištění z odpovědnosti za škody, známe jako povinné ručení. To musí mít sjednané každý majitel či provozovatel vozidla, aktuálně může na českém trhu vybírat ze 14 pojišťoven, které toto pojištění nabízejí. Avšak pozor, v případě příčinné souvislosti, kdy škodu způsobil řidič pod vlivem, bude pojišťovna pojistné plnění nárokovat po viníkovi nehody. V případě havarijního pojištění, které kryje škody způsobené na vlastním vozidle, se potom jedná o výluku v pojistném plnění.

„Pokud dojde při takovéto nehodě k poškození cizího majetku, třeba plotu u domu, tak i to je kryto z povinného ručení. Další možnou a velice pravděpodobnou nehodou je ublížení na zdraví, většinou dojde k sebeporanění podroušeného. V případě středně těžkého zranění je pravděpodobná delší hospitalizace a léčba. A během ní může být poškozený bez příjmu,“ vyjmenovává možnosti Šárka Dušková.

Pro takovýto případ je vhodné pojištění úrazové pojištění, ať již denního odškodného či trvalých následků úrazu, pojištění hospitalizace, pojištění pracovní neschopnosti a invalidity. Většina pojišťoven v rámci povinného ručení poskytuje úrazové pojištění řidiče zdarma a či speciální pojištění úrazu při dopravní nehodě. Opět pozor na výjimky spojené s alkoholem, pojišťovny ve většině případů krátí plnění nebo neplní vůbec. A to i v případě, kdy viník odmítne podstoupit vyšetření za účelem zjištění alkoholu v krvi. 

Nehody a úrazy

Úrazy a nehody se mohou o Velikonocích stát velice snadno a rozhodně nemusí být jejich hnacím motorem alkohol. Mohou to být jednoduše dětští koledníci nebo jen docela obyčejní… nešikové. Pomlázka sama o sobě je v podstatě zbraň, koledníci s ní přeci jenom šupají děvčata. Jenže ne každá se dá ochotně chytit a při lapání může dojít k mnoha nehodám. Pokud se koledníkovi podaří při koledě srazit cokoli v domě, nebo třeba zranit dívku či okolostojící, měl by mít uzavřeno pojištění odpovědnosti, zvané též pojištění na blbost. Pokud jste však se zraněnou osobou v příbuzenském vztahu nebo žijete ve společné domácnosti, pojišťovna bude uplatňovat výluku.

Likvidační specialistka upřesňuje: „To kryje pojištění občanské odpovědnosti, které si většinou připojišťujeme, když máte sjednáno pojištění domácnosti či pojištění nemovitosti. V rozsahu pojištění je potom obsaženo jak pojištění odpovědnosti za materiální újmu, tak újmu nemateriální spojenou se škodou na zdraví. Pojištěni jsou jak pojištěný, tak osoby s ním žijící ve společné domácnosti, a to včetně domácích mazlíčků, standardně pes a kočka.“

V případě, že se „opravdu zadaří“, můžete si při koledování uhnat i vážnější zranění: vyvrknutý kotník či nějakou tu zlomeninu. Jestli pracujete například jako řidič, nebo administrativní pracovník, tak takováto nehoda znamená několikatýdenní nemocenskou, během které budete bez příjmu. Samozřejmě se tomu dá předejít vhodným pojištěním, například pojištěním pracovní neschopnosti, úrazovým pojištěním, případně pojištěním hospitalizace. 

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Nástrahy sváteční tabule

Velikonoce, to jsou vajíčka natvrdo, vajíčka na měkko, na míchačku, prostě vajíčka, kam se podíváte. Po několikadenním vaječném maratonu už nemusí být tak čerstvá jako na velikonoční pondělí. Riziková jsou zejména ta nedostatečně uvařená, lze z nich chytit salmonelózu. Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemi břicha, pocity na zvracení či zvracením a horečkou. Jelikož se jedná o infekční onemocnění, je třeba zůstat v izolaci. Inkubační doba je jedna až tři dny, ale poruchy vylučování mohou přetrvávat i několik týdnů. V případě, že pracujete v potravinářství, může salmonela znamenat i půlroční distanc.

„Pro případ delšího vyřazení ze zaměstnání se hodí pojištění pracovní neschopnosti a hospitalizace. Pojišťovny ho nabízejí již od výpadku nejméně patnácti dnů, standardem je pak minimálním neschopnost po dobu třiceti dnů a více,“ uzavírá Šárka Dušková. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tvrďáci Češi: Víme, co živly umí, a přece je půlka škod nepojištěných

12. 2. 2014 | Česká asociace pojišťoven | 8 komentářů

Tvrďáci Češi: Víme, co živly umí, a přece je půlka škod nepojištěných

Každý sedmý už se musel vyrovnávat se škodou způsobenou přírodními živly. Tři čtvrtiny z nás mají s jejich řáděním aspoň zprostředkovanou zkušenost. Po každém sčítání škod se ale ukáže,... celý článek

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

2. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

Likvidátoři pojišťoven měli v roce 2013 skutečně napilno. Některé pojistné události připomínaly spíš scénář k bláznivé komedii nebo nepovedenému hororu.

Helena Lazosová: Statistiky jsou spravedlivější než unijní regulace

14. 12. 2013 | Martin Vlnas | 3 komentáře

Helena Lazosová: Statistiky jsou spravedlivější než unijní regulace

„Jsem vystudovaná pojistná analytička. Je ještě potřeba něco dodávat?“ odpověděla s úsměvem na rtech Helena Lazosová na otázku, co říká sjednocení pojistných sazeb pro muže a ženy,... celý článek

Autonehoda nebo porucha v zahraničí. Co dělat? A jak vybírat asistenční služby?

3. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Autonehoda nebo porucha v zahraničí. Co dělat? A jak vybírat asistenční služby?

Lyžařská sezona klepe na dveře a mnoho řidičů se chystá za sněhem do ciziny. Co dělat, když vás za hranicemi potká porucha nebo nehoda? Kde všude platí vaše povinné ručení a havarijní... celý článek

Velikonoční vejce vynášejí miliony

13. 4. 2001 | Dušan Hradil | 3 komentáře

Velikonoční vejce vynášejí miliony

Přes půl milionu korun může utržit za rok docela obyčejný prodejce velikonočních kraslic. Znamená to pro něj ale celoroční přípravu – výrobu zhruba dvaceti tisíc 'kousků', jež následně... celý článek

Partners Financial Services