Vyjádření šéfa ČSOB Pojišťovny

Simona Ely Plischke | 14. 1. 2004

Jeroen van Leeuwen, předseda představenstva a generálního ředitele ČSOB Pojišťovny (profil, názory)

1. Od 1. května letošního roku u nás začnou platit základní pravidla Evropské unie týkající se volného pohybu zboží, služeb, pracovních sil a kapitálu. V oblasti pojišťovnictví to bude mimo jiné znamenat, že v Česku bude moci vyvíjet činnost kterákoli pojišťovna, která získala licenci v některé členské zemi EU, a obráceně i domácí pojišťovny budou moci podnikat ve státech unie. Nemyslím si však, že na českém trhu se tím situace nějak zásadně změní, protože přední evropské pojišťovny včetně naší mateřské společnosti KBC Verzekeringen zde již působí... Celé vyjádření naleznete zde.
Vstup do EU zároveň přináší některé legislativní změny, díky nímž se česká pojišťovací legislativa dále přiblíží unijní jurisdikci. Některé změny se přitom již v praxi promítly (například zvýšení finančních limitů pro výplatu škod z povinného ručení), některé změny nás ještě čekají (zkrátí se například lhůty pro vyřízení pojistných událostí nebo pro zánik pojištění při jeho neplacení, zřejmě se objeví samostatní likvidátoři škod, zpřísní se podmínky pro vykazování solventnosti pojišťoven, nová pravidla budou platit i pro práci pojišťovacích zprostředkovatelů). Legislativní proces však ještě není u konce a na jeho definitivní výsledky si ještě musíme počkat.

2. Zvýšení sazby DPH u některých služeb se promítne do hospodaření společnosti zvýšením nákladů v řádu milionů Kč. Nepůjde přitom pouze o zvýšení správních nákladů, ale je třeba si uvědomit, že v této souvislosti se také zvýší náklady na likvidaci škod. Na základě toho mohou být vedením společnosti přijata adekvátní opatření k udržení rentability produktů a hospodaření celé společnosti.
Nepředpokládáme, že po vstupu do EU se budou sazby snižovat, naopak lze očekávat, že se budou sazby přibližovat dražším sazbám pojišťoven působících v současných členských zemích EU. Např. u povinného ručení očekáváme další nárůst sazeb i vzhledem k stále vyššímu množství pojistných událostí, nepříznivému škodnímu průběhu, i vyšším nákladům na likvidaci škod v souvislosti se zmíněným zvýšením sazby DPH. To samozřejmě platí za podmínky, že nedojde k nějakým zásadním výkyvům na mezinárodním pojistném trhu, které by ovlivnily cenu zajištění (podobně jako tomu bylo například po teroristických útocích na USA v září 2001 nebo po povodních ve střední a západní Evropě v srpnu 2002).
Předpokládám, že bude pokračovat tendence k individuálnímu přístupu pojišťoven k rizikům, klientům a případně celým druhům pojištění a odklon od paušálních řešení. Odhadujeme, že nárůst sazeb např. v pojištění průmyslu a podnikatelů vzroste přibližně o 15 – 20 %. V oblasti občanského pojištění předpokládáme nárůst sazeb zhruba o 10 %.

3. ČSOB Pojišťovna se hodlá i nadále profilovat jako univerzální pojišťovna, která poskytuje kvalitní životní i neživotní pojištění retailové klientele, malým a středním podnikům i velkým korporacím. V tom vidíme naší konkurenční výhodu oproti jiným velkým pojišťovnám, které jsou podobně jako my kapitálově propojeny s bankami, ale které se rozhodly rozvíjet jen životní pojištění. ČSOB Pojišťovna naproti tomu bude, v souladu se strategií své mateřské společnosti KBC, dále rozvíjet úspěšný koncept bankopojištění, ve kterém má své pevné místo jak životní, tak neživotní pojištění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rok 2004 očima šéfů pojišťoven

14. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Rok 2004 očima šéfů pojišťoven

Sazby pojistného ovlivní změna zákona o DPH, cena nových životních pojistek vzroste kvůli nižší maximální technické úrokové míře. Po vstupu do EU navíc můžeme očekávat i přibližování... celý článek

Partners Financial Services