Pojišťovny sázejí na ženy

Dušan Šídlo | rubrika: Co se děje | 12. 9. 2011 | 3 komentáře
Pojišťovny sázejí na ženy
Pojišťovny mají rády ženy. Ptáte se proč? Podle neúprosných statistik se ženy dožívají vyššího věku než muži, jsou u nich méně časté úrazy a při dopravních nehodách za sebou zanechávají finančně méně vážné škody. Není to ale jediný důvod k náklonnosti.

Podle statistik u žen dochází méně často k oněm událostem, proti jejichž důsledkům se lidé pojišťují. A tak jsou také pojišťovny méně často nuceny sahat do peněženky a vyplácet plnění. Je tu ale ještě jedna věc, která zdvihá v jejich očích cenu žen. Jsou to totiž především ženy, kdo dokáže méně aktivní partnery přimět k nákupu pojištění a přispět tak k rostoucímu obratu i zisku pojišťovacích ústavů.

Pouze pro dámy

Pojišťovny si stále častěji uvědomují, že ženy jsou zajímavým cílovým segmentem, o který se vyplatí bojovat. Na jaké výhody se mohou ženy při nákupu pojištění těšit? Jednak je to sleva ve výši deset až dvacet procent na pojistném v úrazovém pojištění. Ta se pomalu stává standardem a aktuálně ji nabízejí minimálně tři pojišťovny. Ve srovnání s muži mají ženy pochopitelně levnější i životní pojištění či pojištění auta. Kromě nižších cen nabízejí pojišťovny i produkty upravené ženám takříkajíc na tělo.

Evropa nařídila sexuální revoluci v pojištění

Sexuální revoluce

Donedávna spočívala evropská demokracie na třech základních kamenech. Jsou to volnost, rovnost a bratrství. Od jisté doby jsou s nimi jen problémy. Aby byla rovnost, musíme prý přidat sesterství. A musí být rovnost mezi sestrami a bratry: „Dne 1. března 2011 vydal Evropský soudní dvůr rozhodnutí, kterým zakazuje používat rozdílné sazby pro muže a ženy. Brát v úvahu pohlaví při výpočtu pojistného je považováno za diskriminaci.“ Není to náhodou ale útok na volnost?

O sexuální revoluci v pojišťovnictví, dirigované z Bruselu, čtěte v článku Pojišťovny čeká revoluce.

 

Letošní novinkou na českém trhu je nabídka připojištění pro případ vážných zdravotních událostí, které mohou potkat jen ženy. Toto pojištění výrazně rozšiřuje stávající nabídku pojištění závažných onemocnění. Kryje například rakovinu ženských pohlavních orgánů, inkontineci s nutností chirurgického zákroku, vyjmenované výkony plastické chirurgie po úrazech, úmrtí ženy při porodu nebo určité těhotenské, porodní a poporodní komplikace. Toto pojištění má v nabídce pojišťovna Allianz. Je ale nejspíš jen otázkou času, kdy konkurence přijde s vlastní nabídkou. Nechejme se překvapit, co v ní bude.

Více peněz na léčbu rakoviny

Několik pojišťoven nabízí ženám samostatné pojištění rakoviny prsu. Častou výhodou je to, že pojišťovna část pojistky vyplatí již při diagnóze takzvané rakoviny in-situ, tj. zatím neinvazivní rakoviny, kdy peníze od pojišťovny mohou sloužit k zajištěné lepší lékařské péče.

Setkat se lze i s pojištěním závažných gynekologických onemocnění (kromě rakoviny prsu, děložního čípku atd. však zahrnuje i pojištění rakoviny tlustého střeva). Pojištění slouží k zajištění financí k úhradě nákladů na léčbu, rekonvalescenci nebo kosmetické zákroky, pomůže ke zvýšení kvality života ženy a kompenzuje pokles příjmu související se závažným onemocněním. Speciální pojistky pro ženy prodává například pojišťovna Generali nebo pojišťovna Chartis.

Rizikové těhotenství

Dušan Šídlo

Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.
Napsal mimo jiné i oceňovanou knihu o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko.

Co vše ještě domácí pojišťovny ženám přichystaly? Jednou z novinek je pojištění pracovní neschopnosti s výplatou denní dávky, u kterého není z plnění vyloučeno rizikové těhotenství. Pokud žena na rizikovém těhotenství předloží pojišťovně neschopenku od lékaře, dostane dohodnutou dávku.

Pojištění kabelky a hodinový manžel

Anketa

Pojišťovny dávají ženám slevy, že jsou zodpovědnější. Opravdu jsou?

Výš jsme vyjmenovali pojištění závažnějších událostí. Pojišťovny ale myslí i na parádu a na obyčejný praktický život. Ženy si tak mohou nechat pojistit kabelku a její obsah pro případ odcizení. Možná výplata pojišťovny je však omezena na několik tisíc, jde tedy spíš o pokrytí nákladů na pořízení nového obsahu kabelky než nákupu kabelky samotné. Ženy s kabelkou od Louis Vuitton toto pojištění zřejmě neocení. Možná však uvítají asistenční služby pojišťoven, které se nabízejí k některým pojistným produktům životního a majetkového pojištění. Mohou například zahrnovat úhradu nákladů na hlídání dětí do limitu 5 000 korun ročně při hospitalizaci ženy – vztahuje se i na porod. Obvykle zahrnují také pomoc opraváře v případě technické poruchy či havárie v domácnosti. Asistenční služba v takovém případě prostřednictvím smluvních partnerů (instalatérů, elektrikářů atp.) zařídí rychlé odstranění problému. Takovou službu však nakonec ocení i méně zruční muži.

Psáno pro Moje peníze, přílohu časopisů vydavatelství Mladá fronta

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

5. 9. 2011 | Ludmila Řezníčková | 40 komentářů

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

Být ženou v domácnosti, věnovat svůj čas a svou energii dětem a péči o dům – starosvětský ideál není zdaleka mrtev. Ovšem chce to movitého a řádně zabezpečeného partnera, nečekejte,... celý článek

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

23. 8. 2011 | Michal Höschl | 33 komentářů

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

Vyrazil jsem se svou motorkou z pracovní schůzky směrem k domovu. Cesta domů mi nakonec trvala přesně dva měsíce a nevrátil se z ní docela stejný člověk. To, že můžu svým klientům na... celý článek

Životní pojištění: jak správně nastavit pojistnou částku

9. 5. 2011 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Životní pojištění: jak správně nastavit pojistnou částku

Víc než polovina dospělých Čechů má životní pojistku. Jenže podle průzkumů České asociace pojišťoven si životní pojištění neumíme správně nastavit. Nedomyslíme plně hrozby a dopady... celý článek

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

1. 3. 2011 | Dušan Šídlo | 9 komentářů

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora (European Court of Justice) nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klient(k)y pojišťoven?

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

24. 2. 2011 | Dušan Šídlo | 21 komentářů

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

Soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek již existuje. A má smysl. Peníze.cz proto vyhlašují Anketu o nejkurióznější pojištění. Od nás si nominaci vysloužilo například pojištění proti... celý článek

Partners Financial Services