Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky
Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti, které nic nestojí a přesto jsou "k nezaplacení".

Za loňský rok došlo v České republice k 57 956 krádeží vloupáním (objasněno jich však bylo jen 12 490). V rámci těchto kriminalistických činů dosáhly škody více než 2,2 miliardy korun (přesně 2 230 435 000 Kč), z tohoto obrovského čísla byly ovšem zajištěny ukradené předměty jen v hodnotě přes 18 miliónů korun (18 465 000 Kč), tedy necelé jedno procento (0,83 %). Jak je vidět, pokud vám někdo něco ukradne, nečekejte, že se s předmětem ještě někdy uvidíte.

Před odjezdem na dovolenou, kdy necháváme svůj majetek na delší dobu nehlídaný, je proto nutné přijmout ta nejlepší zabezpečující opatření, jaká jsou v rámci našich možností. Skutečnost, že se bytům, domům a víkendovým objektům zloději nevyhýbají, ale naopak, je patrná z následující tabulky. Tabulka rovněž dokládá, že objasněných případů je pomálu, škod způsobených krádežemi vloupáním do těchto objektů víc než dost a zajištěného majetku minimum.

Krádeže vloupáním v roce 2005
Krádeže vloupáním Zjištěno Objasněno Stíháno, vyšetřováno lidí Škody v tis. Kč
celkem z toho recidivistů celkem zajištěno
do bytů 5 537 1 350 884 438 266 417 842
do víkendových chat 6 511 1 859 1 035 551 130 637 544
do rodinných domků 4 824 1 226 932 468 300 508 2 621
Zdroj dat: Policejní prezidium ČR

Jak je navíc vidět z následujících grafů, zloději obratně využívají příležitosti, kdy majitelé opouštějí svá obydlí častěji a na delší dobu. Z policejních statistik za rok 2004 (přesná data za loňský rok po měsících se nám bohužel nepodařilo sehnat, nicméně vývoj je každý rok podobný) vyplývá, že v průměru celého roku docházelo měsíčně k 516 vloupáním do bytů, statistika pouze za srpen ovšem již nabízí smutné číslo 644, tedy o téměř celou čtvrtinu nad průměrem. Podobný nárůst platí i pro výši škod způsobenou bytovými zloději. Měsíční průměr celkové výše škod byl v bytech 27 miliónů korun, v srpnu pak ale o téměř čtvrtinu více, 34 miliónů korun.

Co tedy dělat, abyste se do letošních statistik nezařadili i vy? Aplikace několika maličkostí může pomoct, v pravém sloupku jich máte hned plný seznam.

Mocné maličkosti
  • Nezveřejňujte termín svého odjezdu a pobytu na dovolené.
  • Nechlubte se svou finanční a majetkovou situací.
  • Zkontrolujte pečlivě dveře a okna, zda jsou skutečně zavřené.
  • Nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie (zloději se lépe krade, není-li na něj vidět).
  • Vytvořte zdání, že je v bytě někdo přítomen. Pozor ovšem na triky s visícím prádlem na šňůře, upoutá zbytečně pozornost a i běžný kolemjdoucí si všimne, že prádlo je stále stejné, čili že majitelé nejsou doma.
  • Svěřte klíč od bytu důvěryhodnému a spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude váš byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
  • Využijte elektronického spínacího zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rádio, televizi apod.
  • Uložte žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu či bytu.
  • Uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezoru.
  • Zdokumentujte své cenné věci nejen formou seznamu, ale i fotografií (zejména u šperků), případně sepište výrobní čísla přístrojů. Tyto informace pomohou policii v případném pátrání po odcizených věcech a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

Na trhu ale již existuje řada dostupných produktů, které dokáží vzbudit zdání, že se v bytě i ve vaší nepřítomnosti někdo vyskytuje. Díky těmto produktům je možné, aby při stisknutí zvonku začal štěkat pes (z magnetofonu) nebo aby se náhodně rozsvěcelo světlo nebo zapínala televize či rádio. "Základní varianty můžete pořídit již za pár stovek," říká Veronika Fáberová z bezpečnostní agentury Group 4 Falck a dodává: "Nejsou ovšem tak dokonalé jako produkty dražší. Například u světla nižší cenové kategorie je možné rozsvícení pouze v určitých pravidelných intervalech, čili zde existuje možnost, že potenciální lupič tento váš ´podvůdek´ prokoukne." Dražší varianty již umožňují ovládání zařízení i dálkově, například pomocí telefonu.

Můžeme zkusit namontovat i sirénu, vnitřní nebo venkovní. Zajišťuje většinou jak zvukový, tak i vizuální poplach. Dovolí vám nastavit různé hlasitosti i různé melodie podle podnětu, který signalizátor aktivuje. Moderní přístroje ale umožní třeba i nahrát varující zprávu, která se aktivací signalizátoru spustí. Můžete tedy nainstalovat čidla k plotu okolo domu a když se někdo pokusí neoprávněně proniknout na váš pozemek, zakřičí na něj přístroj vaším hlasem třeba "Zmiz odtud!"

Další variantou je nechat si svůj dům či byt připojit na pult centralizované ochrany (PCO). Do bytu se namontují čidla reagující na pohyb, zvuk či kouř a ta předávají signály do PCO, kde jsou hlášení vyhodnocována a v případě potřeby je okamžitě zajištěn výjezd zásahového vozidla nebo policie. Připojení k PCO lze využít třeba jen na dobu dovolené, za dvoutýdenní aplikaci zaplatíte okolo 3 000 Kč.

Co zloděje láká? Co zloděje může odradit?
Nekvalitní dveře Bezpečnostní dveře
Nekvalitní okna Mříže na oknech, dveřích
Pootevřená okna Venkovní bezpečnostní rolety
Pokud se vaším přičiněním dozví, že jste odcestovali na dovolenou Samolepka informující o zabezpečení domu či bytu alarmem či jiným bezpečnostním prvkem
Volně se vyskytující nářadí, žebřík a jiné náčiní, ulehčující práci zloděje Cedulka informující o přítomnosti psa
Pokud se dozví o vaší finanční situaci Světlo založené na detekci pohybu, viditelný kamerový systém, zvuky uvnitř bytu a domu
Pokud již oknem spatří velmi dobrou vybavenost domu či bytu – doporučujeme přinejmenším záclony Hýbající se záclony, náznaky pohybu v bytě, domě
Vědomí o anonymitě spolubydlících hlavně v panelových domech – sousedi o sobě neví, proto je přítomnost neznámých lidí neznepokojuje Bezpečnostní štítek, zakrývající vložku zámku
Otevřené světlíky Například v panelovém domě vícero uzamykatelných dveří
Plná poštovní schránka Pravidelně vybíraná poštovní schránka

Podle statistik Ministerstva vnitra jsou ze 48 % zneužívány pro násilné vniknutí do bytu dveře a z 37 % okna. Podle Fáberové zhruba 40 % zlodějů ovšem ztrácí zájem o dveře, které by neotevřeli do 10 minut. Kompletně nové bezpečnostní dveře získáte za asi 7 000 až několik desítek tisíc korun. Pokud tak vysokou částku vydat nemůžete, zkuste účelné bezpečnostní prvky v řádu stovek korun - bezpečnostní zámky, cylindrické vložky, kování, závory a nástroje proti vysazení z pantů. Bezpečnost dveří zdvojnásobí také přídavné zámky či klasický bezpečnostní řetízek.

Existují ovšem věci, které jsou velmi špatně ovlivnitelné nebo neovlivnitelné zcela. Zloději často vyhledávají byty přízemní, půdní nebo ty, které jsou na patře zcela osamocené. Stejně tak je potěší, když uvidí opuštěný dům na samotě. Mějte toto na paměti při koupi nemovitosti.

Nejvíce zneužívány jsou podle statistik okna v přízemních prostorách (16 %), dále okna sklepní, vikýře a násypné otvory (11 %), v nemalé míře i balkónová okna a dveře (10 %). Myslete tedy na mříže, které jsou zřejmě skutečně tím nejefektivnějším způsobem, jak se ubránit vniknutí lupiče. Ovšem pokud bydlíte v paneláku nebo v domě, kde z různých důvodů nelze mříže namontovat (například kvůli rozhodnutí památkářů), musíte hledat jinou, méně nápadnou možnost.
V současné době lze zajistit, aby křehké sklo nebylo již tak křehké. Způsobů je více. Můžete použít vícevrstevné sklo nebo tvrzené sklo. Nejlepší formou bezpečnostního vylepšení skla je tzv. bezpečnostní fólie. Lze ji ale lepit pouze na sklo o tloušťce minimálně 4 mm, což vylučuje klasická okna panelových domů. Fólie je ale docela drahá, 1 m2 lze pořídit za 400 Kč, za montáž zaplatíte okolo 300 Kč za 1 m2. Pojišťovny ji ale řadí do kategorie bezpečnostních mříží, ušetříte tedy pár korun na pojistném.
Pozitivní výsledek je ovšem závislý na komplexnosti zabezpečení. Proto je nutné zajistit i pevný okenní rám, řádně ukotvený ve zdi a pevně spojený dlouhými skobami, uzamykatelné uzávěry a kliky (i pro polohu větrací). Kliky můžeme pořídit již za cenu okolo 250 Kč, lepší zabezpečení pantů za ceny okolo 1 100 Kč a například přídavné zámky pro okna a balkónové dveře za 1 500 Kč. Přesto, nezapomeňte, že veškeré zabezpečení přijde vniveč, pokud zapomenete okno zavřít. A bohužel se to nestává zřídka. Policie udává, že 35 % pachatelů vyhledává právě otevřená okna a pootevřené balkónové dveře.

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Dobré zabezpečení zloděje nejspíše odradí, ale stoprocentní jistotu nemáte nikdy. Jestli tedy ještě nemáte svoji domácnost pojištěnou, je na to nejvyšší čas právě před dovolenou. Navíc, nepřáteli vašeho domova nejsou jen zloději, ale i přírodní živly jako oheň, voda či vichřice. Tématu pojištění domácnosti se v rámci našeho letního speciálu budeme brzy věnovat.

V článku byly použity informace z materiálu Zabezpečení domů a bytů společnosti AMI Communications.

Jaké bezpečnostní prvky chrání váš dům či byt? Zabezpečujete svůj majetek před odjezdem na dovolenou víc než jindy? Vykradli vám zloději dům, byt či chalupu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2006 11:23, Sam

Psí monitoring funguje i v noci. Před tím, než jsem si pořídil psa, byl soused vykraden 3x za rok. Od té doby už několik let nic. Zloději mají raději při práci klid.

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

2. 6. 2006 | Dana Chytilová

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

Strávíte letošní dovolenou za hranicemi? Váháte, zda stačí naplnit kapsy bankovkami a mincemi, nebo je třeba přibalit i platební kartu či cestovní šeky? Poradíme vám, kdy se který nástroj... celý článek

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

30. 5. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

Rádi byste si v létě odpočinuli pod palmami? Chybí vám však v rozpočtu pár desítek tisíc? Žádný problém, s cestovními kancelářemi můžete odjet na dovolenou s prázdnou kapsou. Podívejte... celý článek

Pojistné podmínky: auto, domácnost a smrt pod lupou

29. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Pojistné podmínky: auto, domácnost a smrt pod lupou

Pojistka domácnosti nemusí krýt riziko vandalismu. Zemřete-li v autě a při tom někoho vážně zraníte, rodina z vaší životní pojistky moc nezíská. Pokud ochrnete při raftingu, vaše pojištění... celý článek

Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna

2. 12. 2004 | Jan Kurka

Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna

Bydlení je vystaveno mnohým rizikům, pojištěním lze ovšem případné škody zmírnit. Poradíme vám, co je nutné podniknout, chcete-li si pojistit domácnost, na co si při uzavírání pojistky... celý článek

Zajištění: jistota na druhou… a na třetí

8. 11. 2004 | Simona Ely Plischke

Zajištění: jistota na druhou… a na třetí

Význam zajištění byl a je pro oblast pojišťovnictví nesporný. Kromě "pojištění pojišťovny" je pro něj dalších důvodů hned několik a ne nepodstatných. Víte, jak zajištění funguje a v... celý článek

Partners Financial Services