Kolik stojí jeden lidský život?

Kolik stojí jeden lidský život?
Finanční náhrada je jediným způsobem, jak alespoň trochu zmírnit následky úrazu či smrti při dopravní nehodě nebo při chybném zákroku lékaře. Jsou ale vyplácené částky adekvátní, nebo jde spíše o nedůstojné almužny?

Srazí-li vás nepozorný řidič nebo lékař špatně provede operaci, můžete na nich, respektive na jejich pojišťovně, žádat finanční náhradu. Jestliže nemáte uzavřené pojištění u některé z komerčních pojišťoven, jsou to jediné peníze, které dostanete. V případě škody na věci je velmi jednoduché stanovit její výši, vychází se z ceny věci v době poškození. S vyčíslením výše náhrady při škodě na zdraví už to je složitější.

Cena zdraví a života

Občanský zákoník praví: "Při škodě na zdraví se jednorázově odškodňují bolesti poškozeného a ztížení jeho společenského uplatnění." Jak vysoké mohou být náhrady, je stanoveno ve společné vyhlášce ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí. Odškodnění bolesti se určuje podle sazeb bodového ohodnocení stanoveného v přílohách této vyhlášky. Samotná vyhláška čítá čtyři strany a nejdůležitější informací je, že hodnota 1 bodu činí 120 Kč. V rozsáhlých přílohách jsou potom obodovány jednotlivé úrazy. Maximální bodová hranice je 3 000 bodů, tj. nejvyšší možná finanční náhrada činí 360 000 Kč. Před rokem 2002 byl jeden bod ohodnocen pouhými 30 korunami, maximální odškodnění tak činilo 90 000 Kč. I když je tato částka čtyřnásobně nižší, mělo to i své "výhody". Jestliže se poškozený rozhodl vymáhat vyšší částku soudně, byly soudy shovívavější a náhrady přesahovaly několikanásobně zákonnou hranici. To už v současnosti tolik neplatí.

Příklady bodového ohodnocení úrazů

Zranění

Bodové ohodnocení

Finanční ohodnocení v Kč

Zhmoždění kolena

10

1 200

Zlomenina palce ruky bez posunu

15

1 800

Úpal tepelný a sluneční

15

1 800

Poranění sedacího nervu v úrovni kyčle a stehna

120

14 400

Poškození loketního nervu na dominantní HK

50 - 150

6 000 - 18 000

Ztráta sleziny

300

36 000

Hluchota jednostranná

500 - 1 000

60 000 - 120 000

Rakovina plic - nevyléčitelné formy

3 000

360 000

Zdroj dat: Vyhláška 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění

 

V případě smrti občanský zákoník přiznává pozůstalým, kterým zemřelý poskytoval nebo měl poskytovat výživu, právo na peněžitý důchod pokrývající náklady na výživu těmto pozůstalým (při výpočtu peněžitého důchodu se vychází z průměrného výdělku zemřelého). Při usmrcení se hradí též přiměřené náklady spojené s pohřbem.
Na konci ledna byla přijata novela zákoníku, která se provádí Zákonem o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Prvním květnem vejde tato novela v účinnost a bude zohledňovat i odškodnění pozůstalých v případě smrti. Manželovi, manželce a každému dítěti, stejně jako blízkým osobám, které žily s usmrceným ve společné domácnosti, připadne jednorázově 240 000 Kč. Sourozenci dostanou 175 000 Kč a rodiče počatého a dosud nenarozeného dítěte 85 000 Kč. Je pravděpodobné, že se změnou zákona přijdou i změny v sazbách povinného ručení.

Zcela novou oblastí v odškodňování následků úrazů jsou "psychické újmy" hlavně u rodinných příslušníků poškozeného. Ivan Špirakus ze společnosti Portfolio Alfa vysvětluje: "Za první a průlomový se zřejmě považuje případ z roku 1997. Stokilová železná tyč shozená dělníky ze střechy domu v Ostravě tehdy usmrtila jedenáctiměsíčního chlapce. Po pěti letech dle pravomocného rozsudku Krajského soudu obdrželi rodiče a prarodiče asi 750 000 Kč za citovou újmu způsobenou ztrátou dítěte."

Horní hranice výše jmenovaných náhrad ovšem není nikde stanovena, a tak záleží jen na dohodě stran, případně na rozhodnutí soudu (nedomluví-li se strany), v jaké výši budou náhrady vyplaceny. K tomu občanský zákoník specifikuje další možnosti, kdy lze uplatnit odškodnění. Jde zejména o náhradu za ztrátu výdělku nebo na důchodu, dále náhrada prokázaných a účelně vynaložených nákladů spojených s léčením úrazu, např. cestovní náklady, výdaje na zvláštní výživu apod. "Poškozený má samozřejmě nárok na tyto druhy plnění v souvislosti se škodnou událostí, které již nejsou omezeny žádnou maximální hranicí," připomíná advokát Tomáš Mužík.

Pomůže EU nebo soud?

V současné době, i po zvýšení ohodnocení jednoho bodu, jsou náhrady vyplácené v tuzemsku nižší než na západ od našich hranic. Týdeník Ekonom nedávno přinesl informaci, že například v Belgii je odškodnění z povinného ručení za újmy na zdraví desetinásobkem toho, co se zaplatí za majetkové škody. Ovšem v ČR se stále víc zaplatí za škody na autech, než za škody na lidském zdraví. 
A se zásadními změnami se nedá počítat ani po našem vstupu do Evropské unie. Nicméně postupně u nás budou vypláceny náhrady občanům EU, a to podle jejich zvyklostí, což znamená řádově vyšší než našim občanům. Je tedy jen otázkou času, jak rychle vznikne tlak na změny i v našem systému. "Nové principy (včetně třeba průběžných valorizací hodnoty bodu například dle životního minima) by mohly být obsaženy ve zcela novém občanském zákoníku, který se již delší dobu připravuje," dodává Ivan Špirakus.

Příkladem vysouzení několikanásobně vyšší náhrady než té, která je stanovena zákonem, potažmo vyhláškou, je pacient z Hradce Králové. Tomu jeho ošetřující lékař zaměnil ve zdravotní kartě zdravou ledvinu za nemocnou. V důsledku toho mu tak byla vyoperována právě ta zdravá. Nakonec mu samozřejmě lékaři vyoperovali druhou, tedy nefunkční ledvinu. Ztráta ledviny je ohodnocena 400 body, a tak celková výše náhrady by činila 800 bodů x 120 Kč, tj. 96 000 Kč. Maximálně by se dala škoda na zdraví ohodnotit 3 000 bodů (úplné selhání ledvin) a tedy 360 000 Kč. Soudní cestou se celková suma nakonec vyšplhala na 864 000 Kč, i když požadováno bylo 1,6 mil. Kč.

Další, co bychom se mohli od našich budoucích "spoluobčanů" učit, je změna přístupu k vymáhání náhrad soudní cestou. Často se setkáváme s názorem, že než platit drahého právníka a nechat se vláčet po soudech, je lepší vzít, co se nabízí. "Problematika náhrady škody je jednou z nejsložitějších. I když protistrana navrhuje smírné řešení sporu je vhodné poradit se s advokátem, zda je vyplacená náhrada škody skutečně odpovídající," radí Tomáš Mužík. Rozhodnete-li se jít k soudu, je samozřejmě rozumné probrat svůj případ s advokátem, společně zhodnotit šance na případný úspěch ve sporu nebo možnosti mimosoudního vyrovnání. V této fázi se také diskutuje otázka nákladů soudního řízení a časové hledisko. "Zejména ve sporné fázi, což znamená při řešení prostřednictvím soudu," zpřesňuje Tomáš Mužík, "je nutné počítat s tím, že soudní jednání o náhradách škody patří k těm, které soudy projednávají nejdéle." Ještě je nutné zdůraznit, že v případě úspěchu ve sporu hradí protistrana i náklady právního zastoupení účastníka, který měl ve věci úspěch.

Situace s ohodnocením lidského zdraví a života se tedy zlepšuje, i když ne nijak rapidně. Na jedné straně jsou to legislativní změny a eventuální budoucí tlak na zvyšování náhrad v důsledku vstupu do Evropské unie. Na straně druhé potom lidé, kteří si začínají uvědomovat cenu svého života a už tolik neváhají domáhat se odškodnění soudně. Ročně tak přibývá asi 10 % žalob o odškodnění. Snad nebudou tyto případy bezprecedentní.

 Myslíte si, že současná situace s vyplácením odškodnění je uspokojivá? Jsou podle vás výše náhrad adekvátní? Nebo by se podle vás měli lidé spoléhat jen sami na sebe a uzavřít komerční pojistku? Máte vy uzavřenou životní pojistku v některé z komerčních pojišťoven?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2004 14:40, JCiprovska

Asi se shodneme na tom, ze zdravi nebo dokonce zivot se neda nahradit penezi. Paradoxne prave proto, ze se na tom shodne cim dal tim vic lidi, zacinaji rust nahrady za zraneni nebo smrt, jak o nich pisete. Podle meho nazoru je to ale nesmysl, a to z nekolika duvodu:

1) Z ciste "technickeho" hlediska je temer nemozne objektivne urcit castku, ktera by mela byt vyplacena. Urcit vysi skody muzete v pripade poskozeni veci, ale u zdravi je to zavisle na spouste dalsich faktoru, celkove spolecenske klima nevyjimaje. To, ze hodnota lidskeho zivota se neda vyjadrit penezi, jeste neznamena, ze se jeho hodnota v penezich blizi nekonecnu a zalezi jen na solventnosti zalovaneho a na tom, kolik se podari vysoudit.

2) Mrtve dite vam uz nikdo nevrati, a predstava, ze za zabiti sveho ditete dostanu treba pul milionu, se mi prici - co bych s tema penezma mel asi delat? Jet na dovolenou, abych "zapomnel"? Asi jsem moc cimprlich, ale na to bych nemel zaludek. Na ty penize bych proste nesahnul, zato by mi sakra vadilo, kdyby byl vinik potrestan jen formalne nebo vubec, jak se u nas casto deje. Neco trochu jineho je to treba pri zabiti zivitele rodiny, ktery splaci hypoteku apod., ale obecne bych v zadnem pripade lidem nepriznaval penize jako formu odskodneni za jakoukoli psychickou ujmu. Melo by platit: ujma financni se nahrazuje penezi, ujma na zdravi nebo zivote odnetim svobody vinika, a to bez moznosti se z toho nejak vyplatit.

3) Soucasny stav je ten, ze krome nizkych financnich nahrad jsou take neprimerene nizke tresty: znam pripad zeny, uznane vinnou za zabiti chodce na prechodu (pricemz ona jeste k tomu telefonovala, samozrejme bez hands-free) - dostala jenom podminku, a dokonce ani neprisla o ridicak! To je naprosto skandalni rozsudek, a to bez ohledu na jakekoli mimosoudni vyrovnani - jenom totiz ukazuje, ze z kazdeho prusvihu je mozne se vykecat, v horsim pripade vyplatit, a presne k tomu smeruji financni nahrady obecne.

Tak, a ted se do mne pustte :-)

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 2. 2004 10:50, Rony

O žádný podvod nejde - viz má reakce dole.

Na to pojištění platíte asi tak 20 korun měsíčně, že?

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

27. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

Součástí či doplňkem platebních karet bývá cestovní pojistka. Víte, jaké jištění skrývá ta vaše? Možná jste i s celou rodinou v zahraničí "v bezpečí" a ani to nevíte, nebo naopak spoléháte... celý článek

Povinné ručení: konečně se něco děje

5. 11. 2003 | Martin Zika

Povinné ručení: konečně se něco děje

Už jste se rozhodli, které pojišťovně svěříte povinné ručení svého vozu pro příští rok? Pomůžeme vám nejen zorientovat se v nabídce a přístupu pojišťoven, ale najdete u nás i kompletní... celý článek

Žít a zemřít se životní pojistkou

21. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

Žít a zemřít se životní pojistkou

Každá pojistná událost je nahodilá. U pojištění majetkového nemusí nastat nikdy, zatímco u životního nastane vždy. Umřít prostě musíme. Nikdo z nás ale neví, kdy a ani čím vším si... celý článek

Klientům pojišťoven zvoní na lepší časy

17. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Klientům pojišťoven zvoní na lepší časy

Podvedl vás někdy pojišťovací agent? Pak pro vás máme dobrou zprávu, v parlamentu se totiž v nejbližších dnech chystá projednávání zákona, který by měl zprostředkovatelům přistřihnout... celý článek

Partners Financial Services