Vyjádření Petra Komarova

Pavel Slavík | 6. 12. 2005
Prohlášení

Na základě nové náročnější situace ve zprostředkování finančních služeb a především životního pojištění jako rozhodujícího produktu naší společnosti jsme v roce 2005 v souvislosti se zákonem 38/2004 Sb. byli jako společnost nuceni řešit i způsob získávání, přípravy i smluvních vztahů nových spolupracovníků naší společnosti. V minulosti byla oblast zprostředkování pojištění relativně dostupná každému, zatímco od roku 2005 je příprava a získání kvalifikace a odborných znalostí na vykonání zkoušek náročnější s ohledem na splnění podmínek daných výše uvedeným zákonem.

Proto jsme navázali komplexní spolupráci s právní kanceláří, která mám vypracovala právní dokumenty od prvního jednání s potencionálním spolupracovníkem, přes uzavřenou smlouvu s ním, až po případné řešení sporných případů.

Prvním dokument byla přihláška na seminář (viz příloha). Vycházíme z faktu, že v letošním roce je rekvalifikace každého nového spolupracovníka spojena s náklady, jeho zapojení do práce časově náročnější. Jelikož mu zajistíme splnění podmínek ve smyslu zákona 38/2004 Sb., tento může bez problémů využít naši přípravu včetně certifikátu při práci pro případnou konkurenci. Zdůrazňuji, že školení je u naší společnosti stále bezplatné, ale pouze pro pracovníky, kteří pro nás pracují. V případě, že nesplní podmínku setrvání ve smluvním vztahu s naší společností po dobu 12 měsíců, vyžadujeme úhradu stanovené částky. Toto se i v praxi stalo a částka jim byla fakturována a v případě neuhrazení faktury vymáhána občansko-právní cestou. Reakce těchto účastníků semináře, kteří byli s těmito podmínkami ústně seznámeni, přihlášku s uvedenými podmínkami podepsali, nepracují pro nás a částka jim byla účtována k úhradě, byla různorodá. Většina částku zaplatí ihned, někteří čekají na předání případů soudu, poté zaplatí, někteří se soudí a zachovají se podle výsledku soudu. Jedna skupina, dle mého mínění 7 osob, kteří se vzájemně poznali na semináři, se rozhodlo přihlášku zpochybnit tím, že podali trestní oznámení za podvodné jednání (dokopírování textu na přihlášku). Tímto se snaží vyhnout úhradě dlužné částky. Na tomto základě jsme byli pozváni na policii k podání vysvětlení. Zde jsme vysvětlili celý systém výběru a přípravy spolupracovníků a důrazně jsme se ohradili vůči nařčení o manipulaci s přihláškami. Případ je stále v šetření policie, a nebylo nikomu sděleno obvinění.. Rozhodl jsem se proto pověřit právní kancelář, která pro naši společnost od začátku pomáhala při formulaci přihlášky na seminář právním dohledem nad případem. V nejbližší době sám požádám o vyhotovení grafologického posudku originálů přihlášek podepsaných lidmi, co zpochybňují jejich pravost. Na základě konzultace s právníky podám poté na tyto trestní oznámení pro poškozování zájmů firmy a křivé nařčení.

Je samozřejmé, že naše společnost (a já osobně se činností v oblasti zprostředkování finanční služeb zabývám od roku 1996) má na všechny činnosti související s výběrem spolupracovníků, jejich školení a dalším vzděláváním zpracovány metodiky. Výběrové řízení probíhá po posouzení jím zaslaného životopisu a tím splnění prvotních podmínek např. střední vzdělání, samozřejmostí je vypracování dotazníku. Na závěr výběrového řízení po seznámení se všemi podmínkami činnosti, rozebrání všech otázek, a oboustranném zájmu ( tj. uchazeč i naše společnost) o práci pro naši společnost je osobně uchazečem vyplněna přihláška na seminář včetně objednávky semináře Toto je stvrzeno vlastnoručním podpisem uchazeče. Na tomto základě je uchazeč pozván písemně na dvoudenní seminář, který je prováděn ve školícím středisku firmy lektory společnosti. Je samozřejmé, že na oblast provádění seminářů školení a lektorskou činnost má naše společnost vydán živnostenský list. S úspěšnými uchazeči, kteří vykonali zkoušky ve smyslu zákona 38/2004 Sb. byla uzavřena smlouva buď podle zákoníku práce nebo obchodního zákoníku. Pouze v případě, že pracovníci nesplní podmínku ve smyslu podepsané přihlášky na seminář (práce pro naši společnost 12 měsíců) je jim částka za školení naúčtována k úhradě.

Konstatuji s plnou vážností, že si nejsem vědom jakéhokoli porušení zákonů v souvislosti s činností mé firmy.

České Budějovice 30. 11. 2005, Ing. Petr Komarov, prokurista a majitel společnosti

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Czech fin obviněn z podvádění, majitel se brání

6. 12. 2005 | Dana Chytilová

Czech fin obviněn z podvádění, majitel se brání

Poradenská společnost Czech fin prý podvodně získává peníze od lidí, kteří se u ní hlásí jako potenciální poradci, takto si stěžoval jeden z našich čtenářů. Postupně jsme zjistili,... celý článek

Partners Financial Services